SPIKE FLYNN – ROUGH LANDING

Er zijn zoveel singer-songwriters die hun liedjes aanwenden om de verhalen die ze willen vertellen in een song van zich af te schrijven. Sommigen doen dat al wat beter dan anderen. Een man die hierover niets meer te leren heeft is de Australische muzikant Spike Flynn, nu woonachtig in Sydney. Hij draait dan ook al vele jaren mee in de muziekwereld bij de Aussies, maar hield het platen opnemen en live optreden lange tijd voor bekeken.

Tot in 2010 toen hij ons toch wel heel aangenaam kwam verrassen met zijn terugkeer op het muziekpodium door de release van het album “It’s Alright”, een plaat die ondergetekende vier jaar geleden de hemel in mocht prijzen op deze ‘Rootstime’-pagina’s. Nu heeft Spike Flynn ons zijn tweede album “Rough Landing” toegestuurd; een dertien songs tellende nieuwe plaat die dit jaar tot stand is gekomen.

De opname van dit album in de ‘Beechwood Studio’ in Armidale kwam tot stand met een compleet andere bezetting aan instrumentalisten dan bij zijn vorige plaat. Zijn zoon Damian Flynn stond in voor de productie van “Rough Landing”, terwijl gitarist Tony Green op akoestische en elektrische gitaren meespeelde en Wendy Griffiths op bas, Ritchie Lockwood op drums, Andrew McCue op piano en Andrew Claremont op fiddle, mandoline en banjo het beste van zichzelf hebben bijgedragen. De mooie vrouwelijke harmony vocals bij enkele songs zijn afkomstig van Donna Amini.

Het muziekgenre waarin Spike Flynn zijn boodschappen heeft verpakt ligt in de buurt van alt.country met enkele vleugjes folk en blues ter afwerking. Deze plaat opent alvast met klasse via de uptempo countrysong “Fate And Freedom”, gevolgd door de mooie folkballad “Small Town Refugee” en een bluesy bluegrassliedje “Trying To Get Home Blues”.

Dat hij een fan is van storytellers als Guy Clark en Townes Van Zandt blijkt eens te meer uit songs als “Frozen Words (Neon Lit Café No. 2)”, “All You Lonesome Hobos”, “Uralla Blues” en “Hero’s Mask”. Verder zijn er ook enkele meer bluesgetinte nummers op deze cd terug te vinden met “Ragin’ Against The Wind”, “Don’t Let Her Sail Away (Into The Night)” en “Re-incarnation Train Whistle Blues”, terwijl “Time I Was Leaving” en “Trust” meer lijken te neigen naar honky tonk bluegrassliedjes.

Tot slot willen we Spike Flynn nog een extra pluim op de hoed steken omwille van het feit dat hij nog tot het uitstervende ras van songschrijvers behoort dat al zijn liedjesteksten in een mooi cd-boekje heeft neergeschreven en ze daarna netjes bij het schijfje in het mooi geïllustreerde cd-hoesje heeft gevoegd.

(valsam)
“There are (too) many singer-songwriters that use their songs to tell the stories they want to share with their audience. One of the true experts in this aspect is the Australian musician Spike Flynn on his 2nd album ‘Rough Landing’. His meaningful and sometimes very poetic wordings sound great in these 13 songs that are spread on a bed of folk, country and blues music.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran