ROB McHALE – FIELDS

Rob McHale is een Amerikaanse singer-songwriter die zijn thuis heeft gevonden in Troutman, North Carolina. Als componist en vertolker van folk- en Americana-songs heeft hij zich in zijn staat al een stevige reputatie weten uit te bouwen.

In opvolging van zijn album “Company Town” uit 2010 verscheen onlangs zijn nieuwste plaat “Fields” met tien zelf gecomponeerde liedjes die af en toe zijn sociale bewustzijn en bezorgdheid in de spotlights plaatsen. Ter illustratie van dit gegeven kunt u op bijgaande video eens kijken en luisteren naar de tekst van het live gebrachte liedje “Fire And The Guns”.

Voor de opname van deze door Chris Rosser geproduceerde cd heeft Rob McHale een aantal gastmuzikanten meegenomen in de studio; instrumentalisten die zijn akoestisch gitaarspel met dobro, fiddle, mandoline, piano, pedal steel, bas en drums kwamen versterken en zo voor een bredere orkestratie bij zijn liedjes hebben gezorgd.

De meeste nummers op deze plaat zijn geïnspireerd op de grote Burgeroorlog die Amerika van 1861 tot 1865 heeft overheerst en die voor meer dan 500.000 slachtoffers heeft gezorgd. Openingsnummer “Surrounded Again (General Cluster)” is een folksong ‘pur sang’ en ook het daaropvolgende nummer “Back Home” wordt op zachte wijze in de folkstijl gepresenteerd.

Met Debrissa McKinney als harmony vocaliste brengt Rob McHale de bluesy song “Irons And Chains” waarin broer Pat McHale zoals op nog heel wat andere nummers op deze cd voor knap werk op mondharmonica zorgt. In de song “The Castlebar Races” horen we overduidelijke invloeden uit de traditionele Ierse folkmuziek, vooral dankzij de tin whistle die bespeeld wordt door Beth Magill.

Het heerlijke pianospel van Chris Rosser en de fiddle-klanken van David Johnson domineren de emotionele ballad “Mother’s Love” en in de albumtiteltrack “Fields” komt daar nu een countrytintje bij via het intrigerende geluid van de pedal steel en de mondharmonica. Ook de liedjes “Old Smoky” en het afsluitende “Wishing Well” zijn zeer genietbare songs van deze hedendaagse troubadour.

De vocale prestatie van Rob McHale mag hier ook wel even in de verf gezet te worden. Hij verheft zijn stem nergens in deze liedjes en hij vertelt zijn verhalen op berustende en rustgevende wijze. Dat is een heel aangename vaststelling in een tijd waar heel wat platen overgeproduceerd en te dwingend opgenomen zijn. De cd “Fields” zorgt dan ook voor een fijn moment van verpozen en ‘feel good’.

(valsam)
“Rob McHale’s newest record ‘Fields’ is composed of relaxing songs that are meant to make you feel good. The stories which are told in the ten tracks are socially inspired and some are based on historical events. They aim to make the listeners think carefully about todays’ world and how they can contribute to the achievement of a better society.”
– www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Wooden Door Records

Info: Hemifran

video