RICHARD VAN BERGEN - ROOTBAG

Was er al enige twijfel in de aanloop van dit product dan is daar in de uiteindelijke realisatie niets van te merken. De dertien songs in het debuutalbum van zanger/gitarist Richard van Bergen stralen een bravoure en authenticiteit uit die Richard ontleende aan jarenlange ervaring in het bluescircuit en zijn vertrouwdheid met het Afro-Amerikaanse erfgoed dat teruggaat tot de jaren veertig van vorige eeuw. Veel van die aarzeling om het album uit te brengen had te maken met het plotse overlijden van bassist Dick Wagensveld die enkele jaren geleden op het podium ineenstuikte. Op dat ogenblik lag er echter reeds voldoende materiaal klaar om uit te brengen, originele songs die Richard samen met zijn vriend Dick en percussionist Jeroen ‘JJ’ Goossens had gespeeld. Het betrof allen songs die Richard had geschreven en die ‘Rootbag’ al eens Live had gebracht, o.m. op het festival Moulin Blues in Ospel. Zowel Richard als Dick hadden trouwens in de ‘Shiner Twins’ formatie al enkele albums opgenomen, die eerder bij het Americana genre aanleunden.

Met ‘Rootsbag’, opgericht in 2010, sloeg het duo, aangevuld met drummer ‘JJ’, echter de weg in van de rauwe Mississippi Delta Blues met vertakkingen in Louisiana, terwijl B.B. King, Albert King en Jimi Hendrix in de loop van Richard’s muzikale ontwikkeling zijn gitaarstijl beïnvloedden. Aan Hendrix draagt hij trouwens het laatste instrumentale ‘Od On Love (Slight Return)’ op met prachtig gitaarspel en een heerlijk zwoel basritme wat de song ietwat jazzy kleurt. Zelfs als je over weinig gitaarkennis beschikt sta je versteld van alle genuanceerde gitaarfinesses van Richard, die ooit nog o.m. Malford Milligan, Sugar Ray Rayford en Dede Priest begeleidde. In zijn gitaarspel zoekt hij trouwens zowel de groove van New Orleans op als deze van de Bentonia en Clarksdale tradities. Het gruizige ‘When He Comes’ bijv. heeft zelfs dat slibdoorwadende van de ongepolijste blues van de oorspronkelijke grondleggers. En op het broeierige ‘Stand In Line’, één van mijn favorieten, met slidegitaar en fascinerende drum lijkt het wel alsof moeraskoorts het trio te pakken heeft.

Richard vertolkt zijn songs met passie, waarbij zijn stem dat rauwe rafelige randje heeft dat de songlijnen zo expressief maakt. Maar ook de ritmesectie creëert die magische sfeer die het Mississippi stroomgebied telkens voor je geestesoog laat herrijzen, zoals op het haast bezwerende ‘Don’t Lose Your Pride’. Net zoals de rivier word je meegezogen in de tempowisselingen, van slow, over mid-tempo naar rockend. ‘Od On Love’ is een slowblues met sensuele baslijnen terwijl ‘Nothing In This World’ het swampy achterland verkent. De junglebeat op ‘Love Tells No Lies’, een andere favoriet, verlokt je om je in het onbekende duister te wagen. Richard Van Bergen producete het album samen met Mischa den Haring en Isa Azier en de opnames werden afgerond in de Silvester Studio in Utrecht. Hij draagt dit liefdevol werkstuk op aan zijn immer betreurde vriend Dick Wagensveld met wie hij meer dan een kwart eeuw samenspeelde van toen beiden als prille muzikanten in de ‘Millstreet Bluesband’ hun passie voor de blues een eigen stem en stijl gaven. En die liefde vertaalt zich in elke rauw uitgeschreeuwde songlijn.

Marcie

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
RICHARD VAN BERGEN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

22 november, Morrison's Pub, Rossum
30 november , Bluesfestival Meppel
6 december, Willem Slok, Utrecht
3 januari, Oude Pothuys, Utrecht
11 januari, Goorblues, Gooreind ( B )
17 januari, Porgy & Bess, Terneuzen
6 juni Blues Open, Geldrop

 


 

Artiest info
Website  
 

Distr.: Music & Words
Info: Broere Promotion

video