HOWLIN’ BILL – HUNGRY

 

“Howlin’ Bill” is een Belgische blues band, die dit jaar zijn vijftiende verjaardag viert. Het is de band van Antwerpenaar Wim De Vos, frontman en zanger / mondharmonicaspeler “Howlin’” Bill. De overige bandleden zijn Little Jimmy (gitaar), Walkin’ Winne (bas) en Daddy T (drums, percussie). De band brengt een mix van blues, R&B, boogie, swing en rockabilly. Op hun set list  staan vooral eigen songs en enkele nauwkeurig evenwichtig gekozen covers. De band debuteerde in 2003 met “Cool It”. Hierna volgen “Strike” (2006) en in 2009, opgenomen in een uitverkochte AB (Ancienne Belgique), een live album. Live doet de band het zeer goed, want ze stonden al drie keren op het grootse blues festival van België, “The Belgium Rhythm 'n' Blues Festival” in Peer. Verder waren ze er ook tijdens het “Cahors Blues Festival”, “Terri’ Thouars Blues Festival”, “Blues au Chateau” (FR) en in Zweden tijdens het “Mönsterås Blues Fest”, “Norrtälje Blues Fest”, “Linköping Jazz & Blues Festival” en het “Åmål's Blues Fest”. In Duitsland, Polen en Zwitserland waren ze respectievelijk op het “Blues in Lehrte Festival”, “Jesien & Bluesem Festival” en “Frauenfeld Blues”.

“Howlin’ Bill” was in 2011 in Berlijn de winnaar van het “1st European Blues Challenge”. Daarna volgen uitnodigingen voor optredens tijdens meer prestigieuze Europese festivals als het “Notodden Blues Festival” (NO), het “Lucerne Blues Festival” (CH) en “Blues Sur Seine” (FR). Om hun overwinning te vieren brachten ze in 2011 ook de 12” vinyl EP “Howl” uit.

Om de vijftienjarige verjaardag te vieren is er nu “Hungry”, een vierde studio album uitgebracht. Dertien tracks, waarvan elf eigen nummers (meestal samen geschreven met Jimmy Hontelé), zijn met de vaste bezetting en toetsenman Patrick Cuyvers opgenomen in de Fandango studio in Kerkom. Dirk Lekenne was de engineer, mixer en co-producer.

Album tracks: 1”I’m Hungry” - 2”Drink About It” [De Vos] - 3”More Than Fifty Reasons” - 4”Highway Of Life” - 5”Perfect Lovers” [Wouters / Hontelé] -  - 7”Up To You” - 8”Not My Wife” - 9”Rich” - 10”Get Up”  [Lewén] - 11”Robbin’ A Bank” - 12”Walk The Line” - 13”Rudolph” [De Vos]– All songs written by De Vos / Hontelé except [when noted]

Met hun nieuwe jubileum album “Hungry” bewijzen Howlin’ Bill, Little Jimmy, Walkin’ Winne en Daddy T opnieuw dat zij al jaren een vaste waarde zijn in de Belgische en Europese blues / roots scene. Hun album is ook nu weer de vertrouwde aanstekelijke mix van blues in meerdere varianten (ik vermeld hier de opener 1”I’m Hungry”, 3”More Than Fifty Reasons” of het rustige 6”You Will Have To Go”), boogie / rock (ik vermeld hier 2”Drink About It” of 4”Highway Of Life”), swing (ik vermeld hier 9”Rich”), R&B (ik vermeld hier 11”Robbin’ A Bank”) en rockabilly (ik vermeld hier 5”Perfect Lovers” en 13”Rudolph”). Samengevat: vijftien kwaliteitstracks, met een band die door het rijpen nog beter is geworden!

In maart 2015 staan “Howlin’ Bill” opnieuw in Brussel in de AB, om er samen met “Fred & The Healers” en “Hadeway”, de openingsavond van de 50st European Blues Challenge te verzorgen. Hier zullen ze samen met al de aanwezige Belgen “Doghouse Sam & His Magnatones” steunen, die dan ons land zullen vertegenwoordigen op deze Europese Blues Challenge.      

Eric Schuurmans

 

 

 

04-10-2014: Laforge Festival - Quartes
05-10-2014: De Fles - Spijkenisse (NL)
01-11-2014: CD presentatie – Theadrome - Wilrijk
22-11-2014: Klakson Bluesfestival - Steenokkerzeel
12-03-2015: Ancienne Belgique - Brussel

Line-up:
Howlin’ Bill: vocals, harp
Little Jimmy: guitar, backing vocals
Walkin’ Winne: bass, silly remarks
Daddy T: drums, percussion, backing vocals
Additional musician: Patrick Cuyvers: piano (3), Wurlitzer (11), Hammond (8)

Discography:
2003 : “Cool It”
2006 : “Strike”
2009 : “Live At The Ancienne Belgique”
2011 : “Howl” - vinyl EP
2012 : “Date With The Devil”
2013 : “Midnight Hero” – 2 CD: compilation album & Live at the Ancienne Belgique (2009)
2014 : ”Hungry” – Co-Produced by Dirk Lekenne & the band

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blues Boulevard Records

video