PHILIP SAYCE - INFLUENCE


Philip Sayce werd geboren in 1976 te Aberystwyth in Wales. Toen Philip twee jaar was vertrok zijn familie naar Toronto Canada, zodat we kunnen zeggen dat hij een Canadees is. In de jaren negentig leerde Philip de muziek kennen van gitaarhelden zoals Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton, Jeff Healey en Mark Knopfler. Zijn eerste concert ervaring was Eric Clapton in The Maple Leaf Gardens in Toronto. De groovy versie van 'Crossroads' die Eric daar speelde, heeft een enorme impact bij me nagelaten. Daar op dat moment werd mijn basis voor de muziek gelegd vertelt Philip nu nog. Wat Clapton daar deed was heel anders dan wat vele jongere muzikanten deden. Dit was echt je hart uitstorten in de muziek. Op vijftien jarige leeftijd begon hij een eerste bandje waarmee hij eerst op scholen en fuiven speelde. Een jaar later speelde hij al in het club circuit van Toronto. In 1997 werd hij gitarist bij Jeff Healey en met deze band reisde hij gedurende iets meer dan drie jaar heel de wereld af. Als jonge twintiger vertrok hij naar Los Angeles. In december 2003 werd hij lid van de Melissa Etheridge Band. Met deze grammy winnares nam hij verschillende albums op en maakte hij verscheidene wereld tournees. In 2009 tekent Philip een contract bij platenlabel Provogue en bracht ondertussen al vijf albums uit bij hen. Het recentste album was 'Steamroller' in 2012. Nu is er dus het zesde album dat de naam 'Influence' meekreeg. De titel zegt het al, de muziek op 'Influence' is een mix van invloeden en verschillende muziekstijlen die indruk gemaakt hebben op de muzikant Sayce. Zo vinden we op het album zeker invloeden terug van Jimi Hendrix, Eric Clapton, Eric Gales en Stevie Ray Vaughan. Op de cd staan zowel nieuwe eigen geschreven nummers als covers. De nieuwe songs zijn ontstaan uit een samenwerking van Sayce met Dave Cobb. Het album werd opgenomen in de Low Country Sound Studio in Nashville en in de Station House Studio te Los Angeles. De producer is Dave Cobb, die ook basgitaar en percussie speelt op het album, en die we vooral kennen als producer van Rival Sons.

Philip Sayce opent het album met de cover 'Tom Devil' van Ed Lewis And The Prisoners. Dit is terugkeren naar de wortels van de muziek. Sayce maakt er een bijna onherkenbare versie van met een beukend en pompend ritme. Voeg daarbij het heel zware gitaarwerk a la Hendrix, dat gespeeld wordt met heel veel distortion en je waant je terug in de tijd van de psychedelische bluesrock van Cream en Black Sabbath. Oorspronkelijk is 'Tom Devil' een Delta blues nummer, maar Sayce geeft het zijn persoonlijke stempel. Dat Jimi Hendrix een heel grote invloed heeft op Sayce weten we. Samen met Dave Cobb schreef Sayce 'Out Of My Mind'. Dit nummer zou zo op een album van Jimmy kunnen staan. Je herkent dezelfde gedrevenheid op de gitaar, zodat de gensters er soms afvliegen in deze straight ahead bluesy rocker. Het wordt iets luchtiger in de Little Feat cover 'Sailin' Shoes'. Het nummer heeft een heel knappe groove met een funky inslag. Fred Mandel is meesterlijk op de Hammond en Philip blijft splijtende gitaar riffs afvuren. De grommende basdrum en de steeds terugkerende gitaar riff kleuren het garage rock nummer 'I'm Going Home'. Philip Sayce bijt zich niet vast in één muziekgenre. Luister maar eens naar de rustige en wondermooie ballade 'Fade Into You'. Zonder twijfel één van de beste nummers op 'Influence'. Philip maakt hier gebruik van de akoestische en de elektrische gitaar. Reese Wynans valt op door het toverachtige echo geluid dat hij met zijn Hammond laat horen. Het is een donkere, verdrietige song waarin Sayce zich volledig laat gaan en naar het einde toe geeft hij in een indrukwekkende solo datzelfde sombere gevoel mee. Een top song waar ik elke keer kippenvel van krijg. Het meest traditionele bluesnummer op dit album is de bijna vijftig jaar oude cover van Don Convay 'Blues Ain't Nothing But A Good Woman On Your Mind'. Philip verkent ook in deze pompende bluesrocker op geweldige manier elk puntje van zijn gitaarhals op meesterlijke wijze.

