O LENDARIO CHUCROBILLYMAN - MAN – MONKEY

De One Man Band O Lendario Chucrobillyman is afkomstig van het Itarare, het Braziliaanse platteland. Al van jong af werd hij geconfronteerd met de geluiden van tractoren en schoffels op de velden en plantages in zijn buurt. Muzikaal werd hij beïnvloed door voornamelijk Country en garagerock. Het is belangrijk beide geluiden aan te halen want zijn totaalsound resulteert in een tropische Blues en Trash, zeg maar Rootssound die wel wat speciaal mag genoemd worden.

In zijn one-man band begeleidt hij zichzelf op gitaar en viola, voor het slagwerk maakt hij gebruik van alles wat voorhanden is gaande van de vuilnisbak tot olieblikken, pannen, bierflesjes en een wasbord. Op zijn nieuwste album “Man-Monkey” verkent hij verder de mogelijkheden van de viola. Dit Braziliaanse typische volksinstrument bespeelt hij met een bijzondere fingerpicking stijl.

Het opnieuw op het Duitse Off Label Records uitgebrachte album is opnieuw een wat eigenaardige mix van rauwe punk, blues en rockabilly geworden. De plaat, opvolger van “The Chicken Album” uit 2011 telt tien nummers en lijkt wel wat meer samenhorigheid uit te stallen. Het album verdient zeker je aandacht, al was het alleen al maar om eens te ontdekken wat de man met een tien-snarige viola, aangesloten op een versterker, kan teweeg brengen.

Als je niet bekend bent met ’s mans eigenzinnige muziek zal je na de opener van dienst “Macumba For You” ofwel geïnteresseerd verder luisteren ofwel afhaken. Nuttig om weten als je deze snelle, met slide en stuwende beat erin verweven, aftrapper zal horen, is dat Macumba een wat duistere religie is, zeg maar hekserij. “Chicken Style” is een snel gespeelde pure Blues die voorwaar wat naar rock gaat neigen. Eigenlijk vinden we het jammer dat ze zang in een kegel lijkt gezongen. Op zich best een knap nummer.

“Nothing To Choose” lijkt zo een nummer dat wel door The Ramones zou kunnen bedacht geweest zijn maar uiteraard altijd met de idee dat hier één man aan het werk is. Het meestampbare “The Trip Of Kambo” is een wat dreigende bluesnummer met stuwende beat en monotoon ritme maar ook al best aardig te noemen.

Wij houden ook van “Midnight Jungle”, er zit een soort van zeg maar voodoo beat in die meerdere luisteraars zal doen huiveren maar perfect past in het concept van de plaat. We vinden het, het weze herhaald, spijtig van de klankleur van de stem want “Rollercoaster Love” zet aan tot een swingend danspartijtje. Op “Fried Chicken Blues” imponeert ’s mans fingerpicking werk en met het afsluitende trage, klassiek te noemen, bluesnummer “Sittin’ On A Penitenciary” krijgen we gelijk het hoogtepunt van de release. Liefhebbers van een one-man band moeten deze plaat zeker eens beluisteren.

Luc Meert

 

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Off Label Records

video