ROD PIAZZA & THE MIGHTY FLYERS – EMERGENCY SITUATION

 

“ Harpist Piazza has been leading one of the jazziest blues bands for years… “

Rod Piazza (°1947, Riverside, CA) is een Amerikaanse blues harmonicaspeler en zanger. Sinds 1980 speelt hij met zijn vrouw, pianiste Honey Alexander (ze huwden in 1989 en hebben samen een dochter Maya) met zijn band “The Mighty Flyers”. In zijn muziek combineert Piazza jump blues, West Coast blues en Chicago blues.

Piazza groeit op in Zuid California. Zijn eerste instrument, toen hij zeven was, is een gitaar. In het midden van de jaren ’60 vormt Piazza zijn eerste band “The House of DBS”, later hernoemd tot “The Dirty Blues Band”. Ze brengen  in 1967 en 1968 twee albums uit bij ‘ABC-Bluesway’. De band split in 1968 en in hetzelfde jaar vormt Piazza de “Bacon Fat”. Piazza's idool en mentor, George "Harmonica" Smith vervoegt de band als tweede harpist. Met “Bacon Fat” brengt Piazza in 1970 en 1971 twee albums uit. In 1974 gaat Piazza solo en brengt hij het album “Bluesman” uit.

In 1975 vormt hij de “Chicago Flying Saucer Band”, die later de “Mighty Flyers” worden. In 1980 brengen ze hun eerste album “Radioactivite Material” uit. Piazza tourt met de band maar neemt ook onder eigen naam en met “”MFBQ” (“Mighty Flyers Blues Quartet”) verder albums op. Ondertussen heeft oudgediende bassist Bill Stuve aanvang 2000 de band verlaten. Tussen 1967 en 2009 neemt Piazza 24 albums op, inclusief in 2005 een DVD van een live concert “Big Blues Party” (opgenomen in de ‘Sierra Nevada Brewing Company’ in Chico, CA). Als gast is Piazza te horen op meer dan twintig albums (met o.a. George “Harmonica” Smith, Charlie Musselwhite, Gary Wright, Pee Wee Crayton, Doug Mac Leod, Smokey Wilson en Kid Ramos). Tussen 1995 en 2001speelde blues gitarist Rick Holmstrom bij de “Mighty Flyers”. Rod Piazza werd vaak gevierd. Hij kreeg o.a. vier ‘Blues Music Awards’ als ‘Band of the Year’ en drieëndertig! BMA nominaties…

Het (ik denk) 19de album (van de 25, waarvan 18 met zijn band) van Rob Piazza en zijn “Mighty Flyers” (Honey Alexander: piano - Henry Carvajal: gitaar, zang - David Kida: drums - Norm Gonzales: bas) heet “Emergency Situation”. Extra gasten zijn de saxofoonspelers Ron Dzibula en Jim Jedeikin. Het is na “Keepin' It Real” (2004) zijn tweede album bij ‘Blind Pig Records’. Piazza schreef voor dit album drie nieuwe nummers: het jazzy 2“Emergency Situation” en twee harp instrumentals, het aangename 4“Frankenbop” en het swingende 11“Colored Salt”.

Album tracks: 1”Neighbour, Neighbour” [James Wee Willie Wayne] - 2”Emergency Situation” - 3”Milk And Water” [Amos Milburn] - 4”Frankenbop” - 5”Bad Weather Blues” [James Wee Willie Wayne] - 6”Gambling Woman” [Big Walter Price] - 7”Sleeping In The Ground” [Sam Myers] - 8”Tricky Woman” [James Lane a.k.a. Jimmy Rogers] - 9”The Clock” [John Alexander, David Mattis] - 10”Ya-Ya” [Lee Dorsey] - 11”Colored Salt” – All songs written by Rod Piazza, except [when noted]

