BOBBY PATTERSON - I GOT MORE SOUL!

Wanneer "I Got More Soul!" van Bobby Patterson voor het eerst uit de speakers knalt, kun je eigenlijk alleen maar concluderen dat je een soulklassieker uit een heel ver verleden in handen hebt gekregen. Je droomt al stiekem over een oude soulman die door de nodige persoonlijke ellende nooit de kans heeft gekregen om zich te scharen tussen de grote soulzangers uit de jaren 60, maar op zijn oude dag dan eindelijk zijn antieke opnamen heeft weten te slijten en alsnog de erkenning krijgt die hij al zo lang verdient. Het boekje bij de cd zet je echter snel weer met beide benen op de grond. "I Got More Soul!" is immers gloednieuw en afkomstig van de in Dallas gevestigde Bobby Patterson, een zanger en multi-instrumentalist die nog steeds op 70 jarige leeftijd  de diepe soul traditie van mensen als Otis Redding, Joe Tex, en Wilson Pickett voortzet. Hij is dus wel een oudere soulman, maar in tegenstelling tot sommige van deze andere zangers, heeft Patterson gewerkt in alle takken van de platenindustrie: als songwriter, producer, promotieman en label eigenaar.

Patterson begon op te treden toen hij tien was, met het spelen van gitaar en drums. In zijn vroege tienerjaren vormde hij een band genaamd The Royal Rockers. In 1957, als winnaar van een talentenjacht leidde dit tot een reis naar Californië om aldaar een single op te nemen voor Liberty Records, maar die werd nooit uitgebracht. Patterson ging toen naar het nabijgelegen Arlington College, waar één van zijn klasgenoten de zoon was van een lokale eigenaar van een platenmaatschappij. Met als gevolg dat in 1962, de single "You Just Got to Understand" voor Abnak Records werd opgenomen, maar dit was wederom geen succes, maar het overtuigde John Abnak, een andere eigenaar van een label, om een soul afdeling op te starten, genaamd Jetstar Records. Gedurende zes jaar werkte Patterson voor Jetstar en werd hij een getalenteerd songwriter en producer.  De songs "Let Them Talk", "I'm Leroy, I'll Take Her", "Broadway Ain't Funky No More", "T.C.B. or T.Y.A.",  "My Thing Is Your Thing" "The Good Old Days" en "I'm in Love With You", zullen misschien niet meteen veel zeggen, maar het waren wel degelijk in de jaren 60, enorme regionale hits. In 1969, na deze hits en Abnak Records dat moest sluiten bracht hij zijn eigen zelfgeproduceerd album uit. Dit was meteen ook het einde om zelf nog opnames te doen, maar hij ging zich nu toeleggen op andere artiesten en hun platen produceren. Zo werkte hij samen met o.a. Fontella Bass, Chuck Jackson, Ted Taylor, Shay Holiday, Roscoe Robinson, the Montclairs, Tommie Young en Little Johnny Taylor. Patterson's songs werden opgenomen door o.a. Albert King ("That's What the Blues Is All About") en the Fabulous Thunderbirds ("How Do You Spell Love?"). In 1995, gaf Wilco's Jeff Tweedy blijkbaar Patterson een boost, door diens nummer "She Don't Have to See You (To See Through You)" op te nemen. Een jaar later, was het voor Patterson de comeback, en nam hij voor het label Ichiban een album op. Een tweede nieuwe album, "I'd Rather Eat Soup" kwam er al snel voor Big Bidness Records in 1998. Alhoewel op beide nieuwe albums Patterson's stem en songwriting in prima vorm vertoonden, waren ze niet zo succesvol. Door vele optredens op diverse blues festivals bleef Patterson in de belangstelling en nam hij vorig jaar samen met producer Zach Ernst een album op in een echte vintage soul stijl.  Patterson en Ernst maakten dit jaar een deal met Omnivore om het album uit te brengen, en kreeg het zo ook meteen een naam: "I Got More Soul!"

Nu zijn er de afgelopen jaren wel meer zwarte soulzangers terug opgedoken, maar zelden klonken ze zo authentiek als Bobby Patterson.  Patterson doet op deze plaat geen enkele poging om eigentijds te klinken. Hij maakt op "I Got More Soul!" een mix van vintage soul en rhythm & blues, die net zo makkelijk een aantal decennia geleden gemaakt had kunnen worden. Het is muziek die raakt aan zijn soort- en tijdgenoten, maar wat mij betreft klinkt de muziek van Patterson een stuk compromislozer en oorspronkelijker.  Patterson heeft zich omringd met muzikanten die het soul- en rhythm & blues geluid uit de late jaren 60 en vroege jaren 70 moeiteloos kunnen reproduceren. Het is een baggervet en dampend geluid waarin met name de buitengewoon felle blazers opvallen, maar ook de rest zoals de dreunende orgelklanken mogen er zijn. Patterson en een trefzeker koor, The Relatives voorzien het nummer  "Everybody's Got a Little Devil in Their Soul" van zelfs vurige gospelklanken , maar ook in de andere songs  vertonen zij veel passie en soul in hun stemmen. "I Got More Soul!" klinkt dan ook als de beste Stax Records die je nog nooit hebt gehoord. Songs als "Let Me Heal It", "It's Hard to Get Back In" en "I Feel the Same Way" klinken echt als klassieke kaskrakers uit de jaren '60. Patterson schreef daarbij acht van de tien nummers op "I Got More Soul!" samen met de leden van zijn band, waarbij Patterson steeds zijn eigen draai in de teksten weet te leggen.

"I Got More Soul!" klinkt als een door een aantal gelouterde muzikanten in elkaar gedraaide set met een aantal soulklassiekers, maar natuurlijk is het geluid van Bobby Patterson niet nieuw, maar dat hoeft ook niet. Bobby Patterson heeft een gloedvolle plaat met heel veel soul gemaakt en daar hebben we er tegenwoordig veel te weinig van. Vanaf de eerste noten van "I Got More Soul!" heeft Bobby Patterson je te pakken met zijn perfect spelende band, zijn aangename soulvolle strot en zijn aanstekelijke songs en inmiddels weet ik dat het effect van "I Got More Soul!" intens en langdurig is, en laat onze cultheld horen hoe de soul een aantal decennia geleden ook al weer klonk. Ik kan maar lastig kiezen, maar weet wel dat Bobby Patterson de beste papieren heeft wanneer de temperaturen de komende dagen eindelijk eens gaan oplopen.

 

 

Artiest info
   
 

Label: Omnivore Recordings
Distr.: Warner

video