JIM KEAVENY - OUT OF TIME

“These Old Things” (2000), “The Great Historical Bum” (2002), “A Boot Stomping” (2005), “Music Man” (2009) en nu “Out Of Time” (2014), daarmee heb je in één regel de volledige discografie van country- en folkzanger Jim Keaveny, geboren in Bismarck, North Dakota maar sinds zijn huwelijk met violiste Anna Oakley in 2009 woonachtig in Terlingua in het Westen van Texas.

Na een vijftal jaren in de countryfolkgroep ‘The Rogues’ te hebben gespeeld besloot Jim Keaveny om zich vanaf 1998 voor de volle 100% op een solocarrière te storten met tot op heden dus vijf studioalbums als muzikaal resultaat. Voor zijn nieuwste plaat “Out Of Time” trok hij zich terug in de ‘Frogville Studios’ in Sante Fe, samen met enkele topmuzikanten uit Austin, Texas en Santa Fe.

Dit resulteerde in veertien liedjes die samen voor een leuk uurtje entertainment weten te zorgen. De vergelijkingen met Bob Dylan zullen Jim Keaveny ondertussen wel de oren uitkomen, maar anderzijds kan je er als recensent niet om heen dat zijn stem en zijn zangstijl de luisteraar aan Robert Allen Zimmerman (aka Bob Dylan) doen denken. En daar is eigenlijk ook helemaal niets mis mee, toch niet als dat goed gedaan is.

De plaat begint heel sterk met de twee vlot in het gehoor liggende liedjes “Eugene To Yuma” en “From The Black”. Het grappige Zydeco-deuntje “Ridin’ Boots” kan ons eveneens sterk bekoren, net als de schitterende countryballads “I Found A Girl” en “How Was I To Know”. “Out Of Sight” (zie video) doet ons om niet nader te verklaren redenen aan ‘Calexico’ denken en dat geldt ook in zekere mate voor de albumtiteltrack “Out Of Time”.

Nog meer pareltjes op deze plaat zijn de heerlijke ballad “Changing” met fantastisch relaxt gespeeld gitaarspel, het aan de song “She’s About A Mover” van ‘Sir Douglas Quintet’ herinnerende “Parkin’ Meter” en de om uiteenlopende redenen grappige liedjes “Lucy Ain’t Got No Arms” en albumafsluiter “The Yippee-I-Ay Song”, een aanstekelijk countrywalsje dat je al na de eerste luisterbeurt niet meer uit je geheugen zal kunnen wissen.

Jim Keaveny is in een periode van amper 15 jaar volledig omgebouwd van een folkzanger naar een typische Texaanse countryartiest die de diverse muziekstijlen die Texas beheersen perfect weet te brengen in een zeer gevarieerde mix van songs op zijn nieuwe album. Op 7 mei 2010 stond hij voor een live optreden op het gezellige podium van ‘Toogenblik’ in Haren. Wat ons betreft mag deze artiest meteen terugkomen naar de Benelux om zijn nieuwe liedjes hier voor te komen stellen. Onze tip: wees op de afspraak als deze wens ooit gerealiseerd moge worden.

(valsam)

RELEASE DATUM : 10 NOVEMBER 2014

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
JIM KEAVENY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

 

Artiest info
Website  
 

video