TED RUSSELL KAMP – NIGHT OWL

Sinds we hem in april 2007 voor een interview persoonlijk mochten ontmoeten zijn we onder de indruk geraakt van de sympathieke persoonlijkheid van Ted Russell Kamp en ook zijn muziek heeft ons sindsdien altijd weten te boeien. Hij is altijd hard blijven timmeren aan zijn muzikale loopbaan en heeft constant de wereld rondgereisd om zijn liedjes live te komen spelen, of het nu voor een klein zaaltje als ‘Toogenblik’ in Haren was of in een grote concerthal.

Zijn gedrevenheid en zijn oprechtheid kan de muziekliefhebber niet onaangeroerd laten en ook de verhalen in de songteksten van zijn liedjes spreken de luisteraar persoonlijk aan omdat ze zo herkenbaar zijn voor iedereen.

Na de albums “Poor Man’s Paradise” en “Get Back To The Land” trok deze singer-songwriter en bassist in de groep van Shooter Jennings zich even terug voor het componeren van nieuwe liedjes voor zijn begin 2013 te verschijnen nieuwe album “Night Owl”. Hij zal deze plaat ook nu weer in januari en februari 2013 komen voorstellen tijdens een hele serie live shows in Europe waarbij hij Zweden, Finland, Duitsland, Nederland en België zal aandoen (zie agenda onderaan deze recensie).

Op het in Nashville, Dallas en Los Angeles opgenomen album “Night Owl” brengt Ted Russell Kamp alweer meerdere pareltjes van songs in het vertrouwde alt.country en Americana-genre waarin hij met de jaren een absolute vakman is geworden. Opvallend bij deze nummers zijn de invloeden die hij vanuit de soulmuziek in deze liedjes heeft verwerkt. Openingsnummer “Smile Alone” en “Right Down The Wire” zijn daar dankzij het Wurlitzerorgel van Michael Webb al de eerste schoolvoorbeelden van.

Wij zijn echter grote fans van de emotioneel geladen ballads die Ted Russell Kamp telkens weer op de tracklist van zijn albums plaatst. Op “Night Owl” zijn dat “Another Love Song” dat in twee versies op deze cd werd opgenomen, “Fireflies” waarop Bethany Dick-Olds en Brian Whelan voor schitterende harmony vocals zorgen, het epos dat verteld wordt in “Santa Ana Winds”, het wat mysterieuze liedje “I Been Watching You” en het ontroerende “My Heart Has A Mind Of It’s Own” waarop hij zelf mandoline speelt ter begeleiding.

Op bijgevoegde video kunt u Ted Russell Kamp aan het werk zien in een geheel akoestisch gebrachte live voorstelling van het heerlijke nummer “A Whole Lot Of You And Me” waarbij hij zichzelf enkel met een basgitaar begeleidt. De zeemzoete kers op de taart van deze cd is echter het laatste nummer “Where Out West”, een heerlijke countryballad met John Schreffler op pedal steel en violiste Aubrey Richmond als harmony vocialiste.

Aan het einde van deze plaat brengt Ted Russell Kamp als bonustrack nog een mooie, akoestische versie van de song “When The Radio Goes Dead”, een nummer dat hij in het verleden zelf heeft geschreven voor zijn vriend Shooter Jennings en dat op diens album “Black Ribbons” uit 2010 stond. ‘Vakmanschap = meesterschap’ is een uitstekende definitie voor het muzikale werk van deze Ted Russell Kamp, ook alweer voor het aangeboden materiaal op zijn laatste muzikale worp “Night Owl”.

(valsam)

"What a terrific songwriter is this 'Mr. Sympatico' from the Americana music scene. Album after album, Ted Russell Kamp keeps surprising us with his great lyrics and splendid songs. His most recent record 'Night Owl' is certainly not making an exception to this conclusion. Singer-songwriter craftmanship can become the absolute definition of his constant superb qualitative work. Some influences from soul, alt.country and Americana can be traced in his uptempo songs and his true emotional involvement is dripping from the touching ballads of which 'Where Out West' is the most obvious exposure."
- www.rootstime.be

 

3 okt. - Fri - Veendam, NL - VanBeresteyn Theater - 5pm show - Museumplein 5a 9641 AD Veendam
live broadcast on Blueprint Radio www.rtv-parkstad.nl
Utrecht, NL - Karga Door - 9:30pm show - Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht - with Eric DeVries
5 okt. -Sun - Rotterdam, NL - Sijf - 5:30-8:30 - Oude Binnenweg 115 3012 JB Rotterdam
6 okt. -Mon - Hilversum, NL - Voetbal International - live on National TV on RTL7 with Johan Derksen - 8:30pm
7 okt. -Tue - Bergen Op Zoom, NL - Crossroads with Jos Boom
8 okt. -Wed - Tilburg, NL - Huisconcert at Autoprobaat
9 okt. -Thu - Rotterdam, NL - Cafe De Komedie - 8:30pm - Schieweg 177, 3038 AS Rotterdam
14 okt. - Tue - Vlaardingen, NL - Huisconcert
15 okt. - Wed - Leeuwarden, NL - Paddy's - Tweebaksmarkt 49 8911 KW Leeuwarden


 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Poetry Of The Moment Records

Info: Hemifran

video