SID GRIFFIN – THE TRICK IS TO BREATHE

De muziekkenners onder u zullen zich Sid Griffin misschien nog wel herinneren als de frontman van de Amerikaanse alt.countryformatie ‘The Long Ryders’ in de jaren ’80 of als stichtend lid van de Brits-Amerikaanse countryrock- en bluegrassgroep ‘The Coal Porters’ begin jaren ’90. Daarnaast heeft hij echter ook een viertal soloplaten uitgebracht en “The Trick Is To Breathe” is daarvan de laatste nieuwe in de rij. Het is de opvolger van het bijna 10 jaar geleden verschenen album “As Certain As Sunrise”.

De nu 59-jarige Sid Griffin werd geboren in Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky, maar hij verhuisde begin jaren ’90 naar Londen waar hij ook nu nog steeds woont. Hij behaalde in 1977 een diploma in de journalistiek en het observerende en verhalende aspect van een nieuwsvergarende man heeft hij nadien vaak benut bij het componeren van zijn songs.

Op de twaalf liedjes van zijn nieuwe plaat “The Trick Is To Breathe” begeleidt Sid Griffin zichzelf op zijn 12-snarige akoestische gitaar en speelt hij mandoline op twee nummers. Andere muzikanten die aan deze plaat hebben meegewerkt zijn Sierra Hull (mandoline), Justin Moses (banjo, fiddle en dobro), Mark Fain (bas), Paul Griffith (drums) en Thomas Jutz op akoestische gitaar, terwijl James T. Brown voor backing vocals zorgt op de songs die dergelijke vocale support vereisten.

Elf van de twaalf liedjes zijn eigen composities, met uitzondering van het nummer “Get Together” dat door de Amerikaanse singer-songwriter Dino Valenti werd geschreven en door hem in de beginjaren ’60 onder zijn artiestennaam ‘Chet Powers’ op plaat werd uitgebracht. Tientallen andere coverversies werden al opgenomen van dit nummer en met de bluegrass-versie van ‘The Youngbloods’ voor ogen vond Sid Griffin dat hij niet in dat lijstje mocht ontbreken.

Deze in Nashville, Tennessee tijdens een amper vier dagen durende sessie opgenomen plaat opent met het verhalende liedje “Ode To Bobbie Gentry” (zie video), een muzikale kwinkslag van Sid Griffin naar de gelijknamige zangeres die in 1967 het nummer “Ode To Billie Joe” in de hitlijsten zong. Daarna volgen het op banjo gespeelde bluegrass-nummer “Blue Yodel No. 12 & 35” en het als een sober op akoestische gitaar gebrachte liedje “Circle Bar”.

Bij de mooiste liedjes op “The Trick Is To Breathe” rekenen wij zeker de melancholische song “Between The General & The Grave”, een nummer dat over gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog gaat. Ook best te pruimen is de akoestische folkballad “Who’s Got A Broken Heart” en het countrywalsje “We’ve Run Out Of Road”. Daartegenover staat het grappige, zachtjes rockende nummer “Elvis Presley Calls His Mother After The Ed Sullivan Show”.

Een opvallende track op deze plaat is het nummer “Everywhere” dat Sid Griffin in 1992 samen had geschreven met Greg Trooper voor diens album “Everywhere” dat hij samen met zijn toenmalige band ‘The Flatirons’ had uitgebracht. Sid Griffin vond dat nu de tijd gekomen was om zelf een versie van die over de Tweede Wereldoorlog handelende song op plaat te zetten.

Sig Griffin was, is en zal een geweldige songschrijver blijven die ons vandaag heel aangenaam heeft weten te verrassen met zijn nieuwe album “The Trick Is To Breathe”. Alleen jammer dat we er bijna tien jaar op hebben moeten wachten, maar uiteindelijk loonde dat lange geduld toch wel de moeite.

(valsam)
“Almost ten years of waiting for a new record from ‘Long Ryders’ and ‘Coal Porters’ founding father Sid Griffin was a long time. But be sure that it was worth all this waiting for the twelve new songs which got a tailor-made interpretation by one of the greatest singer-songwriters of the last 3 decades.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Prima Records

Info: Hemifran

video