DAMON FOWLER – SOUNDS OF HOME

“Damon Fowler is back with his third solo project! “

Het ‘American South’ is altijd al bekend geweest voor zijn cultuur, geschiedenis en zeker voor de muziek van de Afro-Amerikanen, die in het Zuiden in de plantages leefden. Zij brachten daar spirituals, blues, jazz en Rock &Roll Amerika binnen. ‘Dixie’ was de historische groepsnaam van de elf Zuidelijke Staten en had ook zijn muzikale afgeleiden. Een ander bekend gegeven van het Zuiden was de vriendelijkheid van de bewoners.

Velen kennen Damon Fowler nog van zijn side project “Southern Hospitality”, waarmee ze o.a. tijdens Moulin Blues 2013 in Ospel debuteerden. “Southern Hospitality” is een jonge band uit het ‘American South’. De band verenigt drie bijna gesettelde muziek ‘veteranen’: JP Soars, Damon Fowler (beide uit Florida) en Victor Wainwright (uit Memphis Tennessee). Samen belichamen ze de ‘spirit of Dixie’. JP Soars is gitarist en de leider van zijn eigen band “The Red Hots”. Damon Fowler is ook gitarist. Fowler is meester op gitaar, slide gitaar, lap steel en dobro. Zijn gitaarstijl wordt vergeleken met Johnny Winter en Jeff Beck en op slide gitaar vergelijkt men hem met Duane Allman. Victor Wainwright is de leider van de band “The Wildroots”. Wainwright is bekend voor zijn explosieve boogie piano, soul, power blues en heeft roots in de rock & roll.

De “Southern Hospitality’ ontstond toen Fowler, Soars en Wainwright optraden met hun eigen bands op een festival in Florida in 2011. Na een geïmproviseerde jamsessie werden ze benaderd door de “Blues Society” om te spelen op de “Rhythm & Blues Pre-Cruise Party”. “Southern Hospitality” maakte hun debuut als band als voorprogram voor Buddy Guy in augustus 2011 op het “Heritage Music Blues Fest” in West Virginia. Iedere frontman deed eerst solo zijn ding en daarna speelde ze samen verder. Het publiek reageerde enthousiast na dit eerste en geslaagd optreden. Ze brengen een amalgaam van jazz en funk uit New Orléans, met country, gospel, soul, blues en rock & roll van Memphis.

Nadat Fowler in het voorbije jaar hoofdzakelijk tourde met “Southern Hospitality”, nam hij recent zijn derde solo studio album op bij Blind Pig Records. Fowler koos voor de swamp blues meester Tab Benoit als producer. Het album werd opgenomen in Louisiana in Tab’s huisstudio. De teksten schreef Fowler samen met Ed Wright en Benoit.

Album tracks: 1”Thought I Had It All” [Damon Fowler, Ed Wright] - 2”Sounds Of Home” [Damon Fowler, Tab Benoit] - 3”Trouble” [Damon Fowler, Ed Wright, Tab Benoit ] - 4”Sparks” [Damon Fowler] - 5”Old Fools, Bar Stools, And Me” [Damon Fowler] - 6”Where I Belong” [Damon Fowler, Tab Benoit] - 7”Grit My Teeth” [Damon Fowler, Tab Benoit] - 8”Alison” [Declan Patrick MacManus] - 9”TV Mama” [Johnny Winter] - 10”Do It For The Love” [Damon Fowler] - 11”I Shall Not Be Moved” [traditional]

Al vanaf de eerste akkoorden in de eerste track 1”Thought I Had It All” zet Fowler de standaard, voor wat nog komen gaat. Het is een introspectief, broeierig verhaal dat met scherpe gitaarsolo’s doorboord wordt. Een gelijkaardige track is de titel song 2”Sounds Of Home”. In deze track wordt de zang gedeeld met New Orléans legende Mardi gras “Big Chief” Monk (alias Joseph Pierre) Boudreaux (“The Wild Magnolias”). Op het album staan ook enkele country geïnspireerde songs. In de track 5“Old Fools, Bar Stools, And Me” brengt Fowler een aangrijpende kijk op het bekend thema van drinken om je problemen te vergeten. 6”Where I Belong” drijft op een luchtige Southern groove, met veel fingerpicking en slide gitaar. 10“Do It For The Love” is een zoete contemplatieve ballade met lyrische contrapunten van Damon's gitaar en Tab’s steel. Fowler brengt op het album twee covers. Johnny Winter’s 9“TV Mama” uit 1977 met enkele juist gekozen gladde slide gitaar partijen, een perfecte ritme sectie (in de kijker: Chuck Riley’s nadrukkelijke bas en James McKnight’s drums) en een geweldige overheerlijke interpretatie van Elvis Costello’s 8“Alison”. De album afsluiter is een geïnspireerde, fingerpicking vertolking (en wat voor een!! Let op de opbouw van de song: eerst de zang en gitaar, dan de bas en de drums en dan de harmonieën…) van de traditionele gospel song, 11“I Shall Not Be Moved”. Het nummer past hier uitstekend en is in de track list perfect geplaatst, om deze door Southern rock en blues geïnspireerde songs af te sluiten.

Zoals tijdens de nu al legendarische live optredens van Damon Fowler, neemt hij ons in zijn nieuwe album “Sounds Of Home” ook mee op reis, doorheen de rijke tradities van de Amerikaanse roots muziek. Damon Fowler is de perfecte gids en een van de meest vooraanstaande beoefenaars van dit genre. Een aanrader!

Eric Schuurmans

 

Line-up:
Damon Fowler: guitar, lap steel, vocals
Chuck Riley: bass
James McKnight: drums
Big Chief Monk Boudreaux: shared vocals, tambourine (2)
Tab Benoit: background vocals (4,8,11), pedal steel (10), acoustic guitar (6,10,11)

Discography:
1999 : “Riverview Drive” with “Damon Fowler Group”
2000 : “Roots And Branches” with “Damon Fowler Group”
2003 : “Live At Skipper’s Smoke House” with “Damon Fowler Group”
2009 : “Sugar Shack” (Blind Pig Records)
2011 : “Devil Gots It Way” (Blind Pig Records)
2013 : “Easy Living” with “Southern Hospitality”
2014 : ”Sounds Of Home” (Blind Pig Records) – Produced by Tab Benoit

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blind Pig Records

video