DAVEY O. – NO PASSENGERS (EP)

“thirtyninedollarview” uit 2005, “The Long Way Home” uit 2009 en “Testing For Rust” uit 2012 waren de drie vorige gelegenheden om via recensies bij ‘Rootstime’ kennis te maken met de muziek van folk en Americana singer-songwriter Davey O. uit Buffalo, New York.

Begin dit jaar trok hij met zijn akoestische ‘Gibson’-gitaar de opnamestudio in voor een nieuwe plaat “No Passengers”, een uit zeven songs samengestelde ep. Zes van die nieuwe liedjes zijn eigen composities en de enige coversong is het nummer “Long Black Veil” dat voor het eerst als een saga-vertellende countryballad werd gezongen in 1959 door Lefty Frizzell. en nadien heel vaak door grote artiesten werden gecoverd.

“No Passengers” is een sobere, akoestische plaat met Davey O. op gitaar. Zo kunt u hem trouwens meestal ook live aan het werk zien, zoals blijkt uit bijgaande video waar hij het liedje “Ask Yourself The Question” uit deze ep live brengt in ‘The Hillside Café’ in Washington. Davey O. bezingt de hoofdpersonages in zijn liedjes meestal vanuit het perspectief van een waarnemer van sociaal en emotioneel gedrag met een scherp oog voor alle details.

Dit minialbum begint met het mooie nummer “The Song I Wrote” dat u misschien ook wel aan iemand als Ryan Adams doet denken, vooral toch als die een akoestische ballad zingt. Het hoesje vermeldt wel dat Davey O. alle instrumenten zelf heeft ingespeeld, maar veel zijn er dat toch niet geweest want buiten de akoestische gitaar en hier en daar een vleugje mondharmonica horen wij geen andere instrumenten op dit akoestische album.

Daarmee willen we zeker geen afbreuk doen aan de kwaliteit van de liedjes die Davey O. voor deze plaat heeft geschreven. “The Walk”, “Standing In These Shoes” en “Man In Motion” zijn best in de smaak vallende liedjes, maar de eerlijkheid gebiedt ons toch om te zeggen dat we het meest gevallen zijn voor zijn coverversie van “Long Black Veil”. Maar dat is dan ook een ijzersterk nummer, getuige daarvan de ontelbare covers die in de voorbije vijftig jaar van dit liedje gemaakt zijn door de grootste artiesten zoals Hank Williams Jr., Johnny Cash, ‘The Band’, Nick Cave, ‘Iron & Wine’ en David Gray.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: H30 Records

video