ANDRES ROOTS & RAUL TEREP - TRAD.ALT.BLUES

De uiterst sympathieke bluesgitarist Andres Roots uit Estonië is een artiest die we al lang in het vizier hebben. Of het nu met het ter ziele gegane Bullfrog Brown was, dan wel met een solo project of later met Roundabout, keer op keer wist de man ons aangenaam te verrassen.

“Trad alt.blues” is de nieuwste release van de man. Het is een live album dat hij maakte met Raul Terep. De opnames gebeurden begin dit jaar in Underground in Tartu en een dag later op het Blue Icicle Festival in Pärnu. Later werden er nog twee tracks in de studio opgenomen, bijgevoegd. Eigenlijk gaat het hier om een soort van “officiële Bootleg”. Het was eerst niet de bedoeling om alles op te nemen maar Antti Alanko van het Finse label Devil Box had toch de opnames wat primitief , met een stereo microfoon, geregistreerd en eigenlijk eerder voor het plezier.

Andres, altijd al een fan geweest van de rauwere, ruigere sound vond dit eigenlijk best geslaagd en de rest kan je nu horen op deze uitgave. Daar Roundabout bassist Peeter,net voor deze optredens werd opgenomen in het ziekenhuis en gitarist Martin met zijn eigen band op toernee was werden de concerten dus gespeeld door Roots en drummer Terep.

Wat je hoort is, zeg maar uitgeklede, versies van Roundabout’s laatste studio album “Three”, enkele nummers uit de Bullfrog Brown periode, en enkele traditionals. Uit die mengeling krijg je dan een bluesy allegaartje van wat rock, swing en uiteraard pure bluesmuziek. Andres Roots is overduidelijk een van de betere bluesgitaristen die er rondlopen. De man ademt blues en dat is zo duidelijk hoorbaar in zijn gitaarspel. De combinatie met het subtiele drumwerk van Terep is wonderwel geslaagd te noemen. Beiden voelen èn vullen mekaar creatief aan.

Maar toch hebben wij hier weer hetzelfde gevoel als bij vorige uitgaves: Andres is een fantastische songwriter en zijn teksten zijn steeds zéér doordacht en smaakvol. Dat heeft hij al genoeg bewezen in het verleden. En dus vinden wij het wat jammer dat er niet meer van zijn briljante woordkeuzes zijn terug te vinden en te horen op zijn laatste releases. Maar van ’s mans fantastische gitaarspel blijft er dus weerom volop te genieten.

Luc Meert

 

Artiest info
Website  
 

Label: Roots Art Records

video