LINDSAY LOU & THE FLATBELLYS – HERE BETWEEN (EP)

Met hun roots in de staat van de Grote Meren, Michigan in het Noord Oosten van de USA, zijn frontdame Lindsay Lou & “The Flatbellys” een jonge Amerikaanse roots band, die al sinds 2012, sinds het uitbrengen van hun eerste EP met hun instrumenten non-stop aan het rondreizen zijn. Het verhaal van de band begint echter al in 2008? wanneer vier college studenten die dwepen met bluegrass, elkaar ontmoeten in Lansing, MI, en met een band beginnen. De drijvende kracht is Joshua Rilko, die samen met Spencer ?, Joshua Brand en Jesse Meyers gaat optreden en touren en die tijdens een festival, hun naam krijgen van een oudere collega muzikant die opmerkte: "It's good to see a bunch of you flatbellies (platte buiken) out here pickin with us grey-beards!" Lindsay die ook pas later door de anderen “ontdekt” wordt in Lansing, komt later bij de band en wordt een belangrijk lid van de band. Haar nummers voor haar album uit 2010 “A Different Tune”, schreef ze toen ze voor haar studies kort in Ecuador verbleef. In deze periode wordt ook Keith Billick, een banjo speler aangetrokken. In 2011 vervoegt Mark Lavengood met zijn dobro de band. Met vijven (Lindsay Lou – zang, gitaar, Spencer Cain – bas, Mark Lavengood – dobro, Keith Billick – banjo, Joshua Rilko - mandoline) trekken ze in 2012 de studio in en nemen ze “Release Your Shrouds” EP op. Vandaag na nog enkele wissels, is “Lindsay Lou & The Flatbellies” een vierkoppige band met PJ George als bassist, Mark Lavengood op dobro, Joshua Rilko op mandoline en Lindsay Lou op gitaar en banjo. 

2015 Wordt een belangrijk jaar voor de band. De band wil een tweede studio album (dat klaar is dank zij een kickstarter fonds van de fans) uitbrengen en wil voor het eerst gaan touren in Europa (Duitsland / UK). Gemotiveerd door hun muziek zullen Lindsay, Joshua, Mark en PJ beslist de antwoorden vinden op al hun vragen.

Als preview op hun tweede studio album “Ionia” waarvan de release in 2015 gepland is, brengt de band nu de EP “Here Between” uit met vier tracks. Met drie originele tracks en een cover, is dit de opvolger van hun vorige EP uit 2012. Waar hun vorige EP nog een mix was van de traditionele folkmuziek uit de Appalachen met hun eigen roots uit Michigan, is de nieuwe EP “Here Between” een duidelijke stap in een nieuwe, andere richting van de hedendaagse bluegrass muziek.

De meest opvallende track is de afsluiter 4”The River Jordan”, een May Erlewine song. Deze goddelijke gospel song schittert door de prachtige en zuivere zang van Lindsay. De beheersing van de arrangementen van de song tonen de ontwikkeling aan van de band. 1"The Fix" is als opener o.w.v. de teksten een andere “opvallende” song: “I’m not looking for an answer, I’m not trying for a tired old bag of tricks / I need a fix, a frame shift.”

“Lindsay Lou & “The Flatbellys” zijn een fingerpicking, harmonieën zingende hecht muziek conglomeraat, die gestadig evolueert en nog geen tekenen van vertragen vertoont. “Lindsay Lou & The Flatbellys” bewijzen met hun EP “Here Between” en hun muziek dat de akoestische roots muziek aan een revival bezig is en dat ze klaar zijn voor morgen.

Eric Schuurmans

 

 

Album tracks: 1”The Fix” - 2”Into Words” - 3”Here Between” - 4”The River Jordan” [May Erlewine]– All songs written by Lindsay Lou & The Flatbellys except [when noted] – Produced by Lindsay Lou & The Flatbellys

Line-up:
Lindsay Lou: lead vocals, guitar
& “The Flatbellys”:
Joshua Rilko: vocals, mandolin, banjo, bass
Mark Lavengood: vocals, dobro, guitar, bass, cajón
PJ George III: vocals, bass, mandolin, guitar, cajón
Guest: Patrick M'Gonigle: viool

Discography:
2010 : “A Different Tune” by Lindsay Lou
2012 : “Release Your Shrouds” - EP
2014 : ”Here Between” – EP
2015 : “Ionia”

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Earth Work Music

video