LERA LYNN – THE AVENUES

“Have You Met Lera Lynn?” was de pertinente vraag die we ons hier dienden te stellen in mei 2012 naar aanleiding van het zo getitelde debuutalbum van deze uit Athens, Georgia afkomstige maar sinds enkele jaren in Nashville, Tennessee wonende zangeres en songschrijfster. Als u de recensie van ondergetekende over die plaat er nog eens op zou willen gaan nalezen, dan zal u merken dat we toen behoorlijk enthousiast waren over wat Lera Lynn allemaal geboden had op die eerste cd.

Toen was zij 27 jaar en nu dus nog maar nauwelijks 29 wat haar nog steeds tot de categorie van jonge deernen laat behoren. Of ze volwassener is geworden bij de release van haar tweede album “The Avenues” durven we hier niet beweren, maar haar songteksten zijn nog steeds van zeer hoge kwaliteit, betekenisvol en handelend over onderwerpen die uit het leven werden gegrepen.

Bij haar debuut vergeleken we Lera Lynn met andere vrouwelijke countrysterren als Gillian Welch en Patsy Cline en die vergelijking blijkt ook op album nummer twee nog steeds op te gaan. Op de eerste single “Out To Sea” (zie video) brengt zij een diepzinnige tekst over de betekenis en de duurzaamheid van het leven. Het daarop volgende “Standing On The Moon” is een liefdesliedje over wat nu nog als iets onbereikbaars lijkt te zijn.

Waar Lera Lynn op haar eerste plaat nog een song van Leonard Cohen coverde, zijn de elf tracks op “The Avenues” allemaal zelf geschreven composities. Bij de meest prestigieuze liedjes rekenen wij het melodieuze “La Di Da”, het sfeervolle “Comin’ Down”, het naar haar moeilijke relatie met een aan drank verslaafde vader verwijzende nummer “Leave It Up To Me” en het over een onbeantwoorde liefde handelende “I’m Your Fool” dat in een beklijvende en sobere balladvorm wordt gebracht. Het naar affectie smekende walsje “Hooked On You” mag u van ons als beste song uit deze plaat noteren.

We moeten bij deze recensie ook een pluim steken op de hoed van producer Joshua Grange (van o.a. Sheryl Crow, k.d. lang en ‘Beck’) die op enkele liedjes op pedal steel excelleert en op andere nummers als pianist, accordeonist, banjospeler of gitarist optreedt. Samen met Lera Lynn heeft hij met “The Avenues” een uitstekend tweede album afgeleverd dat ons alweer verlangend doet uitkijken naar plaat nummer drie. Wellicht moeten we daar toch nog een tweetal jaartjes ongeduldig op wachten.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video