MATT WOOSEY  – WILDEST DREAMS

Blues en rock singer-songwriter Matt Woosey werd geboren in de heuvels van Malvern, Worcestershire in de Britse West Midlands. In Bristol toen hij vijftien was, begon de muzikale carrière van Matt Woosey. Het was een auditie in een musical, waarin muziek gespeeld werd van de Ierse hardrockband “Thin Lizzy”. Iedereen kent deze groep, maar vooral de gitarist “Still Got The Blues” Garry Moore. De rol die men zocht in de musical en die Matt door veel zelfstudie onder de knie kreeg, was deze van de drummer van de band. Zijn Engels accent was toen geen pluspunt en past ook niet in de country blues rock muziek, die hij nu brengt. Matt Woosey speelt akoestische gitaar en gebruikt een erg explosieve ‘pick’ stijl. Vergelijk het met de fingerpicking East Coast Blues gitaarstijl die o.a. Little Joe McLerran op zijn recent “FaceBook Blues” album gebruikt. [nvdr: De muzikant maakt een ploppend geluid, door de snaren te plukken met duim (bas / ritme) en wijsvinger (hoge tonen / melodie)].

Vanwaar zijn interesse in de blues muziek? Het was niet de muziek van Led Zeppelin van zijn jeugdtijd waarmee hij opgroeide die hem boeide, maar wel de herkomst en de invloeden van deze metal blues sound. Hij wou deze muziek grondiger kennen en zelf gaan gebruiken. Door deze interesses belandde Matt bij de muziek van de Ierse blues rocker Rory Gallagher en van de Engelse gitarist en zanger John Martin. Rory Gallagher vormde samen met drummer Norman Demery en bassist Eric Ketteringham de groep “Taste” en John Martin was bekend van zijn “The Smiths” periode. Vrij jong leerde Matt ook gitaar spelen en schreef hij al wat songs voor plaatselijke groepjes als “Violet Iris” met Rob O’Neil, waar hij de bassist Adji Shuib leerde kennen. Hier kon hij spelen en hier kon hij de nodige muzikale ervaring opdoen voor het eigen werk, later… Met deze basis werd hij, na een korte tijd solo te hebben opgetreden, uiteindelijk zanger en gitarist van het trio “The Matt Woosey Band”. Deze band werd opgericht in 2011. Momenteel treedt Woosey ook akoestisch op als duo met zanger / percussionist Dave Small.

Met “Wildest Dreams” brengt Matt Woosey zijn nieuwe studioalbum uit. Het is een album met tien originele songs, waarvan hij twee tracks (8,9) leent uit zijn EP “Hook, Line & Sinker” (2013). Woosey is een hedendaagse Delta blues reïncarnatie, die blues toetst aan folk, rock en pop.

Album tracks “Wildest Dreams”: 1”Exactly As We Please” - 2”Wildest Dreams” - 3”Same Old Blues” - 4”I’ve Seen The Bottom” - 5”Nowhere Is Home” - 6”Don’t Tell Nobody - 7”Love Is The Strangest Thing” - 8”Hook, Line & Sinker” * - 9”Let It Flow” * - 10”Exactly As We please”(radio edit) – All songs written by Matt Woosey except [when noted] – * Bonus material: tracks taken from the “Hook, Line & Sinker” EP, 2013

“Wildest Dreams” varieert tussen etherische folk nummers, Pink Floyd-achtige vibes, Fleetwood Mac pop periode “Rumours” en ongecompliceerde down-home blues riffs. Woosey brengt zijn nummers met een blijkbaar gemak en het nieuwe album toont de veelzijdigheid en de vooruitgang van zijn songwriting. De opener 1”Exactly As We Please” (ook te horen als afsluiter in een radio versie) is meteen al een voorbeeld van de bedoelde pop / Fleetwood Mac invloeden en demonstreert Woosey’s aparte gitaartechniek. In de etherische titelsong 2”Wildest Dreams” drijft Woosey dan weer op vooral percussie en sentiment. 3”Same Old Blues” klinkt zoals Delta blues nu zouden klinken. De drijvende percussie van Big Dave Small en de zang van Woosey worden onopvallend opgevuld met de orgel grooves van Paul Quinn. Nog meer eenzaamheid en pijn krijgen we in 4”I’ve Seen The Bottom”, of die dingen, waar het in blues om gaat. 5”Nowhere Is Home” is folky met meer nadruk op songwriting, maar ook hier blijft de eenzaamheid en hoop troef: “Nowhere is home to me. But your heart and your soul is home to me..” In 6”Don’t Tell Nobody” is Dave Small opnieuw nadrukkelijker te horen. Zijn percussie en backings contrasteerden knap tegen de noodkreet van Woosey. 7”Love Is The Strangest Thing” opent met een lange gitaar intro, die Woosey’s picktechniek opnieuw demonstreert. Hierna wordt het nummer door de zang, echo’s en effecten etherisch en zijn sfeer en beleving heel belangrijk. De twee songs die hierna volgen zijn bonus songs, uit een eerdere EP: 8”Hook, Line & Sinker” en 9”Let It Flow”.

Matt Woosey is wie hij op de eerste plaats wil zijn: een singer-songwriter / gitarist met nog vele open vragen, verlangens en ideeën. Als hij met zijn gitaar voor het publiek staat, dan is tijd niet belangrijk, maar dan zijn er songs, verhalen en emoties die hij wil delen. “Wild Dreams” vat dit alles in tien uitstekende songs heel goed samen! 

Eric Schuurmans

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
MATT WOOSEY 
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Line-up:
Matt Woosey: guitars, vocals
Big Dave Small: drums, percussion & backing vocals
Rob Newell: bass
Paul Quinn: C3 Hammond organ

Discography:         
2008 : “Old Smitty”
2009 : “Matt Woosey & The Strange Rain”
2009 : “White Lies and Black Ice”
2010 : “Frame Of Mind”
2011 : “All Or Nothing”
2012 : “On The Waggon”
2013 : “Hook, Line & Sinker” – EP
2014 : “Draw A Line” – Box Set: Remastered and remixed versions of 1.All Or Nothing (2011) / 2.Frame Of Mind (2010) / 3.Matt Woosey And The Strange Rain (2009) / 4.White Lies and Black Ice (2009) / 5.Old Smithy (2008) & …
2014 : “Wildest Dream” – Produced by Tony Hobden & Matt Woosey

Artiest info
Website  
 

amazon

video