ELLEN FOLEY – ABOUT TIME

‘Je wordt ouder, papa’ zong Peter Koelewijn op zijn hitsingle uit 1977. Ik herinner het me nog als ware het gisteren. Toch was 1977 ook het jaar dat de muziekwereld op zijn kop werd gezet door de Amerikaanse rockzanger ‘Meat Loaf’ en zijn meerdere miljoenen malen verkochte superalbum “Bat Out Of Hell”. De video van de hitsingle “Paradise By The Dashboard Light” staat op ieders netvlies geprent en de mooi ogende zangeres Karla DeVito werd de natte droom van menig tienerjongen (ik beken …).

Wat veel minder geweten was is dat de echte zangeres die al die songs op “Bat Out Of Hell” in de studio naast ‘Meat Loaf’ had ingezongen niet die ravissante Karla DeVito was, maar wel rockzangeres Ellen Foley uit St.Louis, Missouri. Zij had echter geen zin om de wereld rond te trekken naast die olijke dikkerd en verkoos alle media-aandacht aan haar voorbij te laten gaan.

Zij acteerde daarentegen in de televisieserie ‘Night Court’ maar ze bleef ook zingen en heeft in haar carrière drie studioplaten onder eigen naam op de markt gebracht: “Night Out” in 1979, “Spirit Of St. Louis” in 1981 en “Another Breath” in 1983. De legendarische zangeres verdween daarna helemaal uit de muziekbusiness en ging acteren in films (o.a. ‘Hair’, ‘Tootsie’, ‘The King Of Comedy’ en ‘Fatal Attraction’) en werken voor televisie als presentatrice en actrice in series.

Maar deze moeder van twee volwassen zonen keerde dertig jaar later op 63-jarige leeftijd terug met een nieuw album “About Time” dat ze als “Ellen Foley And The Worried Men” heeft gelanceerd. Dat deze ‘rock chick’ het vak nog tot in de puntjes beheerst, bewijst ze in ruime mate op de twaalf tracks op dit zeer genietbare album. Haar krachtige stemgeluid heeft nog in niets ingeboet en Ellen Foley weet de luisteraar nog altijd naar de strot te grijpen en hem/haar met open mond naar haar wat meer naar blues en Americana neigende performance te laten luisteren.

Elf van de twaalf nummers werden door de haar begeleidende gitarist Paul Foglino geschreven, aan twee liedjes werkte Ellen Foley mee als tekstschrijfster en één nummer “Guilty” (zie mooie live versie op video) is een cover van de titelsong die door Randy Newman werd gecomponeerd voor zijn uit 4 platen bestaande verzamelbox "Guilty - 30 Years Of Randy Newman” uit 1998. De producer van het album “About Time” is Eric Ambel, stichtend lid en leadgitarist van de legendarische rootsrockgroep ‘The Del Lords’.

Er wordt heel sterk geopend met de rocknummers “If You Can’t Be Good”, “Nobody Ever Died From Crying” en de heerlijke song “All Of My Suffering”. Dat Paul Foglino een getalenteerde songschrijver is kunt u nadien eveneens horen in liedjes als “Worried Woman” (punkerige rock’n’roll), “I Can See” (sixties pop), de soulvolle ballads “Any Fool Can See” en “Everything’s Gonna Be Alright” en de jazzy bluestracks “Madness” en “I’ve Been Around The Block And Back”.

Deze terugkeer van Ellen Foley doet me denken aan die van een ander ook 63-jarige rockicoon Chrissie Hynde van ‘The Pretenders’ die in juni van 2014 voor het eerst als solozangeres in de schijnwerpers kwam te staan met haar mooie solodebuutplaat “Stockholm”. Als al die wat minder jonge rockvrouwen ons zo blijven verbazen, dan staat er ons nog een heel mooie tijd in het verschiet. Voor ons niet gelaten: laat ze maar gauw komen. Hoe meer ervaren rock chicks, hoe meer vreugde.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Urban Noise Music

video