JUSTIN TOWNES EARLE – SINGLE MOTHERS

Ik betwijfel een beetje of het nog nodig is om Justin Townes Earle voor te stellen aan jullie, lezers van ‘Rootstime’ en dus ook gewaardeerde kenners van muziek en van de artiestenwereld. Toch zal ik nog een keertje jullie geheugen wat opfrissen door te zeggen dat deze 32-jarige Amerikaanse singer-songwriter de zoon is van alt.countryartiest Steve Earle en dat hij sinds 2007 al vijf schitterende platen heeft uitgebracht.

De laatste in dat rijtje was het album “Nothing’s Gonna Change The Way You Feel About Me Now” uit 2012. Het leek bedoeld te zijn als een confrontatie met zijn vader die hem met de naam ‘Townes’ opzadelde naar de legendarische singer-songwriter Townes Van Zandt, maar die hem ook al op tweejarige leeftijd alleen achterliet bij zijn moeder in Nashville, Tennessee.

De liedjes van Justin Townes Earle lijken vaak afkomstig te zijn van een man met een getormenteerde ziel, vol van ‘tristesse’ en weemoed. Hij brengt zeer persoonlijke teksten waarbij de luisteraar diep in de gevoelens van de artiest kan meekijken en vaak de diepe reden van zijn gemoedstoestand kan herkennen. Dat die songs op geweldig mooie muziek worden verteld is daarbij een zeer aangename vaststelling.

Op 22 september zult u de nieuwste plaat van Justin Townes Earle in de platenzaken kunnen gaan kopen en dat is een niet mis te verstane of te versmaden tip van ondergetekende, want de tien songs op het album “Single Mothers” zijn stuk voor stuk echte pareltjes. De albumtiteltrack die als eerste single uit de cd zal verschijnen en die u op bijgaande video kunt beluisteren is een duidelijke verwijzing naar de toestand waarin zijn eigen moeder Carol Ann Hunter Earle hem heeft moeten opvoeden. Het is ook een eerbetoon en een oprechte dankbetuiging aan de belangrijkste vrouw in zijn leven.

De tien liedjes zijn erg kort en zorgen voor amper dertig minuten muzikaal genieten, maar daar willen we zeker niet verder over zeuren, want kwaliteit primeert hier overduidelijk over kwantiteit. Al van bij openingstrack “Worried Bout The Weather” wordt je meegezogen in een sfeertje van pijn, verdriet, eenzaamheid, emoties en zelfbeklag. Het kwetsbare “Today And A Lonely Night”, het trieste “Picture In A Drawer” en het desperate “Wanna Be A Stranger” zijn fantastische liedjes met nauwelijks omfloerste, heel directe songteksten.

Het door de prominente aanwezigheid van pedal steel door de ongeëvenaarde Paul Niehaus van o.a. ‘Calexico’ nog triester klinkende nummer “White Gardenias” is een beklijvende countryballad zoals er maar heel weinig gemaakt zijn in de muziekgeschiedenis, behalve misschien als je naam ‘Ryan Adams’ zou zijn. Die artiest komt me nadien ook voor de geest bij de lichtjes rockende song “Time Shows Fools”, het bloedstollende “It’s Cold In This House” en de mooie afsluiter “Burning Pictures”.

Sinds 2007 woont Justin Townes Earle in New York City waar hij vorig jaar ook trouwde. Echt vrolijk is hij daar blijkbaar niet van geworden of dat is dan alleszins toch niet te horen in zijn liedjes. Voor ons niet gelaten, want zoals hij de deels autobiografisch geïnspireerde songs op het album “Single Mothers” brengt benadert de quasi perfectie en maakt van deze plaat een absolute aanrader en een sterke kandidaat voor de eindejaarslijstjes 2014, alvast zeker op dat van

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Loose Music

video