MARTIN KOLBE – BLUE MOMENT

In de nostalgische serie “Down Memory Lane” van het Duitse platenlabel ‘Stockfisch Records’ koos eigenaar Günter Pauler er voor om een plaat uit 1977 te re-masteren en te digitaliseren om ze opnieuw via zijn label op de markt te brengen. Het gaat over het album “Blue Moment” van de Duitse gitarist en zanger Martin Kolbe, een muzikant die in 1987 vanuit Duitsland verhuisde naar het Zwitserse Zürich waar hij nu nog altijd woont.

Kolbe werd in 1957 geboren in een gezin waar de vader actief was als dominee in de protestantse kerk. Op het vlak van gitaar spelen was hij een volledige autodidact en begin jaren ’70 speelde hij ook nog een viertal jaartjes op drums in lokale rock- en bluesgroepjes. Maar sinds 1973 koos hij resoluut voor de akoestische gitaar en een jaartje later verscheen zijn eerste soloalbum “Last Lust Of Billy The Kid” op de platenmarkt.

In 1974 werd een tweede plaat uitgebracht onder de titel “37 ¼” en in 1977 album nummer drie “Blue Moment” waar we het hier verder over zullen hebben. Na deze plaat was er 14 jaar later ook nog de cd “White Light” in 1991. Tussendoor waren er eveneens acht albums die hij samen met collega-gitarist Ralf Illenberger als het duo ‘Kolbe & Illenberger’ had opgenomen.

Omdat hij de psychiatrische ziekte ‘bipolaire stoornis’ had opgelopen verdween hij gedurende vrij lange tijd van het muzikale toneel. Dit jaar komt er een nieuwe Engelstalige soloplaat van Martin Kolbe, getiteld “Songs From The Inside” met daarop liedjes die handelen over zijn ziekte en over zijn ervaringen in de psychiatrie.

Zijn specialiteit is het ‘finger picking’ gitaarspel op een akoestisch instrument en dat is dan ook wat je voornamelijk te horen krijgt op het album “Blue Moment” in meestal geheel instrumentale nummers. Van de veertien tracks op de plaat zijn er maar drie nummers waarop Martin Kolbe ook vocaal aan het werk te horen is. Die songs zijn “I’m Not Easy In My Mind”, “I’m Still Waiting” en “The New Tune”.

De in jazzy stijl gespeelde albumtiteltrack “Blue Moment” (zie video) is een staaltje van zijn virtuoos gitaarspel dat hij eveneens etaleert op de meeste andere instrumentale tracks. Daarbij zijn twee nummers die hij niet zelf heeft gecomponeerd, met name “Here Comes The Sun” van ‘Beatles’-gitarist George Harrison en een bewerking op gitaar van “Bach”, natuurlijk op basis van een werkje van Johann Sebastian Bach dat gekend is als “Jesu, Bleibet Meine Freude”.

We zijn er van overtuigd dat Martin Kolbe zelf heel blij is met de opgewaardeerde bewerking van zijn album dat hij 37 jaar geleden heeft opgenomen. Zijn gitaarspel klinkt alleszins zeer helder, dynamisch en virtuoos. Blijkbaar is daar met de jaren nog helemaal geen slijtage op gekomen, zoals te horen zou zijn op de nieuwe plaat “Songs From The Inside” die binnenkort op de markt zal gaan verschijnen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Stockfisch Records

video