ANU JUNNONEN – SKELETONS

‘Sirene van aan de Baltische zee’, ‘fee van de bossen in Finland’ die verbannen is naar de uit beton en asfalt opgetrokken grootstad Brussel; het zijn allemaal benamingen voor de Finse zangeres Anu Junnonen. In 1998 belandde ze als ‘au pair’-meisje in een Brusselse familie en dat beviel haar heel goed. Zij had in haar thuisland in het Hoge Noorden een klassieke opleiding genoten als pianiste, saxofoniste en bespeelster van de dwarsfluit en ze besloot in Brussel naar het muziekconservatorium te gaan om er zang te gaan studeren.

Daar ontmoette Ana Junnonen de accordeonist Tuur Florizoone met wie ze het jazzkwintet ‘aNoo’ oprichtte waarmee ze de twee elpees “The Luckless Lands Of The North” en “Sinipiika” opnam en zeven jaar lang op allerlei podia stond om hun door Finse folk en Argentijnse tango geïnspireerde jazznummers te brengen.

Anno 2014 besloot de nu 35-jarige Ana Junnonen om zich muzikaal helemaal om te vormen van jazz naar elektropop en in een Brusselse opnamestudio een eerste soloplaat op te nemen onder de titel “Skeletons”. Op dat album staan negen nummers waar er acht van door Ana Junnonen zelf werden gecomponeerd. Het nummer “Lorelei” is daar een gedeeltelijke uitzondering op omdat zij in dit liedje een gedicht van de op amper 30-jarige leeftijd na zelfmoord overleden Amerikaanse dichteres Sylvia Plath op eigen muziek heeft geplaatst. Daarnaast brengt ze ook een sterk gepersonaliseerde coverversie van de bekende ABBA-hit “The Winner Takes It All” uit 1980.

De instrumenten die u op dit album kunt horen werden ingespeeld door Ana Junnonen zelf op piano, orgel, fluit en percussie, met de hulp van Gil Mortio (keyboards, gitaren, bas en trompet), Giacomo Lariccia (ukelele), Jens Bouttery (drums) en Ilan Manouach (sax). De plaat werd geproduceerd door de bekende Werner Pensaert, samen met Gil Morio en Ana Junnonen zelf.

De eerste single uit “Skeletons” is het nummer “Exit Wounds” (zie video), een track die net als de meeste andere nummers op het album uit experimentele klanken en ‘samples’ bestaat met allerlei percussie en etherische gezangen van Ana Junnonen. Openingsnummer “Maître Abdoul”, titeltrack “Skeletons” en het door ukelele begeleide “Bumble Bee” zijn naast de single misschien nog wel de meest draaibare nummers voor de radioprogramma’s.

(valsam)

 

4 oktober: Jazz à Woluwe, Brussel
17 oktober: TBC, Lille, FR
4 november: Bravo, Brussel (album release)
11 november: De Bijloke, Gent
18 november: Bonnefooi, Brussel
23 november: Kinky Star, Gent
26 november: Jazzstation, Brussel
19 december: Centre Culturel de Thuin, Thuin
20 december: L’An Vert, Luik


Artiest info
Website  
 

Label: LC Music

video