LINDA SUTTI - WILD SKIES

Linda Sutti begon op negen jarige leeftijd gitaar te spelen. Toen ze vijftien was richtte ze haar eigen band op die blues en folk speelde. Linda was verliefd op de muziek van Janis Joplin en de folkmuziek van de jaren zestig. Donovan en Fairport Convention waren haar idolen. Italië is niet het grote land van de folk en de volksmuziek, maar toch probeerde Linda om een breed publiek te bereiken in haar thuisland. Met weinig succes tot nu toe. In 2010 verscheen er een demo cd 'Winter In My room'. Het succes bleef matig. Sutti speelde vooral in bars en pubs voor een publiek dat niet kwam voor de muziek, maar vooral om alcohol te drinken. Linda deed allerhande jobs om toch geld te hebben om te kunnen leven. Ze dacht er op een bepaald moment zelfs aan om definitief te stoppen met muziek. Toen kreeg ze in 2013 een uitnodiging om op het Blues Festival in Narcao Sardinië te gaan spelen. Ze vroeg zich lang af of het wel nut had om daar nog naar toe te gaan. Ze besloot toch maar te gaan en daar is ze nu nog steeds heel blij om. Op dit festival speelde ook de Duitse gitarist en zanger Henrik Freischlader, die ook een eigen muziek label heeft, namelijk Cable Car Records. De op het eerste zicht tegenstrijdige muzikanten raakten met elkaar in gesprek. De Duitse bluesrock gitarist en de Italiaanse folk zangeres kwamen vrij vlug tot een besluit om samen een album op te nemen. In augustus van dit jaar nam de zwartharige zangeres met de fonkelende ogen de trein naar Duitsland om in de Megaphone Tonstudios van Martin Meinshaefer, samen met Henrik Freischlader 'Wild Skies' op te nemen. Het album bevat elf nummers en Linda schreef al de teksten op 'Wild Skies', behalve 'Try' dat ze samen met Henrik schreef en 'Dear Mr. So-And-So', waarvan Henrik zowel de muziek als de tekst schreef. De muziek op 'Wild Skies' schreven ze samen, behalve voor 'For The thrill', waarvan Linda de muziek voor haar rekening nam. Ze mocht ook mee als support act tijdens de jongste tour van Henrik Freischlader. Zelf zegt ze dat ze momenteel het gelukkigste meisje ter wereld is.

Het album opent met het vlotte en poppy 'Hurry'. In 'Try', een nummer dat gaat over geloven in de dingen die je doet. Er honderd procent voor gaan, dat is ook wat Linda altijd gedaan heeft. De stemmen van Sutti en Freischlader passen ook enorm bij elkaar en dat maakt het refrein dat ze samen zingen nog mooier. Instrumentaal zit 'Wild Skies' heel knap in elkaar met een mix van instrumenten die niet dominant aanwezig zijn, maar subtiel het nummer een meerwaarde geven. Het heel rustige en dromerige 'Every Ticket Of Our Time' wordt door Linda gezongen met een heel breekbare stem. De aanwezigheid van de toetsen en vooral de violen illustreren perfect de sfeer in dit dromerig liefdeslied. Linda gaat een ietsje meer de rocktour op met 'Down On The Road' en hier horen we de heerlijke klasse op de gitaar van Henrik Freischlader. Voor mij mocht dit soort nummers samen met de elektrische gitaar meer op het album aanwezig zijn. Sutti schreef de muziek voor 'For The Thrill', misschien daarom dat de begeleiding sober is en alleen uit akoestische gitaar bestaat. Hoe meer ik naar het album aan het luisteren ben hoe meer ik de gelijkenis van stem en muziek met Suzanne Vega aanvoel. 'Silence' een heel rijke en mooie instrumentale begeleiding. Met 'Prince Coffee' staat er ook een jazzy nummer op 'Wild Skies'. Een song die helemaal anders klinkt is 'Dear Mr. So-And-So'. Is het omdat mentor Henrik het nummer volledig alleen geschreven heeft? Waarschijnlijk wel. Het past in ieder geval heel goed bij de stem van Linda Sutti. Hier hoeft ze zich niet in te houden en dat werkt precies bevrijdend. De jongedame beschikt over een mooie stem maar ze klinkt het beste in deze Freischlader song. Ook in de vlotte afsluiter 'No Fear' laat de zangeres zich volledig gaan. Henrik leeft zich nog eens helemaal uit op zijn gitaar en de samenzang in het refrein klinkt hemels.

Voor mezelf vind ik 'Down On The Road', 'No Fear' en 'Dear Mr. So-And-So' de beste songs op dit album en misschien moet de Italiaanse wel de weg van vlottere muziek met meer instrumenten op, om meer succes te boeken. 'Wild Skies' is een zeer behoorlijk debuut album. Het is een luister album met veel akoestische instrumentale begeleiding, al zijn er ook een paar songs bij die iets steviger zijn en waarvoor elektrische begeleiding gebruikt werd.

Walter Vanheuckelom

 

 

BAND:
Linda Sutti (vocals, guitar)
Henrik Freischlader (guitar, bass, drums, backing vocals)
Omer Klein (keyboards)
Christopher Huber (violin)
Cornelius Thiem (violoncello)
Johannes Krayer (pedal steel guitar)

Tracklist:
1.Hurry
2.Try
3.Wild Skies
4.Every Ticket Of Our Time
5.Down The Road
6.For The Thrill
7.Silence
8.Prince Coffee
9.Ordinary Life
10.Dear Mr. So-And-So
11.No Fear

Artiest info
   
 

Label: Cable Car Records

video