SPLIT WHISKERS - MONEY AIN’T EVERYTHING

“Verdienstelijk album” mijmeren wij na beluistering van “Money Ain’t Everything” van Split Whiskers. Twaalf nummers laten zij hierop beluisteren waaronder vijf originele nummers. De covers variëren van verrassend naar wenkbrauwgefrons maar toch nergens tenenkrullend. Zelf presenteren ze zich als diep geworteld in de Chicago Blues met zijsprongetjes naar rock en funk. De plaat zelf is zo eentje dat niet uit de band springt maar ook nergens gaat vervelen. Ze zal geen diepe herinneringen achterlaten maar ook geen vervelende herinneringen. De band bestaat uit frontmannen Gilby Fletcher , zang en harmonica en Hohnny Wright, zang en en akoestische-, resonator- en elektrische gitaren. Op de toetsen, drums en bass wordt er nogal wisselend beroep gedaan op diverse muzikanten. Tussen die laatste zitten ook best wat kleppers. De slide gitaar van Pete Towers op BB King’s “Waiting On You” zorgt er op zich al voor dat dit een meer dan verdienstelijke versie is.

De zang op deze release is niet altijd even indrukwekkend te noemen, een uitzondering hierop is wel Claudia McKenzie die redelijk indrukwekkend mag genoemd worden op “The Spider And The Fly”. Het nummer van Mick Jagger en Keith Richard was indertijd de B-kant van hun wereldhit “I Can’t Get No Satisfaction” maar krijgt hier ook een verdienstelijke versie toebedeeld ook al door het fraaie harmonicawerk van Fletcher. Een andere prima vocale prestatie valt te noteren op naam van Sue Marchant , “Soul On Fire” van LaVern Baker krijgt exact die benadering waar het nummer om smeekt. Het fantastische “Catfish” van Robert Petway mag de release afsluiten en ook hier concluderen we verdienstelijk. En ook bij JJ Cale’s klassieker “Call Me The Breeze” zijn we geneigd een bordje met duim omhoog te gebruiken. Minder enthousiast zijn we daarentegen over “I’ll Play The Blues For You”, van dit nummer hebben we intussen al genoeg en veel betere versies gehoord.

En de eigen nummers dan, zal u zich terecht afvragen. Wel we zijn zéér te spreken over het titelnummer dat zowel tekstueel als muzikaal weet te overtuigen. De jammerende bluesharp van Fletcher en ragtime piano toetsenwerk van Matt Willshaw zijn hier meer dan solide steun voor het betere snarenwerk van Wright, echt een prima nummer! Qua tekstgeschrijf kunnen we niet echt negatieve opmerkingen maken. Ook het maatschappij kritische “Big Brother”, de naam zegt genoeg , weet ons te overtuigen, eigenlijk eerder woordelijk dan wel muzikaal. Split Whiskers heeft een, zoals gezegd, verdienstelijk album gemaakt. Of ze hiermee meerdere deuren gaan openbreken is een ander paar mouwen.

Luc Meert


Artiest info
Website  
 

Label: Magic Records

video