De opener 1“Neighbour Neighbour” [en 5“Bad Weather” zijn nummers van James Douglas “Wee Willie” Wayne (°1920-?), een obscure gitarist uit Texas] is jump blues, terwijl de titel track 2”Emergency Situation” bulkt van het gejammer, die er vanuit de bedreiging uitgaat. Deen andere pianist uit Texas Amos Milburn schreef 3“Milk and Water”. Het is, en dat konden we verwachten, een aangenaam en ontspannend nummer. 5“Bad Weather Blues”, schuift binnen zoals een zware donkere wolk, die zeker regen doet vermoeden. Met 6“Gambling Woman” van pianist Big Walter Price stapt Rod Piazza en zijn maten, geholpen door de sax van nog een oude bekende Ron Dzibula en/of Jim Jedeikin gedreven binnen, op het ritme dat pianiste Honey Alexander oplegt. Daartegenover kraakt het bluesy 7“Sleeping In The Ground” – een erg onderschat juweeltje van Sam Myers (1936-2006) [nvdr: Myers begon ooit als drummer van Elmore James!, maar is vooral bekend als zanger en blues harpist] - erg gevaarlijk. 8“Tricky Woman” van Jimmy Rogers is even complex als de titel doet vermoeden, terwijl het (vooral van Lloyd Price gekende) populaire Lee Dorsey’s 10“Ya Ya” zich openvouwt met een goedgeluimd gemak. Tenslotte is er 11“Colored Salt” dat opent met een rauwe harp solo, vooraleer de grote finale ingezet wordt.  

Rod Piazza & The Mighty Flyers doen opnieuw waar ze goed in zijn… Piazza slalomt op mondharmonica moeiteloos doorheen alle tracks, ook al lijken de nummers soms heel uiteenlopend van genre.
The new release from Piazza & The Mighty Flyers “Emergency Situation” re-affirms the band as one of the genre’s best!

Eric Schuurmans

 

 

Donderdag 09/10/2014 – MOVE2BLUES - MOD, Hasselt:
“ROD PIAZZA & THE MIGHTY FLYERS with special guest ALEX SCHULZ”

 

Line-up:
Rod Piazza: vocals, harmonica
“The Mighty Flyers”:
Honey Alexander: piano
Henry Carvajal: guitar, vocals (10)
David Kida: drums
Norm Gonzales: bass
&
Ron Dzibula: sax
Jim Jedeikin: sax
Lawrence Montoya: hand claps
Gerry Roberts: hand claps

Discography:
Pre-“Mighty Flyers”:
1967 : “Dirty Blues Band” with “Dirty Blues Band” (ABC-Bluesway)
1968 : “Stone Dirt” with “Dirty Blues Band” (ABC-Bluesway)
1970 : “Grease One for Me” with “Bacon Fat” (Blue Horizon)
1971 : “Tough Dude” with “Bacon Fat” (Blue Horizon)
1973 : “Blues Man” (LMI)
1979 : “Flying Saucer Band” with “Chicago Flying Saucer Band” (Gangster)
“The Mighty Flyers”:
1980 : “Radioactive Material” (Right Hemisphere)
1981 : “The Mighty Flyers” (Right Hemisphere)
1982 : “Robot Woman II” (Shanghai)
1984 : “From the Start to the Finnish” (Right Hemisphere)
1985 : “File Under Rock” (Takoma)
Rod Piazza:
1985 : “Harp Burn” (Murray Brothers; Rod Piazza solo)
1988 : “So Glad to Have the Blues” (Murray Brothers; Rod Piazza solo)
Rod Piazza & The Mighty Flyers”:
1991 : “Blues in the Dark” (Black Top)
1992 : “Alphabet Blues” (Black Top)
1994 : “Live at B.B. King's Club “(Big Mo)
1997 : “Tough and Tender” (Tone-Cool)
1998 : “Vintage Live: 1975” (Tone-Cool)
1999 : “Here and Now” (Tone-Cool)
2001 : “Beyond The Source” (Tone-Cool)
2004 : “Keepin' It Real” (Blind Pig)
2005 : “For The Chosen Who” (Delta Groove)
Rod Piazza & The MFBQ”:
2007 : “Thrillville” (Delta Groove)
2009 : “Soul Monster” (Delta Groove)
Rod Piazza & The All Mighty Flyers”:
2011 : “Almighty Dollar” (Delta Groove)
Rod Piazza & The Mighty Flyers”:
2014 : “Emergency Situation” (Blind Pig) – Produced by Rod Piazza

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blind Pig Records

video