DOGHOUSE SAM & HIS MAGNATONES - KNOCK KNOCK

Al bij het verwijderen van het beschermend omhulsel komt je de geur van nieuwigheid, klasse en gedeeld enthousiasme tegemoet, de grondlaag waarop het trio Wouter ‘Doghouse Sam’ Celis, Jack o’ Roonie en Franky Gomez hun tweede album baseren en er hun songs mee boetseren. Van rustige grond is er echter weinig te merken maar wel van weelderige groei. De dertien songs worden voortgestuwd door de drive en dynamiek van het trio dat met boogie, swing, jive en rhythm-and-blues een ongepolijst product aflevert met grote authenticiteit. Op één na zijn de songs allen door zanger/gitarist Doghouse Sam geschreven en zijn avontuurlijke reis voert hem zowel naar landen waar hij al dan niet fysiek zijn invloeden absorbeerde als naar de complexe gevoelsdimensies in de tijd dat zijn songs gestalte kregen. Met bassist Jack o’ Roonie, die ooit nog met Chuck Berry speelde, en drummer Franky Gomez, bekend van Elmore D en TB4Q, heeft hij trouwens twee compagnons de route gevonden die een spontaan verbond met hem aangingen waarbij zij quasi als een drie-eenheid de eed van eeuwigdurende bluespassie aflegden. Om het in glans af te maken werd het album evenals hun vorige ‘Buddha Blue’ opnieuw geproducet door Misha den Haring, bekend van T-99.

Alle songs ademen die spontaneïteit van muzikanten die elkaar goed aanvoelen en er geen moeite mee hebben om ook bij elke genre- en stemmingswisseling intuïtief dicht bij elkaar te blijven of dat nu bij een onderhuidse woede-uitbarsting is als bij ‘All I Need Outta You’ -waarbij Doghouse Sam op zijn bluesharp te keer gaat- of bij het lome adviserende ‘Time Takes Care’, een slowblues waarin een haast bemoedigend schouderklopje schuil gaat. Gastmuzikant Bas Janssen begeleidt hierop met Hammond en elders met frisse pianoklanken zoals op het zwoele swingende ‘Kings & Queens’ en het heftige ‘All It Takes’. Sams teksten zijn soms filosofisch en gaan zowel over de gevaren die de mensheid bedreigen als over de hindernissen die je op het eigen pad kan tegenkomen. ‘Scratch A Lie’ met heerlijke drumroffels flirt met metaforen. Het laatste a capella gezongen introverte ‘Tell A Tale’ komt dan weer over als een spiritual. Ondanks de verschillende stijlen komt dit album over als een organisch geheel geschraagd door de liefde voor ruige ongepolijste boogie/blues zodat ‘Road’ de bedding zou kunnen zijn die zij delen met de bluespioniers en ‘Knock Knock’ de verleiding van een aankloppend dansduiveltje.

Het is echter vooral het spelplezier en de energie die van het trio uitgaat die ‘Knock Knock’ zo wervelend en fascinerend maakt, zowel bij het instrumentale ‘Doghouse Boogie’ als bij het jivende ’You Snooze You Lose’. Steeds weer sta je versteld van dat ritmisch samenspel van contrabas en drum terwijl Doghouse Sam met gitaar of harmonica aanvuurt of opjaagt. Slidegitaar en snaredrum geven aan de groove soms nog iets extra primitiefs. Bovendien heeft Wouter een zangstem die zijn songlijnen met een roestig randje inkleurt waardoor een song als ‘Fine Ain’t Good Enough’ met wat oosterse echo’s uitgroeit tot één van de toekomstige ‘Doghouse Evergreens’ een nummer dat erom vraagt om dagelijks radio-airplay te krijgen om het niveau van de muziekprogramma’s aldaar wat op te krikken. Ook het op New Orleans geïnspireerde ‘Ce Qui Est Fait, Est Fait’ dat overkomt als een straatparade waarin de geest van Otah Turner mee opstapt is een absolute favoriet en ‘Road’ mag in het toekomstige ‘request’ lijstje zeker niet ontbreken. Dat dit trio verkozen werd om volgend jaar op 13 en 14 maart ons land te vertegenwoordigen tijdens de vijfde editie van de ‘European Blues Challenge’ is volkomen terecht. Maar zoals Wouter zingt ‘tomorrow is a mystery’.

Marcie

10 oct- Malle- BE- Rootsnight
11 oct- Gilze- NL- Rootsnight
17 oct- Antwerp- BE- TBA
13 nov- Hasselt- BE- MOD CD presentatie (gratis)
15 nov- Berg en Terblijt- NL- Blues night
22 nov- Steenokkerzeel- BE- Klakson blues
1 dec- Leuven- BE- Blauwe kater
20 dec- Kwadendamme- NL- Indoor bluesfestival

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blues Boulevard Records