RUDI PROTRUDI - UNFUZZED

Er zijn zo van die concerten waarvan je na beluistering van de opnames ervan mijmert dat je er verdomd graag had willen bijzijn. Deze “Unfuzzed” van Rudi Protrudi is daar een schoolvoorbeeld van. Het vorig jaar in de Berlijnse clubs “Wild At Heart” en “Bassy Cowboy Club” opgenomen en begin deze zomer uitgebrachte album grossiert in pareltjes van songs die variëren van Mississippi- naar Chicagoblues en countryblues.

De Amerikaan Rudi Protrudi is sommigen onder u misschien bekend als stichter van de toch wel redelijk legendarische garage rock band The Fuzztones. De man heeft inmiddels in zijn 44jarige carrière al diverse muzikale projecten op zijn palmares staan. Sta me toe me te beperken tot namen als Screamin’ Jay Hawkins, The Dead Boys, The Cult’s Ian Astbury en Billy Idol. Allen artiesten waar hij mee optrad of mee opnam.

Zijn nieuwste project is een volledige ommezwaai naar de blues. Hij wist zich te omringen door vijf van de beste Bluesmuzikanten die je in Berlijn kan aantreffen en het resultaat is er naar. In dit concert laat de man zich van zijn ruigste blueskant bewonderen en dat woord is niet overdreven. Het speelplezier druipt van de plaat af. De sfeer in het publiek is die van de betere Juke Joint Club, aangewakkerd door een alerte Rudi die met lichtjes aangepaste teksten diverse nummers van blues grootheden naar zijn hand weet te zetten.

Dertien nummers lang worden we verwend met schitterende versies van nummers van ondermeer Muddy Waters, John Lee Hooker. Niets verrassends zal u misschien opwerpen en dat klopt maar ’s mans versies van klassiekers als “Boom Boom”, “Hootchie Cootchie Man” en “Rock Me Baby” zijn om duimen en vingers van af te likken. Zijn opgetrommelde muzikale vrienden spelen eveneens op een uitstekend niveau. “Down In The Bottom” herbergt evenzeer sterk toestenwerk als bluesharpspel.

Het is echt onbegonnen werk om hoogtepunten te gaan belichten in een plaat die boeit van begin tot einde. Protrudi is een ras-entertainer die zijn publiek èn de luisteraar weet te begeesteren. Op een bepaald moment is de sfeer in de club blijkbaar zo gestegen dat een man zich spontaan uitkleedde , waarschijnlijk opgehitst door de aanstekelijke muziek. Rudi jaagt er nog een “Bratwurst” door en het is hoorbaar hoe de aanwezigen uit zijn hand aten. Voor de kenners onder u: de uitstekend samengestelde band bestond die avonden uit: Heiko Grumpelt – bas, Alex Lex – drums, Christian Rannenberg – Piano en Christoph Heutje – mondharmonica.

“Unfuzzed” is de perfecte weergave van een avond puur Bluesplezier waar ’s anderendaags gegarandeerd een kater op de loer lag. Wij zijn redelijk wild van deze plaat en raden de bluesliefhebbers onder u deze plaat van harte aan!

Luc Meert

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
RUDI PROTRUDI
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Hound Gawd ! Records

video