JILL NEWMAN – LOVESTRUCK BLUES

“Jill Newman travels back to a simpler time on Lovestruck Blues… “

De Canadese zangeres / gitariste Jill Newman is opgevoed door een moeder die op piano Chopin speelde en een vader die enkel naar Hank Williams en Dolly Parton luisterde. Als kind speelde Jill op elk snaarinstrument dat ze kon vinden. Als teenager was een kopie van een Strat haar grootste uitlaat. Later als twintiger speelde Jill full time gitaar, in country rock bands t.m. punk en rock bands. Jill speelde in het club circuit van Vancouver en op lokale festivals. 

“Lovestruck Blues” is na tien jaren pas het tweede studio album van Jill Newman. Op het album staan tien originele songs en aan het album werkten enkele van de beste muzikanten van de kust regio mee. Speelt Jill op haar vintage telecaster of op haar Gibson, ze blijft altijd heel authentiek. Als een van de vrouwelijke gitaristen van de west kust van de Stille Oceaan, brengt Jill een cocktail van rockin’ blues.

Album tracks: 1”Too Hard To Handle” - 2”Everything I Need” - 3”Lovestruck Blues” - 4”Everything Will Change” - 5”Way With Words” - 6”I Got It Bad” - 7”Without You” - 8”What Took You So Long” - 9”Little Piece Of Heaven” - 10”Big Fish” – All songs written by Jill Newman except (1) [by Jill Newman & Lynna Goldhar]

Het album opent met 1”Too Hard To Handle”. Jill wordt gebackt door Clinton "Seattle Slim" Nonemaker op ritme gitaar, Polly O'Keary op bas en Tommy Cook Jr op drums. Het nummer zet meteen al de toon van het album. Het gitaarwerk is nooit over de top en de vocale harmonieën (met Cecile Larochelle) aangenaam. De toon van 2”Everything I Need” is wat meer agressiever en de swing een weinig Latino. Titeltrack 3”Lovestruck Blues” verwelkomt Scott Smith op ritme gitaar en Keith Bennett op harmonica. Deze rustige blues song, kan je spelen als de druk even van de ketel moet. Op de ballade 4”Everything Will Change” gaat Jill de country tour op, met Smith op lead gitaar en Marc L' Esperance op akoestische gitaar, drums en percussie. Michelle Baynton en Larochelle dragen aardig bij aan de harmonieën van deze radio hitgevoelige song. 5”Way With Words” vervolgt de country uitstap met een aardige stomper. Jill en Larochelle zingen een duet en Jill  laat horen, dat ze weet hoe een slide gitaar moet bespeeld worden. 6”I Got It Bad” draait op een swingend tempo, dat doet denken aan “I Know A Little” van Lynyrd Skynyrd, maar dan inclusief Jill’s zachtere jazzy benadering. Jill speelt op de track een aantal van haar betere riffs, begeleid door Patrick Metzger op contrabas. Op 7”Without You”, een sombere ballade, tekenen Jill en Michelle Baynton voor een mooie duet. Dit, met slechts een minimale begeleiding, een mooie melodie en enkele sobere solo’s op gitaar. 8”Why Took You So Long”  heeft zijn roots in de oudere folk rock, op een stevige basis die door de ritme sectie van Polly O'Keary (bas) en Tommy Cook Jr. (drums) gegarandeerd wordt. Een van de sterkste nummers op de release, met een pinkoogje naar landgenoot Neil Young. 9”Little Piece Of Heaven” is de derde en laatste ballade, met een vleugje country. De gitaar effecten op deze track zijn te gekunsteld, maar komen van diep. De afsluiter 10”Big Fish” is een swingende country rocker, met de backing vocals van Larochelle, die uit de jaren ’40 zouden kunnen komen. Jill speelt opnieuw slide gitaar en laat de vonken nog even rond vliegen, op dit anders rustige album.

Jill Newman is een uitstekende authentiek gitariste, die voor haar nieuwe album “Lovestruck Blues” een reeks afwisselende en aangename songs geschreven heeft.

Eric Schuurmans

 

 

Line-up:
Jill Newman: lead (1-3,6-10), rhythm (1,3,6-10) & slide guitar solo (5,10), vocals, backing vocals (8)
Clinton “Seattle Slim” Nonemaker: rhythm guitar (1,5,6,10)
Scott Smith: rhythm (2,3,7,8) & lead (4) guitar, guitar synthesizer (2)
Keith Bennett: harmonica (3)
Polly O’Keary: bass (1-5,7,8,10)
Patrick Metzger: upright bass (6)
Darren Radtke: upright bass (9)
Tommy Cook Jr.: drums (1-3,8,10)
Marc L’ Esperance: acoustic guitar (4,7), percussion (4), drums (5,7,9), backing vocals (8)
Cecile Larochelle: backing vocals (1,3-5,10)
Michelle Baynton: backing vocals (4,7)

Discography:
2004 : “Fragile Walls”
2014 : ”Lovestruck Blues” – Produced by Jill Newman with Marc L’Esperance

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video