MARK LANEGAN BAND – PHANTOM RADIO

Als je wil informeren over Mark Lanegan, dan moet je echt heel veel vertellen want deze Amerikaanse rockmuzikant is een veelzijdige man die onvermoeibaar van het ene muziekproject in het andere stapt en zich overal even goed lijkt te amuseren. In november wordt hij 50 jaar en dit jaar viert hij ook het feit dat hij al 30 jaar ononderbroken kan terugblikken op een indrukwekkende muzikale carrière.

In 1984 begon hij als zanger bij de grunge-formatie ‘Screaming Trees’ uit Seattle, Washington en zes jaar later bracht hij een eerste soloalbum op de markt onder de titel “The Winding Sheet”. Nadien heeft hij zijn solocarrière steeds afgewisseld met andere samenwerkingsprojecten, o.a. met Isobel Campbell, de voormalige zangeres van ‘Belle And Sebastian’, met de rockgroep ‘Queens Of The Stone Age’, met Greg Dulli (van ‘Afghan Whigs’ en ‘Twilight Singers’) in ‘The Gutter Twins’ en als gastvocalist bij de platen van het Engelse alternatieve rock- en elektronicaduo ‘Soulsavers’.

Mark Lanegan beschikt over een zeer typische, rokerige en doorleefde baritonstem die je meteen herkent als je een song van hem of van de hierboven vermelde projectgroepen hoort. Ook zijn drugsverleden en zijn verblijven in de gevangenis zijn algemeen gekend in de wereld van pop- en rockmuziek.

Met de jaren is Mark Lanegan wel wat milder en rustiger geworden, maar dan wel niet op het vlak van nieuwe muziek op de platenmarkt te lanceren. Vorig jaar verscheen het soloalbum “Imitations” met coverversies van allerlei mooie liedjes uit de muziekgeschiedenis. Begin dit jaar verscheen een dubbel verzamelalbum “Has God Seen My Shadow: An Anthology 1989 – 2011” met allemaal nummers uit zijn vorige soloplaten.

In 2012 bracht hij als ‘Mark Lanegan Band’ het album “Blues Funeral” uit en daar is nu een nieuwe plaat van in aantocht die officieel verkrijgbaar zal zijn vanaf 20 oktober. Het album heet “Phantom Radio” en bestaat uit tien nummers. ‘Queens Of The Stone Age’-producer Alain Johannes zat achter de knoppen in de opnamestudio en de Nederlandse violist Sietse van Gorkom schreef mee aan het nummer “The Killing Season”. Opvallend is ook dat Shelley Brien - sinds vele jaren de vaste vriendin van Mark Lanegan - vocale ondersteuning verleent bij de song “Floor Of The Ocean” die als duet op een disco-riff wordt gepresenteerd.

Net als bij “Blues Funeral” ging Mark Lanegan voor deze nieuwe plaat weer de experimentele toer op met songs waarin heel wat synthesizers en elektronische beats te horen zijn. Vooral openingstrack “Harvest Home”, het mooie “Floor On The Ocean”, “Seventh Day” en slotnummer “Death Trip To Tulsa” kunnen in deze categorie worden ondergebracht.

Veel fans van Mark Lanegan zijn verknocht aan zijn intrigerende ballads en ook zij worden niet op hun honger gelaten want de liedjes “Judgement Time”, “I Am The Wolf” (zie live uitvoering op de video), onze persoonlijke favoriete song “Torn Red Heart” en “The Wild People” zullen er voor zorgen dat ook deze liefhebbers aan hun trekken kunnen komen.

Mark Lanegan legt in een promoblad dat we bij de cd ontvingen zelf uit dat de liedjes op “Phantom Radio” tot stand waren gekomen via de app ‘Funk Box’ op zijn telefoon waar hij de beats meteen op kon voorprogrammeren om later verdere instrumentatie in de studio toe te voegen. Door deze manier van werken is dit een minder somber album geworden dan we kennen van eerder solowerk van Mark Lanegan. Maar de vele hoogtepunten zullen opnieuw heel veel muziekliefhebbers kunnen verblijden.

(valsam)

 

30 januari 2015: AB - Brussel

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Heavenly Recordings

video