CÉCILE DOO-KINGUÉ  - ANYBODY LISTENING    PT 1: MONOLOGUES

 

In Canada wordt ze beschouwd als een van de meest opwindende gitaristen van het moment en staat ze volop in de spotlights. Ze is geboren in New York City, woonde en leefde in Frankrijk en de VS en resideert tegenwoordig in Montreal. In 2010 debuteerde ze met haar solo debuut (Freedom Calling) en werd ze gelauwerd met dit fraaie mengsel van blues, soul en afro-folk.

Nu laat Cécile Doo-Kingué van zich horen met het eerste deel van een drieluik waarin ze verschillende facetten van de blues gaat verkennen. Anybody Listening bevat 9 zelf geschreven songs waarin Cécile, heel schaars, haar visie op de blues laat schijnen. Haar stem, gitaar, een bescheiden tamboerijn en een subtiel getik met haar voet zijn de instrumenten waarmee ze zichzelf begeleidt in haar zoektocht naar die blues.

Make Me kent een strakke, catchy melodie en is in alle opzichten een echter radio song, want het liedje heeft hit potentie en straalt power uit door de stevige tekst en de gloedvolle soul in de stem van Cécile. Wat verder opvalt is het sociaal geëngageerde in de teksten van haar die maken dat het album een diepere lading krijgt. Het zijn niet de teksten van een slachtoffer, al komt dit thema wel terug, maar de woorden van een donkere vrouw die geen blad voor de mond neemt. Third World Child is een persoonlijk lied over raciale vooroordelen, geënt op haar eigen levenspad, met een sterke hint naar haar trots en hoe deze haar in staat stelt boven het verborgen racisme te staan.

Bloodstained Vodka is ronduit een politieke song, verpakt in een vette delta blues lick, over de hypocrisie van het Westen jegens Poetin´s Rusland ten tijde van de Olympische Spelen met verwijzingen naar Pussy Riot, de macht van de dollar en het disrespect voor mensenrechten. Ook Sweet Talkin`Devil kent  zo een heerlijk zuidelijk accent door de broeierige melodielijn en een interessante kijk van Doo-Kingué op verslaving en andere ondeugden.

Rauw en emotioneel klinkt Six Letters. Een wederom geëngageerde song over het bestrijden van vooroordelen en waarin haar gevecht op de slide gitaar een rauw accent aanbrengt in de boodschap van het lied. Animal Kingdom verhaalt over de belachelijkheid van het bestaan van zoiets als een vakantie ressort en houdt de luisteraar zodoende een confronterende spiegel voor. Licht zit er in het vrolijk stemmende Little Bit, een bluesy zwoel loflied op het leven en vooral de liefde als antwoord op zoveel ellende.

Cécile Doo-Kingué is een vrouw met ballen en met een forse dosis lef in haar knar. Ze windt er geen doekjes om, is aldus innemend direct en heeft de durf om in tijden van een focus op productionele perfectie en digitaal gesleutel tekst en muziek consequent centraal te stellen. Haar rokerige, lage stemgeluid en haar skills op de gitaar vormen een sterke basis voor de boodschap van haar teksten en de zoete licks, de upbeat ritmes en de perfecte combinatie van blues en soul doen de rest. Een topalbum!

Ferenc Koolen

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: CDK Music

video