SANTANA - CORAZON - LIVE FROM MEXICO (CD + DVD)

Santana werd geboren in 1947, in Autlan (Mexico) waar hij zeer snel kennis maakte met muziek. Zijn vader overhaalde hem om viool te leren, maar na hun verhuis naar Tijuana in 1955, werd Santana aangetrokken door rock 'n roll waarbij hij de viool verving door een gitaar. Onmiddellijk imiteerde hij artiesten als John Lee Hooker en BB King. Op zijn dertiende deed hij optredens in clubs in Tijuana, maar in 1961 trok hij naar San Francisco, waar zijn familie het jaar voordien naartoe verhuisde. Santana werd echter gefascineerd door de muziekcultuur en het is hier dat hij de komende jaren zijn eigen muziekstijl zal vormgeven. In 1966 vormde Santana samen met Gregg Rolie, Gus Rodriguez, Michael Carabello, en Danny Haro, de Santana Blues Band. De band viel op door de mix van Latijns-Amerikaanse instrumenten met het gitaarspel van Carlos Santana. Melodische blueslijnen met Latijnse percussie en kruidt het resultaat met zwarte magie en levensvreugde zoals alleen echte Latino’s dat kunnen. Carlos brak door in 1969 met "The Live Adventures of Mike Bloomfield and Al Kooper" van Mike Bloomfield en Al Kooper, waar hij op enkele nummers gitaar speelde, maar later vooral op Woodstock. Santana kreeg dan ook een contract bij Columbia Records en er volgde meteen hun eerste album, "Santana" genaamd, en de band bracht nadien enkele succesvolle albums en singles uit. "Samba Pa Ti" werd de slow van een generatie, "Black Magic Woman" en "Oye Como Va" maakten de dansvloer exotisch en "She’s Not There" is gewoon een heel straf nummer. Daarna ging het beetje bij beetje bergaf. Carlos Santana dreigde in het archief te belanden maar keerde op slag van de 21ste eeuw in schoonheid weer.

Want vijftien jaar terug verraste Carlos Santana de wereld met het veelbesproken "Supernatural " (1999), een album vol met samenwerkingen met hedendaagse vocalisten en songwriters. Hij maakte er een grootse comeback mee en scoorde een wereldwijd succes. Het leverde gigantische hits op als "Smoothe" en "Maria Maria" naast een reeks awards voor meestergitarist Carlos Santana. Op het in dit jaar verschenen "Corazón", het is niet alleen zijn 41ste album, maar tevens zijn eerste Spaanstalige album, probeerde hij het nog een keer maar dan via een aantal grote namen uit de Latijns-Amerikaanse muziekscène, zoals ChocQuibTown, Lila Downs, Gloria Estefan, Fabulosos Cadillacs, Juanes, Ziggy Marley, Miguel, Niña Pastori, Diego Torres, Samuel Rosa of Skank, Cindy Blackman Santana, Romeo Santos en Soledad. Het album werd overigens in maand december van vorig jaar al deels live gepresenteerd, toen Santana een concert gaf in zijn Mexicaanse geboorteregio. Van dit concert dat hij aldaar in de Arena VFG in Guadalajara gaf tesamen met deze gastartiesten die meewerkten aan het Corazón album, verscheen nu al snel het livealbum, getiteld "Corazon, Live From Mexico: Live It To Believe It", op CD+DVD.

Aangenaam in het gehoor liggen "Besos de Lejos" (met Estefan), "La Flaca" (featuring Juanes) en "Margarita" (met Romeo Santos). Misschien wel de mooiste track op het livealbum is "Una Noche En Napoles" (zie video in de tracklist) met vocale medewerking van de Spaanse Nina Pastori, de Mexicaanse Lila Downs en de Argentijnse Soledad. Dat resulteert in wonderschone samenzang, begeleid door romantische gitaarklanken. Ook zeker noemenswaardig is" Indy", een romantisch duet tussen de stem van Miguel en de gitaar van Carlos Santana. Maar ook een nummer als "Margarita" waar zanger Romeo Santos zijn poppy/tropische bachata beats doet versmelten met het typische Santana-geluid is om van te smullen. Natuurlijk horen we veel songs van het originele album maar ook gloedvolle versies van Santana klassiekers als "Jingo" en "Soul Sacrifice" maken er alleen maar een echt Santana concert van. Carlos weet deze hits tot in de perfectie te brengen, en alle latin momenten ertussen, neemt Santana de kijker mee op een magische soundscape vol met visioenen en geluiden van zijn muzikale gelukzaligheid. "Corazon, Live From Mexico: Live It To Believe It" is dan ook een album waar het speelplezier vanaf druipt. Mede daardoor is hij de aanschaf zeker waard.

 

 

TRACKS:

01. Our Prayer (4:42)
02. Jingo (7:03)
03. Iron Zion Lion (feat. ChocQuibTown and Elan Atias) (5:40)
04. La Flaca (feat. Juanes) (5:43)
05. Amor Correspondido (feat. Diego Torres) (4:17)
06. Margarita (feat. Romeo Santos) (5:30)
07. Indy (feat. Miguel) 4:41)
08. Maria Maria (feat. Miguel) 6:49)
09. Una Noche En Napoles (feat. Lila Downs, Niña Pastori & Soledad) (5:15)


10. Besos De Lejos (feat. Gloria Estefan) (6:08)
11. Kyoto, November 5, 1976, Part 1 as performed by Salvador Santana (2:27)
12. Corazon Espinado (feat. Fher Olvera and Cindy Blackman Santana) (4:59)
13. Cindy Blackman Santana Drum and Bass Solo (2:07)
14. Soul Sacrifice (5:44)
15. Saideira (feat. Samuel Rosa) (4:46)
16. Cielito Lindo (feat. All Guest Artists) (3:18)

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: RCA records
Distr.: Sony Music

video