RYAN MCGARVEY - THE ROAD CHOSEN

 

De Amerikaan Ryan McGarvey uit Albuquerque, New Mexico brengt op zaterdag achttien oktober zijn derde album uit. Zijn debuut album 'Forward In Reverse' uit 2007 bereikte onlangs de top twintig op de bestsellerslijst op CD Baby (De grootste onafhankelijke online distributeur). In 2010 werd Ryan als winnaar gekozen uit meer dan vierduizend bands om te komen spelen op Eric Clapton's Crossroads festival in Chicago. Sindsdien heeft hij zowel in Amerika als in Europa al een hele schare fans die hem overal volgen. Zijn tweede album 'Redefined' verkocht als zoete broodjes. Na elk optreden stonden er lange rijen aan te schuiven voor een album van deze jonge gitaargod. Joe Bonamassa zelf is vol lof over McGarvey en neemt hem mee op zijn volgende bluescruise. Ryan heeft ondertussen ook al zes Europese tournees op zijn naam en hij was dit jaar zelfs een paar maanden hier voor een uitgebreide tour, die hem in België, Nederland, Engeland, Schotland, Frankrijk, Tjechië, Slovakije, Zwitserland en Polen bracht. Nu verschijnt dus het derde album dat de titel 'The Road Chosen' meekreeg en dat we nu voor jullie onder de loep gaan nemen. Het album bevat elf songs die allemaal door Ryan McGarvey geschreven werden en werd opgenomen in de Frogville Studios in Santa Fe, New Mexico. De mastering van de cd was in handen van Brian Lucey, die al successen had met artiesten als The Black Keys, Artic Monkeys, Dr John en nog vele anderen.

Het album 'The Chosen Road' opent met de single 'Memphis'. Deze song met het herkenbare vervormde gitaargeluid van Ryan is al bekend bij de echte fans, want het ontbrak op bijna geen enkel optreden in de zomer. Het is heel krachtig gezongen en heeft een zeer knap refrein. Ryan is zonder twijfel één van de beste gitaristen van zijn generatie en laat dat ook in elke song horen. Deze jongeman kan volgens mij alles met de gitaar en de riffs in deze 'Memphis' zijn weer van een zo hoge kwaliteit, dat het een lust is voor het oor. Er wordt ingehouden begonnen aan de bluesrocker 'Fading Away' en op de stem van Ryan is wat galm gezet. Exploderen doet het nummer naar het einde toe wanneer McGarvey met zijn gitaar spetterend vuurwerk aflevert. Sam Miller begint met een diepe basriff aan 'Little Red Riding Hood'. Logan Miles zorgt op de drums voor het strakke ritme en Sam blijft dominant met zijn knappe steeds terugkerende baslijn. Ryan duwt de Wah Wah pedaal in en begint aan een solo om duimen en vingers af te likken. Je waant je op een rollercoaster van krachtige en mooie geluiden en een onweerstaanbare gitaar. De Amerikaan kan het ook in tragere nummers, dat bewees hij al op zijn vroegere albums en dat doet hij hier weer met 'My Heart To You'. Ryan kan enorm veel gevoel en emotie leggen in zijn stem, zeker wanneer hij een ballad zingt. McGarvey start deze song op de akoestische gitaar, maar later in het nummer wordt toch weer de elektrische gitaar boven gehaald om het extra toetje te geven. Niets laat vermoeden bij het begin van het instrumentale 'Firework Eyes' dat even later alle registers zouden opengetrokken worden. De ritmesectie ondersteunt McGarvey op grootse wijze en de jonge gitaargod laat zijn vingers op een indrukwekkend snelle manier over zijn gitaarhals gaan, daarbij de juiste noten beroerend. Dit is vol gas rijden op de snelweg van de gitaar. Pure klasse. In het rustigere 'Burnin' Alive' blijven de spetterende gitaarriffs voor vuurwerk zorgen en levert Logan Miles een zeer sterke prestatie op zijn slagwerk.

Naar de echte blues met 'Goodbye Blues'. Het pompend en voortstuwend ritme neemt je dadelijk beet en laat je niet meer los. Sam Miller bepotelt zijn dikke bassnaren met grote klasse en de extra muzikant Brant Leeper geeft een mooie extra toets met zijn warme Hammond B3 klanken. Toch trekt de frontman al de aandacht weer naar zich toe door zijn indrukwekkend en beheerst vingerwerk. De volgende grootse ballad is 'Always And Forever'. Net als bij 'My Heart To You' begint Ryan met de akoestische gitaar en grijpt hij in de finale naar de elektrische. Dit lied aan een geliefde heeft een heel mooi refrein dat heel vlug in het hoofd blijft hangen. Ik krijg er in ieder geval kippenvel van. Terug naar power en sterke gitaarriffs met 'Wish I Was Your Man'. Deze song speelt Ryan al een hele tijd met succes tijdens optredens. Ook hier horen we de mooie herkenbare vervorming die McGarvey aan zijn gitaar geeft. De drie muzikanten halen alles uit hun instrument in deze prachtige song. Het gaspedaal wordt goed ingedrukt voor het uptempo nummer 'Mean Thing'. Gevaarlijke song in de auto voor je het weet ga je met het ritme mee en heb je een snelheidsboete aan je been. De scheurende riffs van Ryan zijn weer een lust voor het oor. 'To An End' is een toepasselijke afsluiter. Deze stevige rocker neemt je net als zijn voorganger vanaf de eerste seconde mee op zijn muzikale snelweg. Een mooie ritmeverandering halfweg is het sein voor Ryan om nogmaals zijn gitaar kunsten tentoon te spreiden. Dit soort muziek spreekt zonder twijfel veel muziekliefhebbers aan.

'The Road Chosen' is net als zijn twee voorgangers 'Forward In Reverse' en 'Redefined' een top album. Er is geen enkel minder nummer te vinden op deze cd. Ryan McGarvey maakt nog steeds progressie zowel in het schrijven van songs, als in het zingen van zijn nummers. Wat techniek en vingervlugheid van het gitaar bespelen betreft behoort Ryan tot de top van zijn generatie. Deze jongen heeft echt alles om het te maken. Er zijn maar een paar jonge bands waarvan ik denk dat die voor een grote doorbraak staan. Ryan McGarvey is er daar één van. Er zijn ook plannen om volgend jaar in mei/juni een nieuwe Europese tour te maken. Wees er maar zeker van dat er na Ryan's optreden weer heel lange rijen wachtenden zullen staan om 'The Road Chosen' aan te schaffen. Voor wie niet kan wachten tot in de zomer, volgens Ryan zelf zal de cd vanaf 18 oktober te koop zijn via zijn site.

Walter Vanheuckelom


Line-up:
Ryan McGarvey : gitaar, zang, tambourine,
Sam Miller : bas
Logan Miles Nix : drums
Brant Leeper Hammond B3 op song zeven


Artiest info
Website  
 

video

 

Tracklist:
01:Memphis (4:09)
02:Fading Away (3:26)
03:Little Red Riding Hood (3:47)
04:My Heart To You (5:40)
05:Firework Eyes (4:07)
06:Burnin Alive (4:15)
07:Goodbye Blues (3:32)
08:Always And Forever (3:58)
09:Wish I Was Your Man (2:53)
10:Mean Thing (2:49)
11:To An End (4:12)