JONATHAN BUTLER - LIVING MY DREAM

Als jongste van 13 kinderen groeide Jonathan Butler op in Kaapstad, Zuid Afrika, een land geregeerd met apartheid en rassenscheiding, armoede troef. Maar gelukkig had hij een muzikaal talent, hij begon te zingen op 7-jarige leeftijd, in 1973 kwam zijn eerste album uit, het jaar daarna won hij de “Best New Artist Grammy ” in Z. Afrika, hij was toen 12 (!). In 1975 had hij 3 gouden platen op zijn naam staan. Tien jaar later verhuisde hij naar Londen, hij tekende bij Jive Rec. En zijn eerste internationale album kwam uit. Het werd goud in Groot Brittannië en de V.S., het album “Surrender” uit 2004 werd goud in Z. Afrika, waar hij een superster was en is. Onlangs startte hij de Jonathan Butler Foundation in Z.Afrika om de kinderen muzikaal onderricht te geven om ze te laten ontkomen aan een leven met drugs en armoede, eenzelfde plan heeft hij voor in de V.S. Singer-songwriter-gitarist Jonathan Butler woont tegenwoordig in L.A., hij is inmiddels een grote naam in de muziekwereld.

Er ligt een inspirerend verhaal opgeborgen in de nummers op deze cd, geschreven door een man die zijn deel heeft meegekregen van alle worstelingen om het bestaan, maar die altijd vooruit bleef kijken om uiteindelijk te beseffen dat hijzelf en zijn muziek zo speciaal zijn. “It’s one of those albums that I really didn’t think I had it in me. These are all original compositions that came from the heart. It’s a classic Jonathan Butler album”.

Het openingsnummer “African Breeze” dateert alweer van lang geleden, toen hij het schreef voor de soundtrack van de Hollywoodfilm “The jewel of the Nile” met o.a. Michael Douglas, Kathleen Turner en Danny DeVito, hij heeft het opnieuw bewerkt en het klinkt als een Bossa Nova en hier is goed te horen wat een begenadigd zanger hij is (heeft veel weg van Stevie Wonder) en een heel goede gitarist, vooral op de akoestische gitaar met nylonsnaren die zo’n mooie “plooink” geven. Hij is zoveel beter dan al die omhoog geschreven jazz zangers, ik noem geen namen. “Be still” is geschreven ter herinnering aan de onlangs overleden George Duke , die hij nog bezocht voor zijn dood en daar uren luisterde naar Duke in zijn wijnkelder, die hier ook de piano voor zijn rekening neemt.

Butler is hier weer prominent aanwezig met zijn subtiele en sfeerrijke gitaarspel en de bas wordt gehanteerd door niemand minder dan Marcus Miller. Dezelfde is samen met Butler verantwoordelijk voor “Let there be light “,een lichtvoetig vehikel met Elan Trotman op altsaxofoon. In “Song for you” gaat het richting reggae met Dave Wood op el. gitaar en Brigg Sterns op synthesizer. Op het Afrikaans getinte “Calembe” horen we Jonathan op el.gitaar en ook daarmee kan hij prima uit de voeten , bluesy, een beetje in de stijl van Cornell Dupree. “Night to remember” is wat de titel aangeeft, een sensuele lovesong, een echte “slijper”. Dat is misschien een minpuntje, iets te weinig uptempo, alles relaxed, muziek voor de sigaar en een goede malt.

Jan van Leersum

 


Artiest info
Website  
 

Label : Artristy
Distr.: Challenge Rec.

video