THE RAG TRADE – THE RAG TRADE

Bij de al wat oudere lezers zal ‘The Rag Trade’ misschien nog wel gekend zijn als de titel van populaire Britse televisie-sitcom-serie die te zien was op de BBC van 1961 tot 1963. Toch wel een beetje merkwaardig is dat een uit de Nederlandse Veluwe ontsproten folkgroep van jonge mensen uit Ermelo die naam heeft geadopteerd om zich een muzikale carrière uit te gaan bouwen.

Ze hebben net hun titelloze debuutalbum “The Rag Trade” op de platenmarkt losgelaten, een plaat waarop het enthousiaste kwintet blues, folk en alternatieve pop wonderbaarlijk vermengt tot een eigen frisse sound die bij de luisteraars allicht herinneringen zal oproepen aan het balladewerk van o.a. folkrockgroep ‘Counting Crows’ en de legendarische formatie ‘The Band’.

Dit overduidelijk met heel veel liefde gemaakte album “The Rag Trade” werd opgenomen in een tot opnamestudio omgebouwde school. Leadzanger Eelke Ankersmit, gitarist Hendrik-Willem Elsinga, pedal steelgitarist Bram van de Glind, bassiste Jasja Offermans en drummer Mischa Porte speelden de songs live in voor de opname en dat werd nadien professioneel bijgeschaafd in de studio door cd-producer Jan Borger zodat uiteindelijk een optimale geluidskwaliteit werd gerealiseerd voor de plaat.

Het op bijgaande video te beluisteren uptempo nummer “State Of Mind” is de eerste single uit dit album. Voor luisteraars die voor het eerst kennis maken met ‘The Rag Trade’ zal het verfrissend hedendaagse geluid opvallen bij de op de alternatieve pop uit jaren ’90 gebaseerde songs die dit dynamische kwintet bijeen heeft gespeeld op hun eerste volwaardige studioplaat. Ze zorgden daarbij voor een moderne orkestratie en ook het zangwerk van Eelke Ankersmit is van behoorlijk hoge kwaliteit.

Naast de eerder vermelde single is het niet moeilijk om nog een aantal pareltjes uit de tracklijst van deze cd te selecteren. Zo smelten wij zachtjes weg bij het aanhoren van de knappe openingssong “Gone”, ons favoriete liedje “Only In My Head” en het sfeervolle, lo-fi gebrachte “Barricades”. Verder wordt je emotioneel meegesleept met de schitterende countryballad “No More Money” en de lekker ouderwets aan het einde van de cd verstopte ‘hidden track’ waarvan we het raden hebben naar de songtitel.

Enkele uptempo liedjes worden netjes tussengevoegd bij de intieme ballads op het album “The Rag Trade” van de gelijknamige band. Wat ons betreft hoeven ze niet te lang wachten om ons met een tweede plaat te komen verblijden, want dit is echt wel een heel knap debuut dat smaakt naar meer.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cane Goose Records

video