BRIAN SETZER – ROCKABILLY RIOT! ALL ORIGINAL

Rockabilly-muziek heeft zijn hele leven bepaald en dat is ook meteen de belangrijkste reden waarom de Amerikaanse singer-songwriter en gitarist Brian Setzer door iedereen in de business ‘Rockabilly Riot’ wordt genoemd. De meesten onder u zullen hem zeker kennen van zijn succesperiode met bassist Lee Rocker en drummer Slim Jim Phantom in ‘Stray Cats’, het trio van top tot teen getatoeerde vetkuiven dat lak had aan alles wat als conventioneel werd beschouwd in de maatschappij.

Natuurlijk was dat maar een pose want Brian Setzer en zijn groep draaiden in de beginjaren ’80 toch maar mooi mee in de mallemolen van de toenmalige muziekbusiness. Na de beëindiging van ‘Stray Cats’ ging Brian Setzer in de jaren ’90 solo optreden en stond hij met ‘The Brian Setzer Orchestra’ op de podia nog steeds met volle overtuiging rockabilly en rock’n’roll te spelen.

Net twee jaar geleden kon u hier nog een recensie lezen over het live opgenomen album van Brian Setzer: “Rockabilly Riot! – Live From The Planet”. Een jaartje eerder schreef collega ‘Marcie’ hier ook haar opiniestuk over zijn laatst verschenen, geheel instrumentale studioalbum “Setzer Goes Instru-Mental!” en nu is er alweer een volgende studioplaat uitgekomen onder de titel “Rockabilly Riot! – All Original”.

Op dit door Peter Collins geproduceerde en in Nashville, Tennessee opgenomen album brengen Brian Setzer en boogie-woogie-pianist Kevin McKendree, bassist Mark Winchester en drummer Noah Levy twaalf origineel door frontman Setzer gecomponeerde rock- en rockabilly-nummers die stuk voor stuk een zeer hoge dansbaarheidsfactor hebben, te beginnen met de knappe eerste single “Let’s Shake” (zie video) die begint met de profetische woorden ‘Gonna rock a little bit. Gonna have a little fun’. Niets is minder waar voor deze plaat.

De moordende dynamiek die deze 55-jarige rocker in hart en nieren tentoon spreidt in deze sterk aan de ‘swinging fifties’, ‘Sun Records’, Gene Vincent en Eddie Cochran herinnerende nummers is indrukwekkend en kan absoluut als schoolvoorbeeld voor vele jonge, beginnende muzikanten gelden. Energieke gitaartracks als “Rockabilly Blues”, het uitstekende “Vinyl Records”, “Nothing Is A Sure Thing”, “Calamity Jane”, “Stiletto Cool” en slotsong “Cock-A-Doodle Don’t” zorgen ervoor dat u geen seconde onbeweeglijk stil zult kunnen blijven tijdens de beluistering van deze plaat.

Toch is er met “The Girl With The Blues In Her Eyes” één song die als ballad zou kunnen worden gecategoriseerd en wordt ook het op iets van Buddy Holly lijkende “Blue Lights, Big City” een beetje minder op ‘speed’ gebracht. Daardoor zal het album “Rockabilly Riot! – All Original” ook nog net een haalbare kaart zijn voor de al wat oudere rockers onder ons. Het is alvast een echte aanrader voor wie graag eens gedurende 40 minuten helemaal uit de bol wil gaan en veel ‘fun, fun, fun’ wil hebben.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Surfdog Records

video