CHRIS DE BURGH – THE HANDS OF MAN

Christopher John Davison is een als zoon van een Britse diplomaat en een Ierse secretaresse in Argentinië geboren zanger en songschrijver die in 1986 zijn grootste hit uit zijn carrière heeft gescoord. Nooit van gehoord, zult u denken. Misschien verandert dat wel als we u meegeven dat de titel van die hit “The Lady In Red” was en dat zijn artiestennaam Chris de Burgh is. Die naam ontleende hij bij het begin van zijn muzikale loopbaan aan zijn moeder toen zijn familie zich definitief in Ierland had gevestigd.

Anno 2014 is hij een 66-jarige muzikant met een verkoopcijfer van meer dan 50 miljoen platen op zijn palmares en schrijft hij nog steeds nieuwe nummers om ze op plaat uit te brengen. Op 20 oktober zal deze vader van twee zonen en één dochter Rosanna - die ‘Miss World’ werd voor Ierland in 2003 - zijn twintigste officiële studioalbum op de markt verschijnen onder de titel “The Hands Of Man”.

Het opzet van deze plaat is gebaseerd op de vroegere wijze van uitbrengen van vinylplaten, met een A-zijde die de titel “Sunrise” kreeg en een B-zijde die “Sunset” werd genoemd en die telkens wordt begonnen met een sterk georkestreerd nummer. Op “Sunrise” is dat de albumtiteltrack “The Hands Of Man” en voor “Sunset” is dit het rocknummer “Letting Go”. Tussen die twee hoofdstukken in krijgen we een heel knap instrumentaal pianostukje “Meridiem”.

Over de bezongen onderwerpen in deze liedjes zegt Chris de Burgh zelf dat ze geïnspireerd zijn op de dingen die hem de laatste tijd hebben bezig gehouden. De eerste single uit dit album is “The Keeper Of The Keys”, een song die gaat over het recht van elkeen op een waardig leven en op onderwijs. Typisch voor Chris de Burgh is de epische opbouw van een historisch verhaal. Op “The Hands Of Man” doet hij dat met de song “The Fields Of Agincourt” (zie live video) die uit drie delen of ‘acts’ is samengesteld: “The Call To Arms”, “The Battle Joined” en “Victory!”.

“There Goes My Heart Again” is dan een weer een ‘crooner met big band’-song zoals die zo’n honderd jaar geleden in de nachtclubs werden gespeeld. Ook het absolute handelsmerk van een Chris de Burgh-song, de emotievolle ballad, mocht op dit album natuurlijk niet ontbreken. Die eer is weggelegd voor het knappe nummer “Where Would I Be?”, een pianoballad waarin de tremolo in zijn stem subliem weerklinkt.

Dat deze artiest niets meer te leren heeft over hoe een succesnummer moet worden geschreven en gezongen, bewijst hij op deze plaat o.a. met het als een Ierse folktraditional inclusief tin whistle opgevatte walsje “The Candlestick”, het hitgevoelige “When The Dream Is Over” en de afsluitende song “One More Goodbye”,

Ook heel ontroerend is het liefdesliedje “The Bridge” over een koppel dat zijn liefde bezegelt via het bevestigen van een hangslot aan een brug en de twee sleuteltjes die ze elk apart zullen bijhouden tot ze elkaar zullen weerzien. Maar het vertrek van de jongeman naar de oorlog besliste geheel anders over hun lot. Toch heeft dit verhaal een ‘happy end’ gekregen, wat ons toelaat om deze recensie van Chris de Burgh’s nieuwe plaat “The Hands Of Man” op gelijkaardige wijze af te sluiten.

(valsam)

RELEASE DATE: 20 OKTOBER 2014

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Butler Records
Distr.: V2 Benelux

video