JIMI HENDRIX - THE CRY OF LOVE & RAINBOW BRIDGE

Deze maand is het precies 44 jaar geleden dat Jimi Hendrix stierf. Deze wereldberoemde Amerikaanse gitaarvirtuoos is één van de meest invloedrijke gitaristen uit de muziekgeschiedenis. Veel van z’n songs zijn echte klassiekers zoals "Hey Joe", "Purple Haze", "All Along The Watchtower", "Voodoo Child", "Crosstown Traffic" … Hij was een boegbeeld van de 'Flower Power' periode met als hoogtepunten de legendarische concerten op Woodstock en het Isle Of Wight Festival. Op 18 september 1970, stierf de 27-jarige Jimi Hendrix. Veertig jaar na zijn overlijden verscheen de cd "Valleys of Neptune" met vijf nooit eerder uitgebrachte songs en daarnaast zeven studio-opnames van songs die eerder wel in andere versies waren uitgebracht. Het gaat onder meer om eerste uitvoeringen van composities van Hendrix uit 1969 en 1970. Het verkoopsucces van deze cd bewees dat de honger naar onuitgebracht materiaal van Jimi Hendrix nog steeds niet is gestild, gevolg dat deze jacht op nieuw materiaal in 2010 een nieuwe box set "West Coast Seattle Boy: The Jimi Hendrix Anthology" oplevert, opnieuw geremasterd en opgepoetst door de geluidstechnicus Eddie Kramer met wie Hendrix toen nauw samenwerkte.

Jimi Hendrix is een grootheid waar niemand binnen of buiten de muziekwereld omheen kan. Een studioalbum met nieuwe opnamen die nog niemand gehoord heeft, ook de beste verzamelaar of bootlegger niet, is natuurlijk een sensatie van de eerste orde. Maar is het allemaal wel zo speciaal? Of worden we weer getrakteerd op herkauwde muziek van de grootmeester? … Natuurlijk worden we al sinds de dood van Hendrix met de regelmaat van de klok getrakteerd op postuum materiaal van de meester. De kwaliteit van die postume werken verschilt enorm in kwaliteit. Sinds enige jaren is er het keurmerk 'Authorised release by the Hendrix family' en dat staat borg voor de kwaliteit.

Jimi Hendrix bracht in zijn korte leven slechts drie studioalbums uit. "Are You Experienced", "Axis: Bold As Love" en "Electric Ladyland" behoren al jaren tot de standaardwerken die iedere rechtgeaarde bluesrockliefhebber in de kast heeft staan. Toen het noodlot toesloeg was Jimi Hendrix bezig met het vervolg op Electric Ladyland en de bouw van zijn eigen Electric Lady Studios. Beide projecten heeft hij nooit af kunnen maken. In 1997 verscheen het album "First Rays of the New Rising Sun", dat naar alle waarschijnlijkheid het vervolg was geworden op Electric Ladyland. De technicus van toen, Eddie Kramer, stelde uit de vele duizenden kilometers bandopnames die Hendrix maakte het vierde album van de gitarist samen. Hendrix vertoefde altijd in de studio, als hij tenminste niet op tournee was om het geld te verdienen waarmee hij de huur van de studio betaalde. In de studio stond de opnameknop altijd op één stand: opnemen. Dat heeft geleid tot enorm veel materiaal van zeer verschillende kwaliteit. Door deze manier van werken is er veel onvoltooid werk nagelaten door Hendrix. Maar zoals wel vaker met albums die net na de dood van een artiest verschijnen: het is niet slecht, maar je mist vaak net even iets. Over albums die na "West Coast Seattle Boy" verschenen zwijgen we maar even, want op 15 september komen "The Cry Of Love" en "Rainbow Bridge", twee albums van Hendrix opnieuw uit op CD, vinyl en digitaal formaat. Deze twee postuum uitgebrachte platen van Jimi Hendrix zijn dus na lange tijd weer verkrijgbaar.

"The Cry Of Love" en "Rainbow Bridge" bevatten nummers die de iconische rocker bedoeld had voor zijn onvoltooide album "First Rays Of The New Rising Sun". Hoewel de nummers later op andere postume Hendrix-releases terechtkwamen, waaronder een plaat uit 1997 die alsnog de werktitel 'First Rays Of The New Rising Sun' meekreeg, waren ze in 1971 voor het eerst te horen op de LP’s "The Cry Of Love" en "Rainbow Bridge". De songs voor The Cry Of Love werden van december 1969 tot de zomer van 1970 opgenomen in New York (Electric Lady Studios). Naast Mitch Mitchell (drummer van The Jimi Hendrix Experience) en bassist Billy Cox (Band Of Gypsys) deden ook enkele beroemde gastartiesten mee, onder wie Steve Winwood en Chris Wood van Traffic, Buddy Miles en Stephen Stills. De twee albums waren lange tijd niet meer leverbaar en "Rainbow Bridge" is zelfs nooit eerder op cd verschenen ("The Cry Of Love" in 1992 wel, maar ook deze release verdween op een gegeven moment uit de schappen). Voor elke liefhebber van de gitarist zijn deze cd's een droom, want nu krijg je de kans je Jimi Hendrix collectie completer te maken.

 

 

The Cry Of Love:
1. Freedom
2. Drifting
3. Ezy Ryder
4. Night Bird Flying
5. My Friend
6. Straight Ahead
7. Astro Man
8. Angel
9. In From the Storm
10. Belly Button Window

Rainbow Bridge:
1. Dolly Dagger
2. Earth Blues
3. Pali Gap
4. Room Full of Mirrors
5. Star Spangled Banner (studio version)
6. Look Over Yonder
7. Hear My Train A Comin’ (live)
8. Hey Baby (New Rising Sun)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Legacy Recordings
Distr.: Sony Music Entertainment

video