MARK BLOMSTEEL – CRANK IT

Mark Blomsteel is een 31-jarige, talentvolle Rotterdammer die zijn muzikale toekomst besloot te gaan uitbouwen in Nashville, Tennessee, het ontegensprekelijke Mekka van de countrymuziek. Daar trok hij in 2009 naar toe om er intensief te gaan werken aan de realisatie van zijn grote droom: een eigen plaat op te nemen en die hoopvol op de wereld los te laten.

In 2012 was het eindelijk zo ver met de release van het titelloze debuutalbum “Mark Blomsteel”. Nu is er een opvolger klaar met het twaalf songs tellende album “Crank It” dat net als zijn debuutschijf met de vroegere ‘Beach Boys’-manager Fred Vail als producer en met uitsluitend in Nashville gebaseerde topmuzikanten in de ‘Treasure Isle Recorders’-studio werd opgenomen.

De eerste opvallende vaststelling bij het beluisteren van deze plaat is dat het hier allemaal over songs gaat die niet door Mark Blomsteel zelf werden geschreven, maar die door hem en zijn producer geselecteerd werden uit het oeuvre van andere, vaak minder bekende country-artiesten. Zo is de albumtiteltrack “Crank It” een song van Ryan Weaver en werd de nieuwe single “Different Just The Same” (zie video) geschreven door honky-tonk-artiest Shane Decker in een samenwerking met Bobby Pinson en Don Pfrimmer.

“Talk Me Down” is een nummer van countryzanger Matt Ullman die ook tekende voor het even later opduikende liedje “What I Didn’t Say” en de eerst verschenen single uit deze cd “Someone Somewhere Tonight” komt uit het album “Mustang Island” van singer-songwriter Walt Wilkins. Zo kunnen we nog wel even verder gaan, want het volgende nummer “Love Awaits” werd destijds gecomponeerd door de Ierse muzikant Nick Nichols en “She’s So Mean” was in 2012 de eerste single uit de cd “North” van de Amerikaanse alternatieve rockgroep ‘Matchbox Twenty’.

Zullen we het lijstje dan maar helemaal afwerken en vermelden dat de song “Endless Summer Nights” oorspronkelijk op de titelloze debuutplaat van rockzanger Richard Marx uit 1988 te vinden was, dat “She Laughs Like That” een nummer van country-artiest Trent Tomlinson is en het liedje “Summer And Fall” geschreven werd door Shane McCauley en Randy Norton.

We melden ook graag dat het hier ‘ge-remasterde’ nummer “Barbed Wire” van Jon Henderson is, eveneens op zijn debuutplaat stond en zijn eerste officiële single ooit was. De cd-afsluitende song “Give You Back” tenslotte is een liedje uit het album “Everything You Want” uit 1999 van de Amerikaanse alternatieve rockformatie ‘Vertical Horizon’ uit Washington D.C.

We geven u al deze details mee om aan te tonen dat Mark Blomsteel een zeer uitgebreide kennis heeft van de muziek die in het country-genre wordt gemaakt en daarbij zeer selectief tewerk is gegaan om samen met zijn mentor en producer Fred Vail de ideale tracklijst voor zijn tweede studioalbum “Crank It” samen te stellen.

Dit is een zeer professioneel klinkende plaat waarbij je op geen enkel moment ook maar enig spoor van de Nederlandse achtergrond van Mark Blomsteel terug kunt horen. Dit is heel knap werk, Mark en vanwege ‘Rootstime’ nog veel succes toegewenst daar tussen de Amerikaanse cowboys. Maar kom je nieuwe album a.u.b. ook maar eens voorstellen in je thuisland en bij de gelijktalige buren in België.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Coast To Coast

video