TRAILERPARK IDLERS – FIFTY GALLONS OF LIGHTNING

Hier bij ‘Rootstime’ volgen we de Zweedse alt.countrygroep ‘Trailerpark Idlers’ uit Norrkoping al van bij hun debuut in 2006 toen de formatie het levenslicht zag dankzij de stichtende leden, zijnde leadzanger Morgan Hellman en bassist JK Anderson. In 2008 kwamen gitarist Ben Dee Salmenranta en zangeres Miss LisaLee bij de groep en even later werd de band compleet gemaakt door de toevoeging van fiddler Gustav Berry.

Het net verschenen album “Fifty Gallons Of Lightning” is hun elfde volwaardige studioplaat en zet de traditionele stijl van ‘Trailerpark Idlers’ gewoon verder. Dertien vaak vrij korte tracks van twee à drie minuten sieren deze cd, die weer helemaal geïnspireerd werd door de klassieke countrymuziek van artiesten als Hank Williams, Johnny Cash en Merle Haggard. Maar er is ook inspiratie te horen die afkomstig is van de pop- en rockmuziek van o.a. Chuck Berry, ‘Ramones’ en ‘The Rolling Stones’ en zelfs flarden van de religieuze gospelmuziek zijn herkenbaar aanwezig.

Miss LisaLee (aka Elisabeth Hellman) schreef vier nummers voor deze plaat en haar echtgenoot Morgan Hellman tekende voor zeven songs. Samen hebben ze dan ook nog hun schouders onder de twee resterende tracks gezet: bluegrass-banjonummer “Sings With The Bird, Talk To The Cat” en de folkballad “God Damn You”.

De dame in het gezelschap begint de cd met het zingen van de openingstrack “Bend & Obey” waarna ze samen op indrukwekkende wijze de mooie countryballad “Goodbye Baby” brengen. De ‘Townes Van Zandt’-achtige baritonstem van Morgan Hellman bekoort ons eerlijkheidshalve het meest, maar Miss LisaLee doet eveneens zeer hard haar best, vooral in de nummers “God Damn You”, “Losing Myself” en het als Loretta Lynn klinkende “Get Down On Your Knees, Sinner”.

Bij onze favoriete tracks uit deze plaat rekenen we het traagjes voortkabbelende “Where Did You Go Mary-Anne” en de single “I Fell Again” (zie video), die klinkt alsof ze door een ‘lonesome cowboy’ vanop de brede rug van een paard wordt gezongen. Bij slotsong “My Woman Sings Hallelujah All Night Long” lijkt het alsof niemand minder dan een nijdige Nick Cave zich bij deze ‘Trailerpark Idlers’ heeft aangesloten.

Veel foutjes hebben ‘Trailerpark Idlers’ in onze ogen nog niet gemaakt tijdens hun acht jaar durende muziekcarrière en hun elf albums. Het zeer Amerikaans en Nashville-achtig klinkende album “Fifty Gallons Of Lightning” is daarop zeker geen uitzondering en laat ons alleen maar hongerig uitkijken naar plaat nummer twaalf van deze Zweedse country-groep.

(valsam)

 

 

Discografie
2007 - The Six Song EP
2007 - A Moment Of Delirium & Despair
2007 - The Jim Beam Shuffle
2008 - Love Among The Haystacks
2008 - Unhappy Hour At Joey's Bar
2009 - The Power Of The Lord Will Set Us Free, And We Will Be...
2010 - Well, That's Life... Or It Was.
2010 - Death, Jail Or Hillbilly Music
2010 - In Praise Of Idleness
2011 - The Rumble & The Roar
2013 - Meanwhile In Dogpatch
2014 – Fifty Gallons Of Lightning

Artiest info
Website  
 

Label: Fortune Records

video