ANNA TIVEL – BEFORE MACHINES

Twee keer hadden ze de vijftien zelfgeschreven liedjes ingeoefend vooraleer de in Portland, Oregon wonende Anna Tivel en haar begeleidingsband overgingen tot de zo goed als volledig live opname van haar tweede album “Before Machines”, de opvolger van haar in 2012 verschenen debuutplaat “Brimstone Lullaby”.

Anna Tivel speelde zelf op akoestische gitaar, fiddle en mandoline, terwijl Sam Howard op bas en David Strackany op drums en banjo hun ding deden. Verder is er het elektrische gitaarwerk van Taylor Kingman en speelt John Shepski op Hammondorgel. Op de twee nummers “Before Machines” en “California” speelt Mike Monko op akoestische gitaar en Jeffrey Martin zorgt voor intieme backing vocals bij het werk van deze zangeres.

Bij de beluistering van dit album heb ik toch een aantal keren zitten denken aan de Ierse singer-songwriter Damien Rice. Anna Tivel lijkt wel een vrouwelijke versie van deze troubadour, vooral omwille van de ingetogenheid, het minimalistische en de soberheid van haar poëtische liedjes.

Voorbeelden hiervan zijn de drie eerste tracks op “Before Machines”: “Five Dollar Bill” (zie video), “Map Of The Stars” en “One Thousand & One”. Verder op deze plaat worden wij ook even helemaal stil bij de liedjes “Midnight On A Monday”, “For Earl The Painter” en “I’ll Be Home”, drie songs waarbij u vooral ook naar de prachtige teksten dient te luisteren.

Maar ook in de meeste andere liedjes op deze plaat lijkt Anna Tivel het intimistische karakter van haar songs te willen behoeden. Soms zingt ze nauwelijks maar lijkt het meer op verlegen fluisteren, het toevertrouwen van een geheimpje aan een vriend. We kunnen dan ook geen song vinden die ons minder bekoort dan de rest van de nummers op deze cd. Alle titels meegeven is echter ook niet echt nuttig, daarom willen we het dan ook eerder kort houden: aanschaffen deze plaat en daarna vooral in de late uurtjes of in het schemerduister genieten, genieten, genieten.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Fluff & Gravy Records

video