REVERSE COWGIRLS – BUCKING

 

“ Joost Dijkema: “Rauwheid ontstaat, doordat controle niet het belangrijkst is. Perfectie lap ik aan mijn cowboylaars… “

“Reverse Cowgirls” kan je in enkel woorden samenvatten als een Southern punkrock band van een trio uit het hart van Noord Nederland, Groningen. Ze beschrijven hun muziek liever zelf als “ko(s)mische country met een rauwe rand”. Met trio bedoel ik de hoofdman naast staande bas Harry Kingma, voetdrummer 1: Joost Dijkema (zang, gitaren, banjo, snare drum, crash cimbaal & harmonica’s) en voetdrummer 2: Michiel Hoving (zang, gitaren, bass drum & hi-hat).

Het drietal is samen sinds januari 2013. Nadat singer-songwriters Joost Dijkema (Loud Squirt) en Michiel Hoving (van beroep maker van tekenfilms & bekend van Varkentje Rund en de Sixtyniners) ontdekten dat er samen nog meer inzat, vroegen ze bassist Harry Kingma erbij. Joost en Michel spelen beide gitaar en vervangen met elk één voetdrum, een drummer met twee voeten. Live, waarbij plezier bij het spelen bovenaan staat, combineert de band nummers van hun debuut en oude nummers.

Recent (volgens hun FaceBook “onlangs” in september) verscheen hun debuut LP “Reverse Cowgirls”. Het duurde meer dan één jaar, nadat zij hun nummers in één take inspeelden op een oude 2” tape-recorder. Kunnen we stellen dat dit het de moeite waard was? Laat ons even terug gaan in de tijd en daarna ons ook eens doorheen de twaalf tracks drummen. De nummers op het debuut zijn al in augustus 2013 opgenomen. Door diverse problemen (hoes, drukker, platenmaatschappij, logistiek…) liep de release uit over méér dan een jaar.

Album tracks: 1”Damn The Damage” [D] - 2”Professional Feeder” [H] - 3”Common Order” [D] - 4”Bad Luck & Trouble” [H] - 5”Prairie Road” [D] - 6”Down South” [D&H] - 7”Bad Trip” [D] - 8”Looose” [H] - 9”Rosemary” [D] - 10”Homemade Rust” [D] - 11”Chickenstew” [H] - 12”Alligator” [H] – All songs written by [D(ijkema)] en [H(oving)]

Let’s have fun, let’s buck them up! De opener 1”Damn The Damage”, een nummer van Joost Dijkema is een bullseye. De track start met een korte intro van Dijkema op banjo, waarna het gestomp volop begint. 2”Professional Feeder” van Michiel Hoving is uit een ander vaatje getapt. We gaan hier de Southern rock tour op. Met 3”Common Order” gaat de snelheid nog meer de hoogte in. De banjo van Joost Dijkema mag zijn ding ongebreideld doen, terwijl de basdrum van Hoving stevig het tempo oplegt. 4”Bad Luck & Trouble” start rustig, maar is ook (het kenmerk van Hoving) Southern getint. Een rustpauze is ingepland met 5”Prairie Road”, swampy country folk met heerlijke harmonica grooves van Dijkema. 6”Down South” is de eerste en enige song van beide songwriters. Deze gedegen country rocker valt op door de prima zang, knappe harmonieën en de aparte ritmewisselingen, die goed gedaan worden door beide drummers. Dijkema vervolgt met 7”Bad Trip”. Het is een korte rustige country track, die opent met enkele repetitieve gitaar riffs. Met 8”Looose”, een royale portie hillbilly bluegrass,gooit het trio de remmen nog eens volledig los. Het nummer krijgt met 9”Rosemary” een country rockend vervolg. We naderen het einde met 10”Homemade Rust”, het laatste getokkel van Dijkema en afsluiter 11”Chickenstew”, een gebalde rocker met de nadrukkelijke gitaar van Hoving. 

De “Reverse Cowgirls” spelen op hun debuut op een eigenzinnige, maar aanstekelige manier country, punk, bluegrass en funk. De combinatie van de staande bas met diverse snaar-, slag- en stompinstrumenten is een geslaagde keuze. De zang en dito harmonieën zijn top. De mix van uptempo hillbilly bluegrass (luister naar 6“Looose”) met meer ingetogen en melancholieke swampy country folk (luister naar 5“Prairie Road’) is m.i. een aangename verrassing. Ik ben méér dan verrast en ben er zeker van, dat jullie na het beluisteren van “Bucking”, dit ook zullen zijn!

Eric Schuurmans

 

Line-up:
Harry Kingma: double bass
Joost Dijkema: vocals, acoustic guitars, banjo, snaredrum, crash symbal & harmonica’s
Michiel Hoving: vocals, electric guitars, bassdrum & hi-hat

Discography:
2014 : ”Bucking” - LP/ CD

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: off label records

video