CAPTAIN IVORY – CAPTAIN IVORY

“ Nashville Rock n’ Roll by way of Detroit Motor City Soul “

“Captain Ivory”, opgericht in 2012,  is een vijfkoppige rock band uit Ypsilanti, MI. De bandleden zijn Jayson Traver (zang, gitaar), Robbie Bolog (lead gitaar), Steve Zwilling (piano, orgel), Alex Patten (bas) en Justin Leiter (drums). Bolog (gitaar) en Zwilling (keys) ontmoeten elkaar als backpackers onder hun vakantie in Rome en ontdekken dat ze dezelfde muzikale interesses hebben. Bolog betrekt roommate Traver (zang, gitaar) bij hun interesses en de eerste jam sessies zijn een feit. Leiter (drums) vervoegt het trio. Smith (bas) vervolledigt pas veel later het plaatje.

Na een jaar schrijven en optreden vragen ze aan producer Dave Feeny (Jack White, Loretta Lynn) om hun debuut album op te nemen / te producen. Na een live EP gesponserd door fans en een single, is er nu hun titelloze debuut album met negen tracks.  De volgende stap is touren in de regio, festivals en in het voorjaar van 2015, een zes weken tour in Europa…

Album tracks: 1”Baroness” - 2”Bottle & A Penitentiary” - 3”False Remedy” - 4”Quiet Casualities” - 5”Here You Are” - 6”Tennessee Approximately” - 7”Truth When You Lie” - 8”Curse Or Cure” - 9”Six Minutes To Midnight”

De opener 1”Baroness” begint vrij rustig, je zou zelfs even achteruit durven leunen, maar gaat progressief over naar overdrive. We horen voor het eerst Jayson Traver’s stevige rock zang. De rust is met 2”Bottle & A Penitentiary” helemaal voorbij. Je zal willen opspringen en balen door de bonkende drums, de bas. De harmonieën van de keyboard van Steve Zwilling laat aan de gitaren en zang, nog voldoende ruimte om hun ding te kunnen doen. De sombere zang in 3 "False Remedy" doet vermoeden, dat dit geen happy song is. De twee gitaren doen je ziel verder bloeden. 4”Quiet Casualties” neemt je mee op een psychedelische road trip, waar je de geur van verbrand gras kunt rieken. De basgitaar van Alex Patten en de drums van Justin Leiter bonzen, terwijl het orgel van Steve Zwilling de weg effent voor de daaropvolgende waanzin. 5”Here You Are” laat de regen rondom je gieten, als je realiseert wat je verloren hebt, wat je hebt liefgehad. De kwelling in de zang is voelbaar en de solo van Robbie Bolog jammert als een zoete kwelling. Brengt 6”Tennessee Approximately” de nodige afwisseling? Je denkt even de “Allman Brothers” te horen en… je wil even meezingen, dansen en wegdromen tijdens de akoestische gitaarpartijen en slide gitaar. Het ingetogen, maar toch opzwepend ritme en frasering van de keyboard in 7”Truth When You Lie”, zet je in beweging. De akoestische gitaar geeft een mooi tintje aan deze goed gemaakte song. Ik moest even aan de “White Stripes” denken, wanneer ik 8”Curse Or Cure” hoorde. De kick drum en piano jagen je op, voor de confrontatie met de gitaren. Met 9”Six Minutes To Midnight” gaan we naar het Zuiden. De slide gitaar, zang en ritmes zullen je in de handen doen klappen en met de voeten doen stampen. Amen.

Ik worstel om woorden te vinden, om aan te tonen wat ik vind van dit debuut album van “Captain Ivory”. Deze jonge Amerikanen klinken alsof ze al jaren samen spelen, terwijl ze nog maar net zijn begonnen. Ik kijk ernaar uit, maar vraag me ook af, om te zien wat deze band (nog) in petto heeft… Wij moeten nog tot volgend jaar wachten om ze (misschien) live te kunnen zien…

Eric Schuurmans

 

Line-up:
Jayson Traver: vocals, guitar
Robbie Bolog: lead guitar
Steve Zwilling: piano, organ
Brett Smith: bass
Justin Leiter: drums

Discography:
2012 : “Live From Groovebox Studios Detroit” - EP
2013 : “False Remedy” / “Six Minutes To Midnight” - single
2014 : ”Captain Ivory” – Produced by xxx

Artiest info
Website  
 

amazon

Label: Gangplank Records

video