BLUE MOON MARQUEE – LONESOME GHOSTS

Helemaal uit de Canadese Rocky Mountains, krijgen we een plaatje toegestuurd van een ons compleet onbekend duo, bestaande uit A.W. Cardinal en Jasmine Colette. Hij speelt gitaar en harmonica, zij houdt het bij bas en drums en samen specialiseren ze zich in het heruitvinden van muziekjes uit een ver verleden, al schrijven ze alle nummers zelf. Enfin, één uitzondering niet te na gesproken, “Pipeliner Blues” is van Moon Mulligan, maar de overige 8 songs van dit korte kleinood komen uit de koker van A.W. Cardinal, onder wiens naam trouwens vorig de debuutplaat “Stainless Steel Heart” uitgebracht word.

We zitten dus in de retrosfeer, maar dat beschouw ik allerminst als een verwijt, tenminste als het zo goed gedaan is als hier het geval is. Blue Moon Marquee heeft heel veel invloeden opgezogen en brouwt daarmee een alleraardigst plaatje, waarin je evengoed Django kunt horen, als Charlie Patton. Blues en jazz zijn dus de basisingrediënten, maar verder wordt daar heel creatief mee omgesprongen. Hier en daar krijgt het duo instrumentale bijstand van pianisten Simon Kendall en Nathan Shubert of drummers Mal Temple of Kenton Loewen of nog fiddler Cameron Wilson, wat met zich brengt dat je een lekker vol bandgeluid krijgt.

Negen songs, dat zei ik al, die de verschillende gangbare genres bestrijken, die in het gebied tussen jazz en blues zitten. Er wordt dus geswingd en geshuffled en net zo goed worden de hokum en minstrelmuziekjes niet vergeten. Dit is dus voer voor mensen die niet vies zijn van de muziekjes die hun grootouders leuk vonden. A.W. Cardinal heeft er de stem voor en als het voor C.W. Stoneking lukte, dan zie ik geen enkele reden waarom het niet zou kunnen voor dit fijne duo.Het volstaat dat u even luistert naar “Sugar Dime” en “Gypsy's Life” en u bent vast al even overtuigd als ik. Aanbevolen. Wat zeg ik? Sterk aanbevolen!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

video