'Green Power' van Little Richard staat op het album omdat Sayce vind dat iedereen dit nummer moet kennen. Deze R&B song met een enorme groove en strakke melodie, past perfect bij de stemmen van Philip en zangeres Kirsten Rogers, die hier een ijzersterke backing vocals laat horen. 'Better Days' wordt pas echt mooi na het gezongen gedeelte. De laatste twee instrumentale minuten van deze Graham Nash ballade zijn echt groots. Alle registers worden dan open getrokken in de helse rocker 'Easy On The Eyes'. Chris Powell op drums en Dave Cobb leggen meteen een duivels ritme op, waarop de gitaarvirtuoos Sayce op geweldige manier inspeelt. Ook backing zangeres Kirsten Rogers laat hier weer horen dat ze over een geweldige strot beschikt. 'Easy On The eyes' is een perfecte mix van Jimmy Hendrix en Lenny Kravitz. De verschroeiende gitaar riffs van Philip vermengd met het slagwerk van een grootse Chris Powell levert de krachtige bluesrocker 'Evil Woman' op. De vreemde eend op dit album is zeker het instrumentale en bluesy 'Triumph'. Het toont de veelzijdigheid van Philip Sayce als gitarist. Het hoeft niet altijd het snedige vuurwerk te zijn. Dat hij perfect het tragere gevoelige werk aankan op de gitaar horen we hier. In de songs die Sayce en Cobb samen geschreven hebben vinden we dikwijls stevige drums en bas terug, die vermengd zijn met ontketend gitaarwerk. Deze eigenschappen vinden we zeker terug in 'Light Em Up'. Deze strakke psychedelische bluesrocker met een vlammende gitaar solo kan zo op een Jimi Hendrix album. Als afsluiter bewerkt Philip 'Peace In The Valley'. Joe Savage neemt de zang voor zijn rekening in deze gospelsong van Thomas Dorsey. In het vocale gedeelte van het nummer herkent men dankzij de stem van Joe en de Hammond van Reese Wynans nog het origineel, maar wanneer Sayce na deze trage opbouw het heft in handen neemt in het instrumentale stuk dan wordt het puur genieten van deze uitzonderlijke gitaarvirtuoos. Samen met Reese Wynans trekt hij dit nummer naar een eenzame hoogte.

De conclusie is dat Philip Sayce met 'Influence' een gevarieerd album heeft gemaakt. Zeker voor de liefhebbers van de gitaar is dit album weer om te smullen, want het fretwerk is toch het sterkste punt van deze gitaargod. Ook het gevarieerde gitaarwerk van Sayce is een zeker het beluisteren waard. Het album wisselt heel sterke songs af met iets mindere sterke nummers. Zelf vind ik 'Fade Into You', 'Blues Ain't Nothin' But A Good Woman On Your Mind', 'Triumph' en 'Peace In The Valley' echte meesterwerken. Op 15 december is deze Canadees te bewonderen in de Spirit Of 66 te Verviers.

Walter Vanheuckelom

 

 

Dec 15 - Spirit Of 66 - Verviers, B
Dec 16 - Paradiso Kleine Zaal - Amsterdam, NL


Tracks:
1. Tom Devil
2. Out Of My Mind
3. Sailin' Shoes
4. I'm Going Home
5. Fade Into You
6. Blues Ain't Nothin' But A Good Woman On Your Mind
7. Green Power
8. Better Days
9. Easy On The Eyes
10. Evil Woman
11. Triumph
12. Light Em Up
13. Peace In The Valley

Musician Credits:
Philip Sayce: Vocals, electric & acoustic guitars
Dave Cobb: Bass guitar, acoustic guitar & percussion
Chris Powell: Drums, percussion
Fred Mandel: Piano, organ & keyboards
Reese Wynans: Organ (tracks 5, 13)
Kristen Rogers: Vocals (track 3, 7, 9, 10)
Miles Miller: Drums (track 2)
Mike Webb: Piano & organ (track 7, 8)
Ed Lewis and The Prisoners: Vocals (track 1)
Joe Savage: Vocals (track 13)

Song Credits:
“Tom Devil” (track 1) is a traditional, from Ed Lewis and The Prisoners.
“Sailin’ Shoes” (track 3) is a song from Little Feat, composed by Lowell George
“I’m Going Home” (track 4) is a song from The Sonics, composed by Gerald Roslie and Larry Parypa
“Blues Ain’t Nothing But A Good Woman On Your Mind” (track 6) is a song from Don Covay, composed by Don Covay and Joe Richardson
“Green Power” (track 7) is a song from Little Richard, composed by Hidle Brown Barnum and John Anderson
“Better Days” (track 8) is a song from and composed by Graham Nash
“Peace In The Valley” (track 13) is a song from and composed by Thomas A. Dorsey
“Out Of My Mind” (track 2), “ Fade Into You” (track 5) , “Easy On The Eyes” (track 9), “Evil Woman” (track 10), “Triumph” (track 11) and “Light Em Up” (track 12) written
by Philip Sayce and Dave Cobb

Artiest info
Website  
 

Label: Provogue / Mascot Label Group

video