BEN POOLE - LIVE AT THE ROYAL ALBERT HALL

Voor hij aan een solo carrière begon speelde Ben twee jaar in de band van Dani Wilde. In 2011 kwam Ben Poole voor de eerste keer naar het Europese vaste land om in Nederland een zeven tal optredens te doen. Ik had van deze tweeëntwintig jarige knaap al veel goeds gehoord en was dus zeer nieuwsgierig. Op 9 oktober trok ik naar de Bluesgaraasj in Geleen om te kijken en te luisteren of al dat goeds niet overdreven was. Dadelijk werd ik overrompeld door de muziek die Ben Poole, Barry Pethers en Alan Taylor daar lieten horen. Ook de EP met vijf nummers klonk heel verfrissend en straalde heel wat energie uit. Het was vrij vlug duidelijk dat Ben een zeer getalenteerd gitarist was en dat hij met de formidabele Barry Pethers op zijn vijf snaren bas en de jonge energieke Alan Taylor, die heerste over zijn drumstel een geweldige ritmesectie bij zich had. In 2011 werd Ben genomineerd voor de British Blues Awards in de categorie beste jonge blues artiest en 'Everything I Want' als beste originele blues song. Op 8 maart 2012 verscheen zijn eerste full album 'Let's Go Upstairs'. Er volgde een promotie tour in de Benelux en Ben Poole was ook te gast op enkele heel mooie festivals. Momenteel heeft Ben wel een heel andere band, namelijk Graig Bacon op drums, Sam Mason op keyboards en Pepe Le Moko op de basgitaar. Op grotere festivals worden er ook nog één of twee backing vocals aan toegevoegd. Ben kreeg regelmatig de vraag van fans wanneer er een live album zou verschijnen en had daar wel oren naar. Op 31 oktober 2013 mocht Ben Poole in de Royal Albert Hall optreden en dat leek hem de geschikte plaats om er opnames te maken.

Het optreden op het bluesfest in Londen bestond uit een zeer gevarieerde set. De acht nummers bevatten heel wat rock en blues elementen, maar er zijn ook soul, funk en gospel invloeden te horen. Na de 'Intro' begint de band met de funky titelsong van Ben's eerste full album 'Let's Go Upstairs'. De inbreng van Sam Mason, als vierde man op keyboards is een goede zet geweest en geeft de muziek van deze jonge Engelsman een extra dimensie. Sam laat zich in dit eerste nummer ook al dadelijk positief opmerken. Bassiste Pepe Le Moko kon niet aanwezig zijn en werd vervangen door de ervaren Mat Beable, die samen met drummer Graig Bacon ook de ritmesectie vormt bij The Nimmo Brothers. Ben kan als geen ander heel veel gevoel in zijn stem leggen en de backing vocals van Amy Eftekhari zijn een surplus en zorgen voor een mooie afwerking. Het gaat er rustiger aan toe in 'Love Nobody No More'. Veel blues en soul, maar ook fijn en sterk vingerwerk van Ben op de snaren van zijn gitaarhals. Deze twee eerste nummers schreef de jonge Brit zelf en als je deze pareltjes kan schrijven dan heb je wat in huis als songschrijver. De volgende 'I'm Losing You' blinkt uit in het opbouwen naar een climax. De stem van Ben past perfect bij dit soort nummers. De ritmesectie is strak en stevig en Sam Mason is uitdrukkelijk aanwezig op de toetsen. In de instrumentale gedeeltes van het nummer gaat Ben geweldig tekeer op zijn gitaar om daarna terug af te zwakken. Hij is nog maar zesentwintig jaar maar nu al een virtuoos op de gitaar. Van subtiel vingerwerk naar een scheurende gitaar, het gaat allemaal zo simpel en steeds met heel veel gevoel. In de Otis Redding cover 'Mr Pitiful' behoudt Poole de soul, maar voegt er een vlot rock gevoel aan toe. Sam Mason mag hier volop in de schijnwerpers staan, tot de frontman met zijn gitaar weer meesterlijk overneemt. Dat liefde een belangrijke rol speelt in het leven van deze jongeman is niet meer dan normaal, ook veel van zijn songs gaan over dit onderwerp. Zo gaat het weer heel mooi opgebouwde 'It Doesn't Have To Be That Way' over een afgebroken liefdesrelatie en de smeekbede om toch nog vrienden te blijven. Als vrouw zou je voor veel minder smelten dan bij deze woorden. Het kleine duel tussen de toetsen van Sam Mason en de gitaar van Ben geven de song een heel intense en knappe extra toets.

We hebben al blues, rock en soul gehoord, maar met 'Leave It On' gaat Poole de gospel toer op. Ook in dit genre muziek komt zijn stem goed tot uiting en natuurlijk hoort bij dit genre uitstekende backing vocals. Amy Eftekhari en Sam Mason leveren hier echt een pracht prestatie. Het kippenvel moment van het album. De afsluiter van dit live concert is een oude Freddie King song, die vooral bekend geworden is in de versie van slowhand Eric Clapton, namelijk de ballade 'Have You Ever Loved A Woman'. Poole's versie van dit nummer mag gerust naast de versies van eerder vernoemde grootheden geplaatst worden. De gitaar slaagt en zalft, ze klinkt bitter en scherp maar even later heel zacht. Sam Mason laat met heel veel gevoel zijn vingers de toetsen van zijn keyboard beroeren tijdens een intense intieme solo. Het is elke seconde genieten van deze bijna elf minuten durende afsluiter. Er staat nog een bonus song op dit live album. 'Starting All Over Again' is nummer dat begin 2014 werd opgenomen en dat hier dient als een test song voor het nieuwe studio album. Het heeft een funky inslag en werd opgenomen met andere muzikanten dan de acht vorige songs. Zo horen we op 'Starting All Over Again' Wayne Proctor op drums, Steve Amadeo op de basgitaar en de Nederlander Bob Fridzema op Hammond. Als dit de norm is voor het volgende album dan ligt de lat weer hoog en daar kunnen wij ons alleen maar op verheugen. De conclusie is dat Ben hier een prachtig live concert aflevert. Het geluid en de mixing zijn uitstekend. Spijtig genoeg krijgt Ben heel weinig kansen in België. Hij was hier nog maar tweemaal te gast, namelijk in 2012 in het Gompelhof en in de Spirit Of 66 in Verviers. In Nederland en Duitsland heeft deze jonge Brit gelukkig meer optredens. Wie een optreden van Ben wil bijwonen kan dat nog dit jaar op 6 december in Zaal De Reünie te Geleen en begin 2015 is hij ook te gast in café De Noot in Amersfoort.

Walter Vanheuckelom

Release date: 6 October 2014

 

 

 

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Manhaton Records

video

 

Track Listings
1. Intro
2. Let’s Go Upstairs
3. Love Nobody No More
4. (I know) I’m Losing You
5. Mr. Pitiful
6. It Doesn’t Have To Be That Way
7. Leave It On
8. Have You Ever Loved A Woman
9. Starting All Over Again