GUMBOGUMBO! - CHARGER

Met Charger trakteert GumboGumbo! op een portie onvervalste rock van Belgische bodem. Met een gepassioneerde preferentie voor rootsrock, blues en rap wordt dit debuutalbum in een hip en hedendaags kader gelegd, duidelijk voorbestemd voor een wat groter bereik.

GumboGumbo! bestaat uit Jack Bakker op gitaar, Six verzorgt de zang, Serge Welvaert op drums en Jan Goossens op de bas. Charger werd opgenomen in studio Fandango, van het gelijknamige label en onder bezielende leiding van producer Dirk Lekenne. Elf eigen nummers lang bewijst het viertal over een ongebreideld talent te beschikken, dat de volledige ruimte krijgt van Lekenne.

Met vaste ritmiek, zwierige baslijnen, drassige solo’s en een donker vocaal geluid weet GumboGumbo! een heel eigenzinnig geluid neer te zetten. Opener Farewell is een stompende bluesrock zonder al te veel franje, maar ongemeen strak en onbuigzaam. Dat typeert ook direct wel de sound van deze band. Binnen de aangegeven lijnen van een nummer weet de band op doordringende wijze een straffe groove aan te brengen, als een herkenbaar stempel van een gezamenlijk geluid. Dit stempel is 11 nummers lang aanwezig en blijft voortdurend de herkenbaarheid bewaken. Of het nu de rapsong Early Moan betreft of de meekeilende rock van The First of Joy, GumboGumbo! herbergt een onbuigzaamheid die de band een heel eigen gezicht geeft.

Die onbuigzaamheid is te waarderen, maar herbergt ook een aantal valkuilen. Zo zorgt die dwingende herkenbaarheid voor een wat flets eindresultaat met weinig echte hoogtepunten en een band die net wat te liefjes opereert. Er wordt weinig uit de bocht geschuurd, waar sommige nummers echt om lijken te schreeuwen. Maar niet gezeurd, deze jongens staan aan het begin van heel wat moois, gaan we vast meer van horen.

Ferenc Koolen

 


Artiest info
Website  
 

Label: Fandango Music

video