JUBAL LEE YOUNG – ON A DARK HIGHWAY

We hebben er weer eentje getraceerd, een musicerende zoon van een muzikale vader. Niet dat Jubal Lee Young nu pas in de schijnwerpers treedt, want deze zoon van folkrocker Steve Young heeft al platen op de markt gelanceerd sinds 2006 toen zijn debuutalbum “Not Another Beautiful Day” werd uitgebracht. Daarna volgden trouwens nog drie andere studioalbums met “”Jubal Lee Young” in 2007, “The Last Free Place In America” in 2009 en “Take It Home” in 2011.

Jubal Lee Young woont momenteel met vrouwtje Amanda en dochtertje Sophie in Tulsa in de Amerikaanse staat Oklahoma. Hij werd bij de keuze voor zijn voorkeursmuziekstijl natuurlijk zwaar beïnvloed door de sound die zijn vader produceerde, maar ook andere countrysterren als Waylon Jennings en Willie Nelson maakten een diepe indruk op hem in zijn jeugdjaren.

Wij kregen net zijn nieuwe plaat “On A Dark Highway” in de bus, een album waarop hij twaalf tracks heeft verzameld. Tien daarvan zijn helemaal uit zijn eigen pen ontsproten en twee nummers zijn coverversies van nummers die in zijn naaste familieverband zijn ontstaan.

“The White Trash Song” (zie live vertolking op de bijgaande video) is een song van zijn vader Steve Young en stamt uit zijn “Solo / Live”-album van 1991. Het nummer “My Oklahoma” werd geschreven door Terrye Newkirk, Jubal Lee’s moeder en de ex-vrouw van Steve. Zij bracht het als een walsje verpakte prachtliedje zelf als track van haar solo-cd “Pure And Simple” uit 2011 en deze song werd trouwens ook al in 1972 door Steve Young gebracht op zijn album “Seven Bridges Road”.

Maar Jubal Lee Young is zelf ook een songschrijver van kwalitatief hoogstaand werk, getuige daarvan enkele tracks uit “On A Dark Highway”. Bij de meest gedenkwaardige songs uit de tracklijst rekenen we het rockende openingsnummer “Texas Pirate Radio”, een typische roadsong voor tijdens het ritje op die donkere snelweg. Ook “My Kind Of Crazy” en “Texas Girls” zijn zo’n swingende kuitenbijters die je maar niet uit je hoofd kan zetten vanaf de eerste beluistering.

De trouwe lezers van deze rubriek weten natuurlijk al langer dat je mijn muzikale hartje kunt stelen door middel van een goed gebrachte ballad en van dit soort staan er op deze cd enkele waarachtige pareltjes. Te beginnen met de breekbare song “Careful With Your Heart” en het hartverscheurende “Fearlessly” met heerlijk Hammondorgelspel van Michael Webb. Prachtige liedjes zijn ook de aan Roy Orbison herinnerende liefdesballad “She” en de albumtiteltrack “On A Dark Highway” waarmee deze uitstekende vijfde plaat van Jubal Lee Young jammer genoeg al aan zijn eindpunt is toegekomen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Reconstruction Records

video