THE DYNAMITE BLUES BAND - SHAKEDOWN & BOOGIE

Sinds begin 2014 is er een nieuwe blues band in Nederland die overal positieve respons krijgt, namelijk The Dynamite Blues Band. Hoewel echt nieuw zijn ze ook weer niet. Drie van de vier bandleden verdienden hun sporen bij het succesrijke Big Blind. Deze laatste band werd in 2006 opgericht in de badplaats Noordwijk. Hun muziek was vooral beïnvloedt door acts als Howlin' Wolf, The Vaughan Brothers, The Red Devils en The Hoax. Maar na een tijdje legden ze eigen accenten, ze wilden de blues laten rocken. Ze kregen een platencontract bij Cool Buzz, de thuishaven voor roots en blues muziek. Einde 2007 verscheen hun debuutalbum 'Dressed To Win' en dat was meteen een schot in de roos. Het album kreeg overal lovende recensies. De aanvragen voor concerten stroomden binnen en ook op de grote festivals waren ze graag gezien. Zo stonden ze op Bluesrock Tegelen en Ribs & Blues in Nederland en in België stonden ze op het Blues Festival in Peer. In mei 2009 verscheen hun tweede album 'Circus Left Town' en een goed jaar later, augustus 2010 besluit de band om te stoppen. In 2013 krijgen de leden van Big Blind een invitatie om te komen spelen op een festival in de Azoren. Wesley van Werkhoven, JJ van Duijn en Niels Duindam zagen dat wel zitten en besloten op die invitatie in te gaan. Bassist Dirk van Duijn paste en werd vervangen door Peter Rotteveel. Eerst werd gedacht aan Renzo van Leeuwen maar die kon door omstandigheden niet mee. Onder de naam The Dynamite Blues Band speelden ze daar in de Azoren een schitterend optreden. De jongens hadden de smaak terug te pakken en besloten om onder deze nieuwe naam verder te gaan. Op bas werd Peter vervangen door Renzo. Er werden nieuwe songs geschreven en begin 2014 trok het viertal naar de IJland Studio in Amsterdam om hun debuutalbum op te nemen en het resultaat is sinds begin september te koop. Er staan dertien originele songs op 'Shakedown & Boogie'. Op 13 september was er in de thuishaven Noordwijk de cd presentatie.

Het gaat er met 'Howlin'' dadelijk rauw en dirty aan toe op 'Shakedown & Dirty'. Frontman Wesley van Werkhoven trekt dadelijk de aandacht naar zich toe met zijn uitstekende stem en met zijn uitmuntend zuig en blaaswerk op de mondharmonica. De knappe pompende baslijnen van bassist Renzo geven het nummer de extra power en JJ van Duijn perst op het laatst al dadelijk een korte maar zeer pittige solo uit zijn gitaar. Het ritme blijft pompend en meeslepend in 'Boom, Boom, Boom'. Deze rockblues zuigt je dadelijk mee en nodigt uit om te bewegen. Op het strakke en stevige ritme dat Niels Duindam aangeeft kan Wesley weer geweldig te keer gaan met zijn mondharmonica en deze klinkt heel lekker gruizig hier. 'Anna Lee' is een heel commercieel nummer met frisse gitaar riffs en een lekker meezing refrein. Duizendpoot Wesley van Werkhoven horen we hier met subtiel toetsen spel. JJ van Duijn laat zich verleiden tot de slide gitaar in het slepende 'Movin''. De gitarist kwijt zich uitstekend van deze taak. Met een titel als 'TNT' verwacht je een explosieve song, maar het Nederlandse viertal heeft er een luchtige vlotte heel dansbare rocker met wat rockabilly invloeden van gemaakt.

Alle registers worden open getrokken in 'Speed Freak'. Niels op zijn drums en Renzo op de bas gitaar spelen een heel strakke sound en JJ laat zijn vingers vliegensvlug over de gitaarhals glijden om de juiste noten aan te tikken. De boogie 'Boogie Through The Night' bevat weer die ranzige mondharmonica waar ik zo van hou. Elke keer dat Wesley aan zijn zuig en blaaswerk begint krijgen de nummers een extra glans. Renzo van Leeuwen graaft diepe, mooie baslijnen uit zijn gitaar in de ouderwetse rocker 'Dynamizer'. Ook Wesley is weer lekker op dreef in dit instrumentale nummer. Er zullen er heel weinig zijn die op de afsluitende titelsong 'Shakedown & Boogie' stil kunnen blijven staan. Het aanstekelige ritme van dit nummer pakt je vanaf de eerste seconde in. JJ van Duijn staat volop in de schijnwerpers met zijn verschroeiend gitaar spel. Als The Dynamite Blues Band dit nummer live gaan spelen dan vrees ik dat elk podium te klein gaat zijn. Deze 'Shakedown & Boogie' straalt zoveel kracht en energie uit. Een absolute topper.

The Dynamite Blues Band is zonder twijfel een verrijking voor de Nederlandse bluesrock scene. Als je kan debuteren met een album als 'Shakedown & Boogie' dan ben je heel goed bezig. Het zou me niet verwonderen als volgende zomer deze band weer op verscheidene festivals affiches prijkt. Dit soort muziek is dikwijls live nog beter dan op de cd. Ze moeten er alleen maar voor zorgen dat ze zichzelf niet te vlug opblazen met al die dynamiet en TNT, maar ze zullen wel geleerd hebben uit het verleden.

Walter Vanheuckelom


 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sonic-Rendezvous

video

 

TRACKS:
1.Howlin’
2.Boom Boom Boom
3.Doin’ Okay
4.Anna Lee
5.Rebound
6.Movin’
7.TNT
8.Speed Freak
9.Boogie Through The Night
10.Dynamizer
11.Reset
12.Black Magic
13.Shakedown & Boogie