VARIOUS ARTISTS – BELGIAN VAULTS VOLUME FOUR

Het liedje dreigt een beetje afgezaagd te gaan klinken, maar alweer moeten/we de woorden “Starman Records” en “duik in de archieven” en “Belgische muziek uit de sixties” en “geweldige collectie” bovenhalen. Dat klinkt dus niet zo erg als ik vreesde. Oef, een hele opluchting... Ik zou het hierbij kunnen laten, want de kernwoorden hierboven zeggen het zowat allemaal, maar we kennen onze lezers zo'n beetje: die willen naald en draad kennen en ze willen dus weten wat voor fijns Felix Huybrechts deze keer weer uit zijn snoepjeskast heeft gehaald. Wel, het zijn er zestien, die allemaal uitblinken in bijna-onvindbaarheid en die daarenboven ook stuk voor stuk nog het beluisteren waard zijn.

Ondanks het feit dat ik oud genoeg ben om verschillende van de bands destijds live bezig gezien te hebben, en ondanks het feit dat ik al bijna vijftig jaar plaatjes groot en klein aan het kopen ben, heb ik van deze zestien tracks toch maar vier stuks in huis. Deze verzamelelpee -zoals bij de vorige volumes in vergezeld van een CD-versie- is dus een bijzonder welgekomen aanvulling voor elke doorsnee verzameling Belgische rock en pop.

Uit de categorie “compleet onbekend” komen The Snapshots, vermoedelijk uit de regio Dilbeek, van wie “Hip Hip Hurray” de dans mag openen. De Ricky die volgt, die kennen wel nog en zijn “I”'m Burned” steekt ook in onze kast, net als “I don't Wanna Lose You” van 5 from Dave, die hier present zijn met de B-kant van die single, “Little Child”. Torhout-organisator Noel Steen maakte deel uit van The Rainbows, van wie hier “Show Me What You Want” opgenomen is. The Mods, die zagen we ooit op Jazz Bilzen en laat het nu net dààr zijn, dat hun versie van de Temptations hit “I'm Losing You” werd opgenomen. Jeugdsentiment, jongens toch....

Early Christian hoort weer thuis in de “nooit van gehoord”-klasse, maar hun “Fire” is een geweldige song. Dan volgen Jess & James en daarvan heb ik wel flink wat materiaal in de kast staan, maar de elpee war “Julie's Doll” is daar niet bij. Weer een gaatje opgevuld, dus, waarvoor dank, Starman! Wat ik wél heb, is “Ik Ga Weg” van Fabien Collint en de B-kant daarvan, Satan In Eigen Persoon”, was me dus niet onbekend, al ben ik wat blij dat nummer nu ook op cd te hebben. Dat scheelt, op de radio...

Kant 2 opent met filmmuziek van “Cash Cash”, waar zowaar de jonge Roel Van Bambost de tekst voor schreef. Diezelfde Roel had ooit een groepje dat The Ropes heette en ook zij zijn op deze plaat aanwezig, zij het met een single die opgenomen werd nadat Roel de band verlaten had en René Guylline zijn plaats had ingenomen. Zangeresje Ariane herinneren we ons nog uit de Knokse Beker voor Zangvoordracht, al zijn we niet meer zeker van het jaar. De liner notes zeggen 1967 en dat zullen we dan maar voor waar aannemen, zeker? Waar is de tijd van Marino Falco en Martine Bijl? Jeugdsentiment, dus....

Daarna volgen de Ninovieters van The Swinging Jaguars, die in mijn heel jonge jaren bijzonder populair waren in en rond Aalst en Ninove. Ik verneem uit de liner notes dat Firmin Timmermans ooit deel uitmaakte van de groep. Voer voor muziekquizzers, zowaar. Met The Layabouts komen we pas echt in mijn jeugdjaren terecht: mijn thuisbasis stond op een paar kilometer van de zaal waar deze groep nogal eens speelde op kermissen en dus is “It's All Along Of Me” er eentje dat ook in mijn bakken steekt.

Daarna is het tijd voor de allereerste opname van William Souffreau. Toen nog met The Four Rockets en hier met “The Place Where She Lives”. En met een kleine lapsus in de liner notes. Zo denk ik toch. Ik zag William altijd als drijvende kracht achter Irish Coffee en niet achter Kleptomania. Maar misschien heb ik een of ander hoofdstuk overgeslagen, het zou het enige niet zijn. Felix???

Afgesloten wordt met alweer een obscuriteit: “Pose Like A Picture” van Ballad and Beat, een groep waar verder niks over bekend is. Benieuwd of zich intussen iemand bij Starman gemeld heeft.

Wat kan ik zeggen als samenvatting? Simpel: de reeks “Belgian Vaults” voegt een indrukwekkend vierde volume toe en laat de liefhebber redelijk gelukzalig achter: ofwel kende/heb je de nummers, maar dan het je ze nu opnieuw en beter, ofwel kende je ze niet en dan leer je nog eens wat bij. Daar dienen dergelijke platen voor, zo denk ik. OK, ik zal voor mezelf spreken: ik vind dit onmisbaar!


(Dani Heyvaert)

 

Artiest info
Label:  Starman Records