ANI DIFRANCO – ALLERGIC TO WATER

“Red Letter Year” was de titel van het album dat de tegenwoordig in New Orleans residerende New Yorkse folkzangeres en songschrijfster Ani DiFranco in 2008 met behoorlijk veel succes op de markt losliet. Drie jaar later was er pas een opvolger in de vorm van het album “Which Side Are You On?” waarop de muziekelite van New Orleans meespeelde, naast gastmuzikanten van ‘The Neville Brothers’, Anaïs Mitchell en folklegende Pete Seeger.

Nu is er opnieuw een periode van drie jaar verstreken vooraleer we haar nieuwste plaat in de armen mogen sluiten. Die nieuwe cd heet “Allergic To Water” en werd opgebouwd met twaalf nieuwe liedjes die Ani DiFranco in de afgelopen drie jaar heeft geschreven voor deze plaat. Voor de opname in de studio deed ze in beroep op de hulp van multi-instrumentalist Todd Sickafoose, drummer Terence Higgins, toetsenist Ivan Neville en violiste Jenny Scheinman.

De nu 44-jarige Angela Maria (Ani) DiFranco is de moeder van een dochter Petha Lucia (7 jaar) en haar in 2013 geboren zoon Dante. Ze staat sinds jaar en dag bekend om haar outing als bi-seksueel. Haar liedjes gingen dan ook vaak over de liefde voor zowel mannen als vrouwen, maar in 2009 besloot ze toch om te trouwen met haar producer Mike Napolitano, de vader van haar twee kinderen.

Ze heeft sinds haar debuut op plaat in 1990 met de cd “Ani DiFranco” niet minder dan twintig albums afgeleverd die met wisselend succes werden verkocht, maar haar wel altijd veel optredens over de hele wereld hebben bezorgd, hoewel ze nooit een echte hitsong heeft gehad. De door haar aangeboden muziekstijlen variëren van folk over rock, funk, punk, electropop en hip hop tot jazz wat wijst op haar brede muzikale interesses.

Haar songteksten handelen nog altijd over de ongelijkheid in de wereld en ze ijvert voor een correcte behandeling van minderheden in de maatschappij, zoals homoseksuelen, de armen en de slachtoffers van mishandeling. Daarnaast besteedt Ani DiFranco ook aandacht aan de mensenrechten, de rechten van de vrouwen en komt ze op voor het behoud van een gezond milieu door deel te nemen aan allerlei benefietconcerten.

Op haar nieuwe plaat “Allergic To Water” komt dit alles echter wat minder aan bod en gaat het meer over de liefde voor haar partner en voor haar kinderen. Er valt zelfs heel wat optimisme en vrolijkheid waar te nemen in een aantal liedjes op dit door Ani DiFranco tijdens haar zwangerschap zelf geproduceerde album. De opnamen gebeurden tijdens twee vierdaagse sessies in haar eigen huis in New Orleans en in een tot studio omgebouwde oude kerkgebouw.

Na openingstrack “Dithering” krijgen we een jazzy ‘feel good’-song met”See See See See”. Dan volgt de eerste single uit deze cd met het op de bijgevoegde video te beluisteren nummer “Woe Be Gone”. Het hele album werd qua instrumentatie vrij sober gehouden en haar zangpartijen lijken ook wat ingehouden gebracht te worden zoals u o.a. kunt horen in de nummers “Careless Words” en de albumtiteltrack “Allergic To Water” waarin enkel akoestische gitaar en piano aan bod komen.

Onze lievelingstrack op dit album is het groovy en soulvolle “Harder Than It Needs To Be” dat op een zachtjes walsende melodie wordt gezongen. Kwalitatief heel nauw in de buurt van die favoriete track bevinden zich de liedjes “Happy All The Time” en “Still My Heart”. Maar we wisten natuurlijk al heel lang dat de kwaliteit van de songs en de brede variatie in muziekstijlen voor Ani DiFranco de grootste prioriteit hebben.

(valsam)
“Like all her previous work, the latest record ‘Allergic To Water’ by Ani DiFranco is extremely professional, although this time much more intimistic, lo-fi and soberly instrumented. But the quality of the songs and the variety in music styles still remains her highest priority. Album number 20 is again filled with songs that are growing upon every new listening.”
– www.rootstime.be

RELEASE DATE: 4 NOVEMBER 2014

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Righteous Babe Records

Info: Hemifran

video