DENNIS ROGER REED – SONGS ABOUT TRACTORS AND STUFF

Dennis Roger Reed...de naam zal allicht slechts een belletje doen rinkelen bij mensen die de gewoonte hebben kleine lettertjes te lezen op platenhoezen. Deze snarenmens, die zou kunnen van zijn lidmaatschap van de Andy Rau Band en Blue Mama, timmert al drie decennia lang op veelal akoestische wijze aan de weg en hij beweegt zich meestal in niches als bluegrass, akoestische folk of dito blues en country.

Op deze nieuwe themaplaat waagt hij zich, met de hulp van vrienden als de onvolprezen Mike Dowling, Dan Fuller en Jeremy Holbrook aan een aantal covers, die hij aanvult met eigen nummers die bij het thema passen. De plaat valt eigenlijk in twee stukken uiteen: de songs over tractoren (1 tot 10) en die over “stuff” (11 tot 17) en het loont de moeite de covers te overlopen om een idee te geven wat je kunt verwachten.

In de Tractorenafdeling vind je versies van “Folsom Prison Blues” van Johnny Cash, “Words” van The Bee Gees, de traditional “Corrina Corrina”, Jimmie Davis' “Shackles and Chains) en Rod Stewart's “Gasoline Alley”. Bij de Stuff krijg je “Mr. Spaceman” van The Byrds geserveerd, naast Gram Parsons' “Sin City” en de traditional “Spacey Grove”. De ene helft van de songs zijn dus zorgvuldig uitgekozen covers en de andere helft even goed ineen gedraaide eigen schrijfselen, waarbij Reed er goed op let dat hij de instrumentale capaciteiten van zijn bandleden en gastmuzikanten voldoende uit de verf laat komen.

Al bij al levert dat een heel fraaie plaat op, gemaakt voor mensen die niet altijd door haast en stress geleid willen worden en een soort “back to the roots”-muziek wel kunnen appreciëren: veelal rustige songs, gespeeld door mensen met kennis van hun instrumenten en met stemmen die zich uitstekend lenen voor deze kruising van folk, blues en country. Noemden we die spoeling niet ooit “rootsmuziek”? Wel, dan is dit een uitstekende rootsplaat, waaopn de originals het niet of nauwelijks moeten afleggen tegen de covers.

Het doelpubliek is wellicht stilaan de vijftig voorbij, maar ik kan rustig beweren dat ook jongeren hun voordeel kunnen doen met dit soort muziekjes: je leert nog eens wat geschiedenis en je oren leren al eens een harmonie onderscheiden en herkennen. Veel meer moet dat voor mij niet zijn en ik zou heel blij zijn, mochten alle cd's drie kwartier muziek van dit niveau bieden.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video