JOOST DE LANGE ROCK/ BLUES EXPERIENCE- MAGIC CROW

De band Joost de Lange Rock/Blues Experience is opgericht in juni 2010. De band bestaat nog steeds uit de originele leden, namelijk Ramses Donvil op drums, Robbin van de Bor op de basgitaar, Dennis van de Bor op de gitaar en frontman Joost de Lange op gitaar en zang. Joost de Lange Op 11 jarige leeftijd begon hij met gitaarspelen, op zijn veertiende kocht hij zijn eerste elektrische gitaar. Toen Joost zeventien werd vertrok hij voor één jaar naar Amerika, waar hij in de Amerikaanse band Deep Frog Apple speelde. Hij kwam terug naar Nederland met bij zijn bagage zijn favoriete gitaar, namelijk een Fender Stratocaster. Hij werd lid van de Zeeuwse rockband Yes You Did, waarmee hij vijf albums uitbracht. Joost bleef muziek studeren aan de Jazz Studio in Antwerpen en deed ondertussen veel ervaring op met optredens. In juni 2010 vond Joost de Lange het tijd om zijn eigen band op te richten. De broers Dennis en Robbin van de Bor kende hij al, want ze zaten samen in de band Yes You Did. Als laatste werd drummer Ramses Donvil toegevoegd. De vier jongens hebben genoeg ervaring om een stevige show neer te zetten met een indrukwekkende mix van veel eigen werk, maar ook covers van gitaar virtuozen zoals Jimi Hendrix, Joe Satriani en anderen. De band is met 'Magic Crow' al aan haar vierde album toe. In hun debuut jaar 2010 verscheen 'Outlaw', één jaar later gevolgd door 'Change It'. In 2013 verscheen dan 'Crazy Times' dat redelijk wat succes kende en lovende recensies kreeg. Het gevolg was een hele reeks optredens, waarin de jongens konden bewijzen dat ze heel wat in huis hadden. Ze hebben dan ook al een serieuze live reputatie opgebouwd in Nederland en Vlaanderen. Met 'Magic Crow' hopen ze opnieuw een stap voorwaarts te zetten in hun nog vrij korte bestaan. Het album bevat tien songs die allemaal geschreven zijn door Joost de Lange.

Zoals we van de Joost de Lange Rock/ Blues Experience gewoon zijn wordt er van het begin van het album de beuk ingegooid. 'Time' is een stevige rocker met gierende gitaar en met een wijze boodschap. Het leven is te kort om in het verleden te leven zingt Joost hier en ik ben er zeker van dat de vier bandleden dat zeker niet doen. De klank van een Gretsch drum heb ik altijd al zeer mooi gevonden en in 'Ready For Love' is het echt genieten van het slagwerk van Ramses Donvil. Robbin van der geeft een korte, pittige en knappe solo op zijn vijf snaren bas als aanzet voor een scherp snijdende gitaar solo. De slow blues 'Changes Of Live' dobbert een beetje eentonig voort tot de gitaar daar op een vrij intense manier een einde aan maakt en er een boeiend instrumentaal vervolg aan breit. Vanaf dat moment is het echt genieten. Dan volgen een paar typische Joost de Lange songs. Stevige rockers met een krachtige ritmesectie zoals een grommende basdrum en diepe baslijnen, aangevuld met zinderende en gierende gitaar. Als eerste in het rijtje krijgen we één van de beste nummers op het album 'Help Me'. Het begin van 'Hurricane' lijkt iets rustiger maar na de bas intro van Robbin van de Bor is het weer vol gas en Joost laat hier misschien wel zijn beste solo horen, al blijft het moeilijk om een keuze te maken uit al dat mooie gitaar vuurwerk. 'Magic Black Crow' heeft dezelfde power als vorige songs en rockt als een klok. Ramses Donvil geeft van jetje in 'Night Train'. Dit is punk rock zoals het moet gespeeld worden. Na deze uptempo rock nummers wordt het iets rustiger in 'Be Strong'. De song heeft een meeslepend ritme en een vlug herkenbaar refrein van een paar woorden. Halfweg wordt na een spetterende gitaar solo de song knap stilgelegd en wordt er een klein minuutje de kalme jazz fusion tour op gegaan, om even daarna weer terug in de groove te komen van het refrein. Omdat 'Midnight Eyes' heel anders is dan de andere nummers, valt deze song nog meer op. De stem van Joost klinkt hier zachter en we krijgen geen verschroeiende gitaar solo, maar wel knap opgebouwd gitaarwerk. Dat de vier jongens te vinden waren voor een feestje na middernacht dacht ik wel. In de afsluiter 'Party' komen ze er ook voor uit. 'Party' is een rechttoe, rechtaan rocker die zeker tijdens de live optredens op heel veel respons zal kunnen rekenen.

De conclusie is dat 'Magic Crow' een goed album is voor wie van krachtige rock met gierende gitaar houdt. Zelf vond ik de voorganger 'Crazy Times' iets beter. Wat wel zeker is dat op 'Magic Crow' een paar nummers staan die het live zeer goed gaan doen en laat Joost de Lange Rock/ Blues Experience nu net een band zijn die het kot op stelten kan zetten ( in de goede betekenis) met hun powervolle optredens.

Walter Vanheuckelom

 

 Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Candy Red / Wagram
Distr.: PIAS Belgium

video

 

Tracklist:
01. Time (3:44)
02. Ready For Love (3:45)
03. Changes Of Life (5:22)
04. Help Me (3:36)
05. Hurricane (3:45)
06. Magic Black Crow (4:14)
07. The Night Train (4:20)
08. Be Strong (4:58)
09. Midnight Eyes (4:48)
10. Party (3:31)