BIRD RADIO – OH, HAPPY ENGLAND

 

Herefordshire is een historisch belangrijk Brits graafschap gelegen in de West Midlands. Het was eveneens de geboortestreek van de intussen naar Londen uitgeweken Engelse alternatieve folkzanger en songschrijver Mikey Kirkpatrick, een artiest die zijn muziek naar buiten brengt onder het pseudoniem ‘Bird Radio’.

Zijn debuutplaat “The Boy And The Audience” kwam in 2013 op de markt en hij kreeg er enkele ‘awards’ voor in het Verenigde Koninkrijk en ook in Amerika. Tegen het einde van datzelfde jaar verscheen er met “Time To Go” eveneens een filmtrilogie van zijn hand. Zijn experimentele, naar folklore neigende sound is zeker niet voor de hand liggend in deze commerciële muziekwereld.

Dat geldt ook voor zijn nieuwste plaat “Oh, Happy England” die midden juni op de platenmarkt zal verschijnen. Op dat album bundelt hij veertien op muziek geplaatste gedichten van de Britse poëet en romanschrijver Walter de la Mare, liedjes die hij eveneens verwerkt in zijn gelijknamige podiumshow.

Deze plaat werd in 2014 opgenomen door vier muzikanten met zanger en multi-instrumentalist Mikey Kirkpatrick op piano, fluit en orgel, Laura Moody op cello, Tobion Johns op gitaar en basgitaar en Akinori Fujimoto op percussie. De gedichten van Walter de la Mare zijn op zich al niet zo eenvoudig te begrijpen voor een doorsnee poëzieliefhebber en ook de muziek die ‘Bird Radio’ daar heeft rond gecomponeerd vereist enige concentratie en inlevingsvermogen van de luisteraar.

Korte soundscapes worden afgewisseld met een aantal meer dan 7 minuten durende composities over de dromen, nachtmerries en emoties die Walter de la Mare (1873-1956) in zijn gedichten beschrijft. De kortere nummers “The Owl”, “The Stranger”, “Happy England” en het door vlot pianospel gekenmerkte “Drugged” liggen daarbij het vlotst in het gehoor. Andere tracks zoals “Motley” (zie video), “I Sit Alone” en “The Englishman” zullen pas na wat meer moeite bij de luisteraar kunnen binnendringen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records

video